Yäk ällöä! Hyi en syö! Lapsen kieltäytyminen ruoasta ahdistaa ja ärsyttääkin. Saako hän tarpeeksi energiaa ja ravintoaineita? Tämä on oikeasti hyvää, maistaisi nyt!

Koska ruoka ja se, että lapsi saa sitä tarpeeksi, herättää vanhemmissa huolta ja tunteita, tulee syömisestä helposti tappelua. Mutta itku ja hammastenkiristely ei auta ruoan tyrkyttäjää eikä siitä kieltäytyjää.

Jos lapsi suhtautuu ruokaan epäillen ja varovasti, kokeile näitä keinoja:

-Älä kutsu lasta nirsoksi. Hän alkaa itsekin pitää itseään nirsona, ja tilanne vain pahenee.

-Älä määrää, kuinka monta haarukallista lapsen pitää syödä. Jos itse olisit täynnä, et todellakaan haluaisi kuulla jonkun jankkaavan, että vielä on syötävä yksi peruna ja kolme palaa pihviä.

-Älä käy kauppaa ruoalla. ”Et saa jälkiruokaa jos et syö vihanneksia” -kommentit tekevät ruoasta palkkiota ja rangaistusta, mitä sen ei pitäisi olla.

-Älä sano lapselle mistään ruoasta, että et sinä kuitenkaan tykkää siitä. Saatat hyvinkin olla oikeassa, mutta anna lapsen maistaa ja päättää itse.

-Älä pakota lasta maistamaan. Siitä tulee helposti turhaa vääntämistä ja taistelua, ja paha mieli kaikille. Kysy ennemmin, haluaako lapsi maistaa.

-Jos lapsi suostuu maistamaan, älä kysy oliko ruoka hyvää tai pahaa. Kysy millaiselta se maistui. Lapset voivat myös leikkiä ravintolakriitikkoa: millainen on tämän ruoan maku, ulkonäkö ja tuoksu, jolloin he oppivat miettimään näkemystään tarkemmin sen sijaan että annos olisi yäk pahaa.

-Aina voi kokeilla myös käänteispsykologiaa: Tämä on tosi hyvää, ja tämä on minun. Haluan syödä kaiken itse! (Ei takeita toimivuudesta!)

Lähde Parents.com

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 vastausta artikkeliin “Miten nirson lapsen saa syömään?”

  • Yök sanoo:

    Onneksi omat lapset ovat hyviä syömään, vaikka eivät ihan kaikkea kuitenkaan syö. Miehen toinen lapsi on hyvin nirso ja se ärsyttää minua erittäin paljon. Kaikki mukavana ajatellut herkut tai ruuat eivät hänelle kelpaa ja hän osoittaa mieltään, ihan kuin vain häntä kiusatakseen on hankittu tai tehty jotain tiettyä syömistä. Uskon että lapset syövät normaalisti kun ruokailusta ei tehdä ongelmaa ja myös vanhemmat ovat kokeilunhaluisia. Itse ostan uusia tuotteita esim yhden purkin ja porukalla maistelemme sitä. Lapset ovat tästä innoissaan, paitsi mieheni lapsi jolle kyseinen maistelu on kauhistus. En voi arvostaa nirsoilua lapsissa enkä aikuisissa.

  • Äiti 73 sanoo:

    No ei tossa ollu kyllä muuta kuin mitä EI Saa sanoa tai tehdä?!
    Kaikki aina tietää miten ei toimita mutta koskaan et saa sitä vastausta että miten toimi. Ei vaikka kysyisi!