No meidän on aina nukkunut päin prinkkalaa eikä minua kiinnosta tässä ikuisen uupumuksen alhossa, kuinka Suvi-Petteri on vedellyt sikeitä 90% elämästään.

 

En ymmärrä, kuinka hyvin nukkuvien ja muutenkin enimmäkseen helpohkojen lasten äidit tuntevat pakottavaa tarvetta toitottaa onnenkantamoisestaan meille univelkaisille.

Laitoin Facebookiin päivityksen, jossa kyselin hampaidenteon mahdollista vaikutusta aamuöiseen heräilyyn, ja jostain täysin tuntemattomasta syystä taas piti parin puolitutun naputella täysin aiheen vierestä, kuinka heidän pilttinsä nukkui hyvin, vaikka oli nuhaa ja ties mitä. Ensinnäkään, en kysynyt sitä ja toisekseen, millainen urpo sadisti kehuskelee tuollaisella asialla neljän kuukauden vauvanhoitokokemuksen jälkeen ihmiselle, joka on käytännöllisesti katsoen valvonut 16 kk putkeen?? Ja asia on kyllä heillä tiedossa.

Samat tyypit tarjoavat (kysymättä) ontuvia ja, anteeksi vain, todella typeriä neuvojaan esimerkiksi refluksilapsen ruokailuun, jos sattuu erehtyä valittamaan, että mikään ei tunnu sopivan.

”Oletteko banaania kokeilleet? Meidän pikku Tim-Antti voisi elää pelkillä banaaneilla.”

Ei, ei ollakaan tultu banaania ajatelleeksi! Olen lukenut ravinto-oppaita, googlaillut yömyöhään neuvoja netistä, käynyt yksityislääkäreillä ja testannut kaiken, mikä mieleen on juolahtanut, mutta banaania en ole tajunnut kokeilla! Tiedätkö edes, mitä on refluksi vai pidätkö vain minua täytenä vajakkiturhakkeena?

Menisivätkö nämä samat typpit hieroskelemaan syöpäpotilaan kasvoihin tietoa, että ovat itse täysin terveitä?

”Voi miten kurja, että sinulle sattui tuollainen syöpäjuttu. Ihan mälsää. Minä olen kyllä aina ollut terve kuin pukki, joskus jotain flunssantynkää ollut. Oletkos vitamiineja kokeillut? No, pärjäilehän sen hitaasti henkesi hivuttavan kasvaimesi kanssa parhaasi mukaan, niin minä lähden tästä lenkille.”

Joo, ette te hyväntahtoiset hoopot varmasti tarkoita pahaa. Voisiko joskus kuitenkin ajatella hiukan nännejään pidemmälle ja tajuta ihan itse, että jos ei ole kokemusta siitä helvetistä, mitä joku toinen käy läpi, ei ehkä kannata kerskua omilla onnenpotkuilla tai yrittää muodon vuoksi neuvoa jotain pilipali yhdentekevää potaskaa?

Jos kirjoitus kalskahti katkeralta, oli sen tarkoituskin olla. Olen vähän väsynyt…”

Uneton Äiti

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 23 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

23 vastausta artikkeliin “Meidän vauva nukkuu niin hyvin!”

 • Sanna se minäkin sanoo:

  Pitäiskö sitä hävetä jos oma lapsi on hyvä nukkuja? Eikö siis saa kommentoida ollenkaan jos oma lapsi syö hyvin ja nukkuu hyvin? Onko ääneensanomisen oikeus omistettu kokonaan valittajille?
  Mä en ainakaan ymmärrä miksi uusavuttomilla vanhemmilla on ainainen oikeus valittaa mutta toisaalta eivät kestä kuulla että jollain toisella on asiat hyvin. En minäkään oikeastaan halua kuulla että Jussi-Orvokki ei ole syönyt musustakaan neljään ja puoleen vuoteen eikä ole nukkunut seitsemään vuoteen silmänräpäystäkään…

 • miirusiu sanoo:

  🤣Ihan loistava avautuminen!

