Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Ristiriita. Se tunne herää ensimmäisenä, kun joudun pohtimaan altistanko lapseni alkoholin vaikutuksille. Juhannus. Se tulee kerran vuodessa. Samoin muut juhlat. Vain kerran vuodessa. Harvoin kun kokoonnutaan yhteen. Taas Se aika on täällä.

Lapsuudessani ystäväni ovat kokeneet alkoholismin kautta kipeitä asioita perheessään. Ne asiat mietityttävät vielä aikuisina. Onneksi suunnan voi kääntää, kuten ystäväni ovat tehneet. Nämä kertomukset ja kokemukset ovat avanneet silmäni. Kysymys on lasteni turvallisuuden tunteesta. Toinen lapsistani on herkkä. Hän vaistoaa ja muistaa. En halua enää nähdä surua lapseni kasvoilta, kun hän näkee toisen vanhempansa humalassa.

Hän on nähnyt myös sukulaisiaan humalassa. Ei pienessä sievässä, vaan humalassa. Juhlimassa. Tölkki kädessä. Mennään yhdessä mökille juhlimaan. Juhlimaan aikuisten tavoin. Lapset majoittuvat lähelle, toiselle mökille. Vahdin heitä, omiani ja muiden. Yhteisestä juhlasta ei ole tietoakaan.

Kuva Maria Teneva.

Juhlia voi, mutta alkoholi ei sitä määritä. En tarvitse sitä perheen juhlissa. Alkoholi kuuluu aikuisten juhlaan.

Ristiriita tulee siitä, että haluaisin toki lasteni olevan tekemisissä sukulaistensa kanssa. Mutta en siedä sitä alkoholin jatkuvaa juontia ja humalaa lasteni seurassa. Olen huono ja vaikka mitä, kun vien lapseni pois. Tämä vuonna jään lasteni kanssa viettämään mukavaa juhlaa kotiin. Vaikka kuinka olen sanonut juomisesta, niin ei. Ystäväni ymmärtävät, kiitos heille.

Huono äiti; En anna tavata sukulaisia vai en altista lapsiani alkoholin vaikutuksille? Teinpä niin tai näin, aina se on väärinpäin.”

– Anonyymi

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Alkoholi ja kesä – valitsenko sukujuhlat vai lasten edun?”

 • Peetuli sanoo:

  Ihan oikein! Lasten kanssa ei mielestäni sovi käyttää alkoholia. Ehkä just se kalja tai kaksi (jos on pakko), mielellään ei sitäkään. Itse olen lapsena riittävän monet känniriidat selvittänyt keskellä yötä (kuusivuotias on todella hyvä rauhanneuvottelija, tai sitten ei) ja se turvattomuuden tunne on kamala. Kun kaikki aikuiset ovat kännissä, huudetaan ja remutaan. Siksi en käytä omani aikana ollenkaan. Tai kerran olen käyttänyt lapsen jo nukkuessa, varmistaessani että mieheni olisi vesiselvä, ja lasta tarvittaessa harhautettaisiin ettei näkisi mitään epäsopivaa. Kyllä ne isompina oppivat käyttämään alkoholia, jos kokevat sen tarpeelliseksi.

 • Äityli sanoo:

  Erittäin hyviä vastauksia alla!

  Ei lasten läsnäollessa alkoholia! Juuri kuten edellinen sanoi, voidaan lässyttää ties mistä vastuullisesta käytöstä, mutta ne lässiytykset kuuluu aikuisille. Ja lisäksi, kuten kuvasit teidän tilannetta, käyttö ei taida olla vastuullista. Harvoin se vaan suomalaisilla, varsinkaan missään mökkibileissä on. Ja sinne ei lapsia tarvitse viedä.
  Eri asia on vaikka se, jos mennään vähän hienompaan ravintolaan ja aikuiset juo lasin viiniä ruuan kanssa. Silloin voidaan puhua vastuullisesta käytöstä ja siitä, että se tuskin haittaa paikalla olevia lapsia. Jos se tosiaan jää siihen lasilliseen ja pihviin!

  Omassa perheessäni ei käytetä alkoholia koskaan. Esim grillailujen yhteydessä ajattelen mielessäni usein kiitollisena, kun isän kokistölkki sihahtaa, että luojan kiitos se ei ole kaljatölkki. Eikä omanikaan.

  Juuri vietimme juhannuksen mökillä isovanhempien, isoisovanhempien ja veljen perheen kanssa. Kukaan ei käytä. Isoisoisä 93v, nuoruuden kova ryyppäri, jätti alkoholin pari vuotta sitten, oma poikansa eli isäni siinä samalla äitini kanssa. Meillä oli erittäin hauska mökkeily vaikkei kukaan kaljan kanssa säätänytkään.

  Ja turvallisempi!
  Näihin mökkeilyjuttuihin liittyy aina myös uimishommat ja kaikenlaiset ylilyönnit humalaisten aikuisten toimesta. En tosiaankaan lähtisi edes omien vanhempieni kanssa mökille lasten kanssa, jos tiedossa on uimista ja humalaisia aikuisia. Kohtalot voivat olla hyvin surullisia ja onko se kaljoittelu sen väärtti?

  Oikea ratkaisu siis poistua paikalta lasten kanssa!

 • Mamacita sanoo:

  Juhlikoon aikuiset keskenään, jos eivät osaa juhlia lasten ehdoilla. Kalja tai pari on ihan ok, mutta miksi lasten läsnäollessa pitäisi ottaa edes niitä.

  Joo joo, vastuullinen alkoholinkäyttö on ok ja eurooppalainen juomakulttuuri jne. pitäisi opettaa lapsille ettei alkoholista tule tabu, mutta jokainen voisi varmaan miettiä eikö muka oikeasti pysty rentoutumaan tai pitämään hauskaa ilman alkoholia? Opetetaanko me lapsille, että hauskaan kuuluu aina kalja tai viini? Tai ettei mökillä voi olla selvinpäin? Ja että aikuisten illanvietossa pitää olla lasi kädessä?

  Itsekin olen joskus käyttänyt alkoholia runsaastikin, mutta lasten synnyttyä olen kokenut tärkeämmäksi touhuta lasten kanssa kuin istua lipittämässä olutta, ihan sama miten paljon muut vanhemmat viettävät aikaa ”aikuisten mökkireissuilla” tai lapsivapailla. Kyllä siellä omissa menoissa ehtii sitten ramppaamaan, kun lapset on vähän isompiakin – ja onhan se nyt selvää, että nuorena voikin riekkua mielin määrin, aikuisena luulisi jokaisella olevan parempaakin tekemistä kuin luuhata baaritiskillä.

 • Lumi sanoo:

  Lasten ei,piste. Kuulu nähdä humalaista biletystä piste. Aivan oikein,kun pidät lapset etäällä biletyksestä. Ehtivät sitten aikuisempina itse,jos haluavat. Bilettää.
  Eikö se ole ihan selviö,että aikuiset voisivat joskus haluta olla selvin päin,sukulaislasten ja ystävien lasten seurassa?

 • Raitis juhlija sanoo:

  Minä en osallistuisi myöskään lasten kanssa, mikäli ympärillä humalassa olevia ihmisiä. Lasten ei tarvitse nähdä tai kokea sellaista. Sinulla on hyvät perustelut miksi et osallistu. Se riittää.