Koko perhe kärsii, jos lapsi ei nuku. Univaje haittaa tietysti myös lasta itseään. Ihan keinolla millä hyvänsä ei lapsen uniongelmia kuitenkaan voi hoitaa.

Briteissä epäillään, että vanhemmat syöttävät lapsilleen melatoniinia, jotta nämä nukkuisivat kuin pienet enkelit. Melatoniini on elimistössä syntyvää ns. unihormonia, jonka ottaminen tablettina helpottaa nukahtamista ja aikaerorasitusta. Vaikka melatoniinia syntyy elimistössä luonnostaan, ei sen lääkekäytön pitkäaikaisvaikutuksia tiedetä.

Toisin kuin Suomessa, Briteissä melatoniini on reseptilääke. Viime vuosikymmenen aikana lasten unihäiriöt ovat lisääntyneet siellä räjähdysmäisesti. Asiantuntijat uskovat, että syynä on se, että vanhemmat haluavat päästä helpommalla lasten kanssa, ja hankkivat näille siksi melatoniinireseptin.

Lääkehoidolle voi toki joskus olla tarvetta, ja se voi pelastaa koko perheen jaksamisen. Ensisijaisesti lasten uniongelmia tulee kuitenkin hoitaa elintavoilla, asiantuntijat kehottavat.

Suunnilleen jokainen vanhempi tietää, että kukkuvat ne kakrut silti ainakin välillä, vaikka kuinka olisi säännöllinen rytmi, rajoitettu ruutuaika ja aktiiviset päivät. Mutta pelkästään se, että valvominen pännii vanhempaa, ei taida riittää lääkityksen syyksi.

Lähde Daily Mail.

P.S. Toisten lapset kyllä nukkuu.

P.P.S. Jos aikuinen ei nuku, lienee syynä huono sisustus!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Nukuttaisitko lapsesi lääkkeillä?”

 • Sami. V sanoo:

  Voi itku! Oikeen melatooni ”lääkkeellä” nukuttavat lapsiaan!
  Melatoniini on kuule sen sortin luontaisrohdos ja hurmos tuote, sama kuin esim valeriaana yrtti, että sillä ei ole mitään vaikutusta, jos kärsii ajoittain tai jatkuvasti pahasta unettomuudesta, tai ei nuku lainkaan, moniin päiviin. Älä kirjoittele potaskojasi käypähoitolääkärien pussiin. Statiineillahan nykyään nukkuu parhaiten, vai mitä?

 • Väsynyt äiti sanoo:

  Pakko myöntää, että muutaman kerran olen puolikkaan melatoniinin (sen kaupasta saatavan) murskannut ja sekoittanut iltakaakaoon. Välillä meidän nukkumaanmenot olivat niin yhtä helv***ä. Tämä on tapahtunut kylläkin alle 5 kertaa. Jotenkin se iltavilleys vaan oli pakko katkaista. Nykyään lapset onneksi menevät sänkyyn ja alkavat unille hienosti luojalle kiitos. Kovan työn se on kyllä vaatinut. Itse käytän melatoniinia varmasti aivan liikaa. Mutta ei vaan jaksa jos nukkuu liian vähän. Pakko saada se 7-8h unta yössä.

 • Elintavat kunnossa sanoo:

  Aina vain ei ole niin, että syy käyttöön on se, että lapsen kukkuminen pännii. Lapsikin kärsii, kun iltaisin ei tule uni. Elämä menee niin sanotusti pieleen, aivan kuten aikuisellakin, jos kärsii unettomuudesta. Myös lapsella on oikeus saada apua unettomuuteen.

 • Eija sanoo:

  Meillä 12-vuotias murkku pyytää itse joskus melatoniinia, kun uni ei tule silmään. Tietää, että se auttaa nukahtamaan ja että minä käytän sitä esim. aikaerorasitukseen ja silloin kun päässä velloo liikaa asioita eikä uni tule (tullut siis äitiinsä hän). Minusta satunnaisesta käytöstä on tuskin mitään haittaa, ainakaan tuonikäiselle. Itse murrosikäisenä pyörin tuntikausia sängyssä kun ei uni tullut. Jos silloin olisi melatoniinia ollut tarjolla, olisin ottanut ilomielin!

