”Meillä alkaa koulu 8:30 ja laiskoja me ei olla”
Helsinki arpoo yhä, suosittaako se koulujen alkamisajaksi 8:30. Muuramessa peruskoulut ja lukio on alkaneet jo 90-luvulta kello 8:30.
-päätös on tehty vuonna 1990, kun kunnassa alkoi yläkoulu. Päätöksen takana on ajatus siitä, että myöhempi ajankohta koulun alkamiselle on parempi nuorille ja se, että bussiaikataulut toimivat alueella paremmin näin. Lukion osalta myöhäisempi alkamisaika on parempi nuorille, koska meillä on 20-25% opiskelijoista muualta kuin Muuramesta, kertoo Muuramen lukion rehtori Aki Puustinen.
Kuvassa Sophie Lilja (oik.) ja Siiri Kukkasniemi (vas.) sekä Muuramen lukion rehtori Aki Puustinen.
Rehtori näkee myöhennetyssä aloituksessa vain positiivisia vaikutuksia.
–puolikin tuntia lisäunta on tarpeen kasvaville nuorille. Myös nuorten myöhäiset harrastusajat illalla puoltavat tätä ajatusta, hän sanoo.
Muuramen lukion oppilas Siiri Kukkasniemi on samaa mieltä.
– Tervetuloa kokeilemaan lukiolaisen työpäivää! Koulumatkaan menee tunti, usein pääsemme neljältä, sen päälle kotitehtävät ja sosiaalisia suhteitakin on mukava vähän pitää yllä. Lukio on muuttunut ihan hirveästi työläämmäksi ja fakta on se, että todella harva nuori pystyy nukkumaan suositeltua 8 tuntia.
Koulun aloitusajan myöhäistämiseen liittyy paljon tunnekuohuja, joissa korostuu se, että nuorten hemmottelu 8:30 aamuilla tekee nuorista laiskoja ja kykenemättömiä työelämään. Siiri Kukkasniemi tyrmää ajatukset heti:
– Puolen tunnin helpotus voi olla ratkaiseva jaksamisen kannalta. Suosittelen kaikkia arvostelijoita tulemaan kokeilemaan tämän päivän opiskelutahtia!
Muuramen lukion rehtori Aki Puustinen on samaa mieltä:
-Ei tässä ole kyse paapomisesta tai siitä, että laiskistamme nuoria, vaan biologisesti nuorten unentarpeesta. Päinvastoin pieni helpotus aamussa antaa nuorille lisää energiaa. Suosittelen mallia kaikille kouluille!
Ylen mukaan Helsingissä lukiolaiset ovat toivoneet kahdeksan aamujen siirtoa myöhemmäksi. Kyselyn mukaan 70 prosenttia lukiolaisista kannatti asiaa.
Oxfordin yliopiston mukaan taas ennen 9:ää aloittaminen on ihmisten kiduttamista. Ihmisen fysiikka ei mukaudu aikaisiin aamuihin vaan stressaantuu ja voi huonosti.
Ihmiset toimivat jatkuvassa univelassa. Jatkuva univelka vahingoittaa kehon systeemejä sekä psyykkisesti ja fyysisesti.
Dr Paul Kelley Oxfordin yliopistosta on huolissaan eritoten lasten ja nuorten elämästä. Hänen mukaansa nuoren ihmisen ei pitäisi aloittaa kouluaan ennen kello 11. Kun lapset ovat kautta linjan väsyneitä, oppiminen hidastuu. Jos taas lapset saisivat nukkua pidempään, he olisivat kykeneväisempiä oppimaan ja myös käytösongelmat vähenisivät.
Univaje ei ole mikään pikku ongelma, vaan vaikuttaa stressitasoon, keskittymiseen, mielenterveyteen ja kaikkeen jaksamiseen.
Että näin. Hurraa Muuramen kaltaiset kunnat, joissa osataan ajatella!
— Huono Äiti
Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Tervetuloa vaan elämän realiteetteihin sitten työelämässä, kun aamuvuorot alkaa klo 6 tai 7…. Oispa kiva, kun vois vaan sanoa, että mun fysiologiselle kellolle ei sovi nämä aikaiset aamut.
En ymmärrä ollenkaan tätä hössötystä. Minulla ei aikoinaan alkanut IKINÄ koulu ennen yhdeksää ja kävin ala-ja yläasteet, sekä lukiot. Yläasteella koulu loppui aina klo 15 ja lukiossa vaihtelevasti, viimeistään klo 16. Tyhmää ja laiskaa minusta ei tullut ja kykenen työelämään, vaikka herätyskello soi aamuisin vasta 8:50.
Eipä ollut mitään hyötyä 8.30-aamuista, kun sattui asumaan julkisen liikenteen ulkopuolella, eikä lukiolaiselle enää kuulunut koulukyyti. Vanhempien kyydissä vaan ennen kahdeksaa koululle, jotta vanhemmat ehti kahdeksaan töihin. Siellä sitä sitten odoteltiin.
Mietin myös nuorempia lapsia, joiden vanhemmilla alkaa kahdeksalta työt, kuka heitä on laittamassa kouluun? Kaikkien työajat eivät ole muokattavissa.