Joojoo kiire ja hässäkkä on valintakysymys. Mutta nyt kun on valinta tehty ja hässäkkää on, pitäisi keksiä miten sen kanssa pärjää.

Jos elämä on kaaosta ja asioita jää hoitamatta kun säntäilet töistä kotiin ja toisin päin, päiväkodille, kouluun, kampaajalle ja jumppaan, lasten harrastuksiin ja rautakauppaan ja ties minne vielä, kokeile näitä niksejä:

Hommaa paniikkipakkauksia kotiin ja töihin

Ostele valmiiksi synttärilahjoja (ja lahjakasseja: et joudu paketoimaan!), niin ei synny paniikkia kun lapsi muistuttaa, että ne kaverin juhlat ovat sitten tunnin päästä.

Jätä myös töihin, autoon tai muualle yllättäen tarvitsemiasi tavaroita, kuten vaihtovaatteita lapsille tai joku siistimpi paita itselle. Näin tilanteista ei tule katastrofia.

Kuva Markus Spiske.

Suunnittele sunnuntaisin

Tiedetään, tämä on ihan hirveä vinkki. Mutta kun se toimii!

Eli käy sunnuntaisin läpi tulevan viikon ohjelma ja menot, niin ehdit valmistautua ja olet(te) oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Suuri osa paniikista ja kaaoksesta syntyy juuri unohtelusta ja siitä, että aikataulut ovat hämärän peitossa.

Etsi rikostoveri

Eli tutustu toiseen vanhempaan, jonka kanssa voitte jakaa lasten viemisiä ja tuomisia joko jatkuvasti tai silloin kun toinen teistä ei kerta kaikkiaan kerkeä.

Hyödynnä odotusajat

Tee suunnitelma mitä teet niinä aikoina, kun joudut odottamaan lasta esimerkisi harrastuksen ajan tai kun noudat häntä. Ehkä ehdit lenkille? Tai kenties teet sähköpostiin odotteluaikana vastattavien viestien kansion, jossa oleviin viesteihin voit palata vastaamaan aina kun lapsi kuppaa pukuhuoneessa?

Laita vaatteet valmiiksi edellisenä iltana

Sekä itsellesi että lapsillesi. Ei tarvitse aamukiireessä säntäillä etsimässä kadonnutta sukkaa tai tajuta, että yhtään paitaa ei ole puhtaana.

Hanki monitoimilaitteita

Itse puhdistuva uuni ja kuivaava pesukone, näitähän on vaikka mitä nykyään. Ehkä maksat vähän enemmän, jotta saat aikaa säästäviä toimintoja?

Pistä kaikki hommiin

Tämä ei vieläkään ole itsestäänselvyys, mutta tee siitä sellainen. Kotona jokainen hoitaa jotain hommia, eikä äiti yksin. Jo pieni lapsi voi laittaa omat vaatteensa ja kenkänsä sovituille paikoille ja viedä roskat roskiin. Isommat voivat tehdä paljon enemmänkin. Eikä puolison sovi tietenkään livetä vastuusta!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Aika kortilla? Koita näitä niksejä!”

 • Nimetön sanoo:

  Minulla on jokaiselle työpäivälle tietyt vaatteet. Eli maanantaimekko, tiistaihame + -paita, jne. Ei tarvitse koskaan aamulla miettiä, että mitä pistää päällensä.

 • Amk ja kaks lasta sanoo:

  Meillä on omat korit jokaiselle puhtaalle pyykille. Ukko ja kymmenvuotinen saa hoitaa omansa, kolme veen ja omat viikkaan valmiiksi pakoiksi ma-pe ni ei tartte itkee kuudelta ku ei löydä kalsareita. Ruoka on aina ongelma mut pyykkirumba toimii! Lisäksi pesen koneellisen mielummin vaikka joka ilta kuin koko lauantai koneen kanssa leikkiä. Aina on hyvä olla myös suklaata kaapissa, lasten, omien tai naapurin hermojen pelastukseksi.

  • Kati sanoo:

   Tää pyykkikorihomma on tosi hyvä! Otan käyttöön. Nyt on yksi kori täynnä sukkia ja toisessa muut. Yleensä tursuaa yli ja kun khh pöytäkään ei enää riitä, on aika viikata 😅

  • Arkirakkaus sanoo:

   En tiedä millä tavalla ruoka siis on ongelma, mutta tässä pari vinkkiä:

   – Jos joudut miettimään usein, mitä juuri tänään syötäisiin niin tee ruokalista. Viikoksi, tai jopa kahdeksi. Tehkää sitten kattava kauppalista näiden pohjalta, ja ostakaa kaikki tarvittava, minkä voitte (maitoja tms. joutuu toki hakemaan tuona aikana). Säästyy aikaa ja rahaa.

   – Jos arki on kiireistä ja erilaisilla menoilla kuorrutettua, ongelmana voi olla ettei ruokaa oikein ehtisi ja jaksaisi laittaa. Tässä suosittelen tekemään sellaisia ruokia, joita voi syödä parina päivänä. Itse suunnittelen nuo ruuat niin, että niitä on nimenomaan kiireisinä päivinä. Jotkut suosittelevat jopa tekemään koko viikkon ruuat ja laittamaan pakastimeen josta ne voi sitten kätevästi sulattaa.

   – Jos tykkäät leipoa itse esimerkiksi sämpylöitä, merkkaa kalenteriin sille kuuluva aika. Näin asia tulee tehdyksi ajallaan ja olet myös priorisoinut sille oman aikansa. Sama minkä tahansa muun menon tai tekemisen kohdalla, tätä voi noudattaa.