 • Väsynytkö sanoo:

  Nyt osuit naulan kantaan. Tälläisiä äitejä on ihan liiaksi!!!!Siksi on parempi ottaa etäisyyttä ihmisiin joilla ei empatiaa riitä. Jotkut vain nauttii siitä että toisella ei olekaan yhtä hyvin nukkuvaa lasta ja tietoisesti käyttäytyy pilkkaavasti. Minulla myös huonosti nukkuva lapsi ja tiedän miten väsyneenä ei kiinnosta kuunnella ihmisten neuvoja joista heillä ei ole edes kokemusta !!!!

 • Aika auttoi sanoo:

  Voih, tiedän tunteen, toivottavasti sulla ja teillä helpottaa pian!!
  Mutta hyvä kyllä, että joku tänkin otti puheeksi. Hyväähän ne kai tarkoittaa, mutta enemmän auttaisi konkreettinen apu, vaikka tarjoutumalla tulemaan edes yhdeksi yöksi valvomaan väsyneen äidin sijaan.
  Itsellä poika nukkui ensimmäisen kokonaisen yönsä kaksi vuotiaana. Ja olen yksinhuoltaja. En oikein ymmärrä itsekään, miten oon vielä edes hengissä, mutta näköjään sitä kuitenkin selvisi. Traumat se jätti ja pelon tehdä tulevaisuudessa toista lasta nykyisen miesystävän kanssa.
  *Maalaisjärjellä* voisi avartaa mielensä hyväksymään, ettei aivan kaikkeen ole korjausta, vaikka tehtäisiin jopa lääkäreidenkin kanssa tiivistä yhteistyötä. Itsekään en todellakaan hyväksy lasten liiallista paapomista, mutta uniongelmat eivät automaattisesti tarkoita,että vanhempi on mokannut jotain,tai ei osaa.
  Edes unikoulujaksot osastolla Ammattilaisten avustamana ja valvonnassa eivät auttaneet meitä piiruakaan ja tietysti myös sairaudet loivat ovat ongelmansa.

 • Petiina sanoo:

  Moi uneton äiti!
  Minulla on se käsitys että sosiaalinen media lietsoo joitakin ihmisiä, edesvastuuttomaan tyhmyyteen
  Älä kysy ainakaa vauva.fi sivustolla mitään, niin et saa hömeöitä vastauksia!
  Jokainen ihminen on yksilö jo vauvasta lähtien, joten mitä niitä miettimään, voihan se hyvin nukkuva olla isona lastensuojelun ykkösongelma teininä
  Koita saada lapsesi vaikka mummille muutamaksi yöksi, niin ei hömelöt ärsytä enään
  Kahden valvoneen lapsen äiti ja kahden lapsenlapsen mummi

 • Maalaisjärjellä sanoo:

  Tunnustaudun satunnaisten ohjeiden antajaksi, koska olen kurkkua myöten täynnä tuttavapiirini tiettyjä uusavuttomia äitejä ja isiä, jotka vaan valittavat tekemättä asioille mitään. Lapsia ei osata kasvattaa, niille lässytetään esikouluun asti, ei opeteta syömään terveellistä ruokaa (ummetuslääkkeitä jo 3vuotiaalle), ei osata nukuttaa, ei kestetä kiukuttelua jne. Pikkuvauva-aika on asia erikseen, mutta jos vauva on yli 1v, niin asioihin voi todellakin vaikuttaa!

 • Vauva 5kk sanoo:

  Keskustelu anopin kanssa joka kerta kun nähdään:
  Anoppi: ”Joko se nukkuu yöt?”
  Minä: ”Ei nuku vieläkään, herää sata kertaa per yö.”
  Anoppi: ”No miksi se ei jo nyt nuku?”
  Mistä hitosta minä tiedän!!! Jos tietäisin, me nukuttais kyllä.

  • Mary sanoo:

   Mä valvoin huonosti nukkuvan ja vuorokausirytminsä täysin sekeoittaneen vauvan kanssa 6kk kunnes en pystynyt enää nukkumaan itse hetkeäkään. Vaikka vauva nukahti, minä makasin unetonna odottelemassa, et kohta se kuitenkin herää. Lasta ei suostuttu tutkimaan neuvolan/yksityisen kautta maitoallergiasta koska kasvoi hyvin eikä ollut ihottumaa/ripulia. Jouduin lopulta hakeutumaan lapsen kanssa keskussairaalaan uupumuksen/masennuksen/univelan takia. Myöhemmin lapsella todettiin maitoallergia, joka helpotti vasta 6 v iässä. Siitäkin huolimatta lapsi, nyt ekaluokkalainen, on edelleen huono nukkuja 🙁 Zemppiä matkaan; itse muistan tuon painajaisen kuin eilisen päivän, vaikka aikaa on kulunut jo lähes 8 vuotta. Meille ei hankittu toista lasta tuon takia.

