Väsyttääkö aina? Saatko tarpeeksi unta? Todennäköisesti et, sillä asiantuntijat väittävät nyt, että suositeltu kahdeksan tuntia unta yössä on liian vähän.

Oma kysymyksensä on tietysti se, että kuinka moni pienen lapsen vanhempi voi haaveilla edes siitä kahdeksasta tunnista yössä… Se on jännä kun vauvat eivät koskaan lue näitä asiantuntijoiden juttuja, eivätkä sitten tajua, että heidän pitäisi nukkua yöt läpeensä ja antaa vanhempienkin nukkua!

No joka tapauksessa väite on siis se, että ennen sähkön keksimistä ihmiset nukkuivat kymmenenkin tuntia yössä ja nykyään hyvä jos seitsemän. Lyhyemmät unet yleistyvät entisestään, ja jos sanoo tarvitsevansa unta yhdeksän tuntia yössä, siihen suhtaudutaan hieman kummeksuen. Vaikka yhdeksän tuntia on aivan normaali määrä.

Riittävän unen määrä on yksilöllistä. Jotkut pärjäävät vähillä unilla, mutta suurin osa meistä ei. Suurin osa ihmisistä riskeeraa terveytensä ja hyvinvointinsa nukkumalla vain parin tunnin yöunia, mutta joillekin se voi olla riittävä määrä unta. Ja osa taas tarvitsee sen kymmenenkin tuntia yössä.


Ylin kuva Jonathan Flink.

Omasta unentarpeestaan on turha tuntea syyllisyyttä. Vähän nukkuva ei ole mitenkään parempi tai tehokkaampi ihminen. Tehoa tekemiseen tulee parhaiten lisää sillä, että nukkuu itselleen sopivan määrän. Väitetään, että Albert Einstein nukkui kymmenen tuntia yössä ja rasittuneena yksitoista tuntia.

Jos aina väsyttää, vaikka nukkuu 7-8 tuntia yössä, kannattaa kokeilla sitä, että pyrkii nukkumaan enemmän. Ehkä oma unentarve vaan on suurempi mitä luuli. Vielä kun ne lapsetkin tajuaisivat nukkua ajoissa ja koko yön…puhumattakaan siitä, että itse saisi mentyä riittävän ajoissa nukkumaan!

Lähde.

P.S. Miehen kuuluu herätä aamulla hoitamaan lapset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Kahdeksan tuntia yössä ei riitä mihinkään!”

  • Nukkumiina sanoo:

    Olen samaa mieltä. En ole ikinä pärjännyt kahdeksalla tunnilla, puhumattakaan seitsemästä, hui hirvitys! Yhdeksän menee kepeästi, siinä pureskeltavaa ”asiantuntijoille”, jotka kuvittelevat voivansa tunkea näppinsä jatkuvasti toisten ihmisten yöuniin. Eipä siinä mitään, heidän annetaan tunkea, mutta minä en anna.

    Takaisin asiaan: yhdeksän tuntia on oma normaali unentarpeeni. Mutta männä viikolla erityisen raskaan rutistuksen jälkeen nukuin kepeästi kellon ympäri ja johan taas jaksoi.

    P. S. Aika erikoistahan tämä nykymeno on, kun toisilleen tuntemattomat ihmiset avautuvat netissä superhenkilökohtaisista asioista, mutta olkoot. Ei kai me sitten niin outoja ollakaan toisillemme.