 • Susanna sanoo:

  No, meillä 9v. valvoo vielä puolilta öin ihan pirteänä ilman tuota hormonivalmistetta… Ja sen ikäiselle ei kuuden-seitsemän tunnin unet vain ole tarpeeksi.
  Lääkkeet on asia erikseen, unilääkettä miettisin kahdeksaan kertaan ennen antamista, tämä on eri asia.

 • Tottelematon äiti sanoo:

  Muutama vuosi sitten koululääkäri määräsi lapselleni vuoden kuurin melatoniinia, koska oli huolissaan siitä että 12-vuotias ei saanut unta illalla yhdeksän (!!!) aikaan (juu, tässä kohti saa nauraa). Lääkärin ”logiikka” oli lienee se, että lapsi ei näin ollen saa riittävästi unta. Kysellessäni lääkäriltä lääkkeen mahdollisista sivuvaikutuksista tai mahdollisista ”vieroitus-” tai muista oireista vuoden lääkkeiden käytöön jälkeen, vastaus oli jokaiseen kysymykseen: ”Itse asiassa en tiedä, mutta voin kyllä katsoa googlesta”.(Tässä saa jo höröttää ääneen.) Totesin, että kiitos ei tarvitse, selvitin asiaa itse, heitin reseptin roskiin ja melatoniinit saivat jäädä apteekkiin. Hengissä tuo nyt-jo-teini on edelleen. Että ei se ihan aina ole vanhempien mukavuudenhalustakaan kiinni, vaan kyllä täällä Suomessa näköjään ihan lääketieteen ammattilaisetkin ko. valmistetta tyrkyttävät. Tai tyrkyttivät ainakin vielä pari vuotta sitten. Jäin vaan miettimään, miten on käynyt niiden, jotka eivät ole hoksanneet kyseenalaistaa lääkärin määräyksiä…

  • Melatoniini sanoo:

   Nyt puhutaan melatoniinista, ei siihen jää koukkuun tai tule vierotusoireita.

 • Maiju sanoo:

  Meillä 8.v käyttää tarpeenvaatiessa melatoniinia kun hänestä tuntuu ettei tunninkaan jälkeen rupea uni tulemaan. Hänellä myös ADD-dg mutta meillä pärjätään vielä ilman niitä lääkkeitä. Joskus aivot vain pyörivät vielä päivän leikeissä vaikka kuinka arki on rytmitettyä.Ja tämäkin lapsi tarvitsee pitkät yöunet jotta jaksaa koulussa. Mieluummin melatoniini kuin raskaammat uni- ja nukahtamislääkkeet

 • Apua ilman sanoja sanoo:

  En, mutta tiedän niin tapahtuu. Tiedän, että on perheitä joissa jaksaminen on niin kortilla, ettei uniongelmien hoitamiseen elintavoilla välttämättä ole enää rahkeita. Silloin toki pitäisi pyytää apua lääkkeiden sijaan, mutta entä jos on niin poikki ettei ymmärrä? Tai muuten on lääkkeiden käytöstä nolo fiilis? Toivon että puolikkaasta elintapa-apuviikosta oli jotakin apua,ainakin äidille, se selvinnee ehkä joskus.

 • Susanna sanoo:

  Meillä kolmasluokkalainen (nyt 9v.) tyttö käyttää iltaisin melatoniinia nukahtamiseen. Tosin tyttö on ADHD-diagnosoitu, ja ilman tätä (viikonloppuisin) huomaa, miten suuri vaikutus tällä luontaisella hormonilla on. Sen lisäksi, että tytöllä on neurologisia ongelmia, hän on perinyt unenlahjat äidiltään, eli uni ei meinaa tulla, vaikka tuntikausia pyörisi sängyssä.
  Suomessa melatoniinia saa ihan mistä tahansa marketista, ja uskon (toivon) että sitä on sen verran tutkittu, että se myös joutaa yleiseen myyntiin. Aikaisemmin meillä oli lapselle reseptillä samaa tavaraa.
  Käytän itsekin, kun tiedän, että on aikainen herätys seuraavana aamuna, tiedän, etten saa unta. Olen lapsesta asti ollut sängyssä pyörijä, jolle uni ei vain tule.
  Mielestäni melatoniini ei kuitenkaan ole millään tavalla verrattavissa nukahtamis- tai unilääkkeisiin, jotka ovat jo lääkkeitä. Melatoniini on luonnollista hormonia, jota ei vain meillä kaikillä erity tarpeeksi, että saisi riittävät yöunet.