Nyt on kuulkaa saatu mullistava tutkimustulos. Australialaisessa tutkimuksessa on selvitetty, että se että lapset nukkuvat tarpeeksi, tukee äidin mielenterveyttä. Käsi ylös, kuka yllättyi?!

Aikaisin, eli tutkimuksen mukaan 20.30 mennessä, nukkuvat lapset ovat terveempiä, ja heidän äitiensä mielenterveys on parempi kuin myöhempään valvovien lasten äitien.

Alakouluikäisten lasten elimistössä melatoniinihormonin tuotanto on huipussaan kahdeksan aikaan illalla, joten silloin on hyvä pistää pallerot pehkuihin. Riittävä uni tukee lapsen terveyttä ja kehitystä monella tavalla. Se jopa auttaa pitämään itsekontrollin paremmin ja auttaa käyttäytymisongelmissa.

Kun lapset ovat unten mailla, äiti saa joko relata tai puuhailla rauhassa, mikä tukee hyvinvointia ja lisää sellaista oloa, että homma on hanskassa. Plus silloin voi ehkä hörpätä vähän viiniä, tai syödä karkkia ilman että pikku kädet tunkevat osingoille. Ja jos äiti ehtii itse nukkua tarpeeksi, niin hän ei ehkä ole niin kärttyinen, huonomuistinen ja pyöri ympäriinsä pukeutuneena miten sattuu tekemässä ihan mitä sattuu…eikä tietenkään niin väsynyt!

Tutkimus alkoi vuonna 2004 ja siinä seurattiin australialaislapsia useamman vuoden ajan, kahden vuoden välein. Terveysvaikutukset riippuivat nimenomaan nukkumaanmenoajasta, eivät siitä kuinka paljon lapset nukkuivat. Suositus on, että kouluikäiset lapset nukkuisivat 9-11 tuntia. Ja äidit kahdeksan, mikä tarkoittaa paria rentouttavaa tuntia ilman kiljuntaa, velvollisuuksia ja vaatimuksia – jos ne lapset nukkuvat siis…

Poikasten saaminen peiton alle, pää tyynyssä ja silmät kiinni vaan ei aina ole niitä helpoimpia juttuja. Lastenlääkäri antaa seuraavat neuvot helpottamaan lasten nukahtamista:

– Huolehdi, että lapset saavat riittävästi liikuntaa joka päivä

– Mobiililaitteiden ja telkkarin tai tietokoneen tuijottamisen pitäisi loppua seitsemään mennessä

– Anna lapsille aikaa rauhoittua ja lepäillä päivällisen jälkeen

– Huolehdi siitä, että ehditte viettää aikaa yhdessä lasten kanssa ennen nukkumaanmenoa

Noniin lapset nyt nukkumaan! Tässä on äidin terveys on kyseessä!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Lapset nukkumaan tai äidiltä lähtee järki!”

 • Yhäippä sanoo:

  Juuri näin. Meillä menee 19.00 paikkeilla poika nukkumaan. Ja mikä on hyvä ni äiti saa relata ja pääsee itsekkin ajoissa nukkumaan. Aamulla herätään sitten 07.00 aikaan.

 • Henna sanoo:

  Mitäs sitten kun äidin työaika päättyy vasta klo19 🙁

 • Tilly sanoo:

  Toki totta, mutta on ihan se ja sama moneltako lapsi menee nukkumaan, jos hän heräilee pitkin yötä herättäen äidin.

 • Muumimamma sanoo:

  Niin totta.Minun oma aika alkaa kun lapset ovat nukkumassa!!! En voi keskittyä mihinkään kun härdelli päällä.Erinäisiä asioita, paperisiakin hoidan kun jälkikasvu nukkumassa.Joskus tietty itsekin niin väsy että sitten viime tinkaan tehdään jotain 😀 Ylipäätään minun ajatus juoksee paremmin ilta-yö aikaan.
  Mutta mitäs teet kun se 7-vuotias uhmaa ettei nuku ilman äitiä. Tilanpuutteesta johtuen lapsi nukkuu samassa huoneessa vanhempiensa kanssa.