 • Nykyisin yönsä nukkuva äiti sanoo:

  Meillä nukahdettiin hienosti, mutta yöllä herättiin 5-8 kertaa. Tätä jatkui 2v. Minä hukkasin auton, unohdin ruokakassit kauppaan, ihmettelin välillä kun pieni oksennuksen haju seurasi minua, mutta sitten tajusin, että poika oli puklannut hiuksiini, en jaksanut harrastaa seksiä, en vieläkään edes tiedä miten tuosta ajasta selvisin. 2v jälkeen heräämisen määrä väheni max neljä kertaa yössä ja se tuntui juhlalta. Koko tämän ajan naapurini jaksoi kertoa kuinka hänen lapsensa nukkui syntymästään asti 9h yössä (lapsemme ovat saman ikäiset). Välillä teki mieli suorastaan motata häntä!
  Toivon kovasti jaksamisia kaikille jotka öitänsä valvovat ja jos on mahdollisuus, niin menkää vaikka hotelliin yöksi, niin saatte edes yhden yön nukkua. Minä tein kerran niin kun en enää oikeasti tiennyt oliko päivä vai yö. Se ei tokikaan ihmeitä tee, mutta oli se vain aikamoinen tunne kun nukuin 8h putkeen.

 • Uneton 11kk sanoo:

  Kiitos ja amen tästä <3

 • Vuoden valvonut sanoo:

  Suosittelen käyntiä MSAS-analyysissa lapsen kanssa. Meillä valvottiin reilu vuosi, ennen kuin kokeiltiin tätä ”huuhaata”. Analyysin jälkeen aloitettiin tiukahko ruokavalio, ja tadaa, muutaman yön jälkeen kitinää ja heräilyjä olikin enää pari hassua n. 10-15 sijaan! Herkkyys viljoille paljastui analyysissa, ja lisäksi liuta kylkiäisiä, mitä ei ikinä olisi itse hoksattu. 3kk ruokavaliolla ja kontrolli, jonka jälkeen monet ruoat saatiin ottaa takaisin. Jos vähääkään mietityttää, johtuuko heräily suolistosta, kannattaa kokeilla. Auttanee refluksiinkin.. Tsemppiä!

 • Jenni Herrala sanoo:

  Poista kavereista. Per heti.

 • Eliza sanoo:

  Tässähän tuntee itsensä huonoksi ihmiseksi kun lapsi nukkuu yöt. Ja itsekin saanut nukuttua jo monta kuukautta. Enhän mä uskalla mitään kellekään sanoa tai kertoa kuulumisiani, kun mulla ei ole mitään valitettavaa. Olen kai sitten vaan hiljaa muiden vaihtaessaan kuulumisiaan silmät punaisena nukkumattomista öistä.

  • Nera sanoo:

   Mulla on hyvin nukkuvat lapset tiedetään. Tiedän myöskin sen että itse en ole sitä saanut aikaan sen kummemmin. Ne vaan nukkuu ja olen siitä onnellinen.
   Tunnen todella myötätuntoa niitä vanhempia kohtaan, joiden lapset ei nuku. Kun meilläkin joskus harvoin on huonoja öitä, niin uskon todellakin että pidemmän päälle käy ihan superrankaksi. En ymmärrä miksi en saisi nukkumisesta keskustellessa tätä mainita yhtälailla, että edes jokin meillä onnistuu. Muita en ala neuvomaan, vaan todella tunnen ainoastaan myötätuntoa.

  • Lenne sanoo:

   Ei kai sitä omaa tuuriaan hävetäkään tartte, joskus myötätuntoinen läsnäolo ilman mitään oman kokemuksen jakamista on aivan mainio lähestymistapa:)
   Ystävä voi toisinaan tukea parhaiten vain kuuntelemalla. Ja ehkä ottaa sen piltin vaikka tunniksi pariksi hoitoon että äiti saa edes päikkärit? 😉

 • sipsu sanoo:

  Muistan tuon niin hyvin… Ei ole tarkoitus pelotella, mutta kahden vuoden jälkeen alkoi meillä helpottaa. Nyt kolmen vuoden jälkeen jo useampia kokonaan nukuttuja öitä takana. Paljon, paljon tsemppiä! Toivottavasti saat välillä lapsen hetkeksi hoitoon ja itse levättyä.

 • 2 vuotta kaksosten kanssa valvonut sanoo:

  Voi kyllä. Syövän sairastettuani tiedän ihmisistä tuon puolen. ”Onneksi meidän suvussa ei ole syöpää. Mikä muuten sun ennuste on?” Ja iloinen hymy päälle.

 • yli 1v 9kk valvonut zombiäiti sanoo:

  Ymmärrän täysin! Meillä ei refluksia mutta moniallerginen lapsi joka raapii ja valvoo. Unikoulua on ehdottanut jopa ravitsemusterapeutti. Ei tässä unikoulut auta vaan allergioiden helpottaminen ja ihon paraneminen. Ehkä sitä sitten haudassa viimeistään saa nukkua…. Tsemppiä kovasti! <3

 • 6kk valvonut sanoo:

  Tiedän niin tunteen! Ärsyttää tosi paljon kun tullaan sanomaan että ”Sun lapsessa on kyllä jotain vikaa kun se ei nuku!” Ei. Mun lapsessa ei oo mitään vikaa. Ei allergioita, ei refluksia, ei ole kipeä, se ei vaan nuku. Ihan niinkuin olisi joku sairaus että lapsi ei nuku? Poika on päivisin todella iloinen ja tyytyväinen lapsi. Hän ei vaan halua nukkua. Ja tätä samaa on ollut syntymästä asti. Kun poika oli 2 viikkoa vanha, neuvolan täti oli aivan järkyttynyt että eihän noin pieni vauva voi nukkua noin vähän ja pakko nukuttaa väkisin? No millä mä väkisin nukutan?! Ja kaikkea mahdollista on unen parantamiseksi kokeiltu mutta mikään ei auta. Välillä tuntuu että ei jaksa enää valvoa, mutta lohduttaudun sillä että joskus tämä loppuu!

  • Uneton 11kk sanoo:

   Tsemppiä! Meillä 11kk takana nukkumattomuutta. Ei näkyvissä vieläkään helpotusta. Unikoulut heitettiin helvettiin, koska niistä ei ollut mitään hyötyä. Aiheuttivat vain pahaa mieltä, stressiä ja henkistä pahoinvointia – koko perheelle. Perhepetiin palaaminen auttoi hieman. Tosi paljon jaksamista sinulle ja perheelle. Kyllä kai joskus sitten nukutaan..

 • Väsymys on normaalitila sanoo:

  Ah, sielunsisar! Ihanaa, kun joku kerrankin ymmärtää, eikä totea, että pitäisi olla onnellinen toisen puolesta. No olenhan minä, toki! Itsellä on käynyt monesti samoin, kun on kirjoitellut unettomista öistä (= vuodesta). Jumalavita, ketä kiinnostaa oman hajotuksen keskellä kuunella, kun naapurin Maijan pikku Elsa on maailman paras nukkuja ja muutenkin niiiin helppo. Kivat sinne. Jos joku osaisi heittää jotain oikeesti pätevää neuvoa, niin antaa tulla! Koita siinä sitten käyttää hymiöitä nätisti. Ehkä tää on yksi niistä syistä, minkä vuoksi en tykkää keskustella äitien kanssa…livenä niitä hymiöitä on hankalampi hillitä 😉

 • Meeni sanoo:

  Hei,
  miten ylipäätään enää pystyt tuottamaan luettavaa tekstiä? Itse olin kolmannen valvotun kuukauden jälkeen täysin zombi. Puoli tuntia unta kolme kertaa vuorokaudessa ei todellakaan riitä.

  Neuvoja ei ole tarjota, mutta koita jaksaa, eikö refluksin pitäisi jossain vaiheessa helpottaa edes hiukan?!