Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Ristiriita. Se tunne herää ensimmäisenä, kun joudun pohtimaan altistanko lapseni alkoholin vaikutuksille. Juhannus. Se tulee kerran vuodessa. Samoin muut juhlat. Vain kerran vuodessa. Harvoin kun kokoonnutaan yhteen. Taas Se aika on täällä.

Lapsuudessani ystäväni ovat kokeneet alkoholismin kautta kipeitä asioita perheessään. Ne asiat mietityttävät vielä aikuisina. Onneksi suunnan voi kääntää, kuten ystäväni ovat tehneet. Nämä kertomukset ja kokemukset ovat avanneet silmäni. Kysymys on lasteni turvallisuuden tunteesta. Toinen lapsistani on herkkä. Hän vaistoaa ja muistaa. En halua enää nähdä surua lapseni kasvoilta, kun hän näkee toisen vanhempansa humalassa.

Hän on nähnyt myös sukulaisiaan humalassa. Ei pienessä sievässä, vaan humalassa. Juhlimassa. Tölkki kädessä. Mennään yhdessä mökille juhlimaan. Juhlimaan aikuisten tavoin. Lapset majoittuvat lähelle, toiselle mökille. Vahdin heitä, omiani ja muiden. Yhteisestä juhlasta ei ole tietoakaan.

Kuva Maria Teneva.

Juhlia voi, mutta alkoholi ei sitä määritä. En tarvitse sitä perheen juhlissa. Alkoholi kuuluu aikuisten juhlaan.

Ristiriita tulee siitä, että haluaisin toki lasteni olevan tekemisissä sukulaistensa kanssa. Mutta en siedä sitä alkoholin jatkuvaa juontia ja humalaa lasteni seurassa. Olen huono ja vaikka mitä, kun vien lapseni pois. Tämä vuonna jään lasteni kanssa viettämään mukavaa juhlaa kotiin. Vaikka kuinka olen sanonut juomisesta, niin ei. Ystäväni ymmärtävät, kiitos heille.

Huono äiti; En anna tavata sukulaisia vai en altista lapsiani alkoholin vaikutuksille? Teinpä niin tai näin, aina se on väärinpäin.”

– Anonyymi

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 13 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

13 vastausta artikkeliin “Alkoholi ja kesä – valitsenko sukujuhlat vai lasten edun?”

  • Toinen alkoholistin tytär sanoo:

    Juu ei kiitos. En itsekään jaksa sellaista katsella, miksi lasten pitäisi? Olen saanut kuulla vaikka ja mitä kun en halua lapsiani sellaisiin juhliin viedä, pyhää alkoholia kun ei saisi mitenkään arvostella, sivistyneesti kuulemma juovat, niin niin..nähnyt jo riittävästi mitä se touhu on ollut, että ei kiitos, jätetään väliin.

  • Alkoholisti-isän tytär sanoo:

    Lapset AINA ensin, oikean valinnan teet ❤
    Itse tein tuon lopullisen päätöksen reilut 14 vuotta sitten. Suvun juhannusjuhlat mökillä oli aina viinanhuuruiset ja veljieni eri-ikäiset lapset siellä pyörimässä mukana. Minä olin tietysti huonoin ja suvun musta lammas ja ylpeä prinsessa, kun en mökille tahtonut mennä. Yksi ainoa juhannus vietettiin meidän pienten lasten kanssa mökillä, toivoen, että pappa silloin osaisi hillitä juomistaan, ei osannut. Tein päätökseni sen jälkeen ja se on osoittautunut erittäin oikeaksi. Siitä seuraavana juhannuksena pappa oli kännipäissään haukkunut kaikki omat poikansa ja heidän lapsensa, ihan kaikki pienimmäisenkin, joka mökillä silloin oli 😞 Siinäpä oikein tunnelmallinen sukujuhla.

  • TT sanoo:

    Jep, lapsena sukukokoontumiset olivat yhtä ryyppyjuhlaa. Aina jotkut tappeli tai jotain muuta mukavaa. Me lapsiserkut vannottiin, meistä tulee erilaisia isona. Kumman moni on kuitenkin mennyt vanhempiensa jalanjälkiä.
    Mun lapset ei ole mua nähnyt humalassa ja toivottavasti ei näe. Viikonloppu siiderin tai viinin voin silti ostaa, mutta se jää siihen.
    Ei, musta ei lapsia tarvitse altistaa humalaisille sukulaisille. Ja kyllä minulle on jäänyt traumoja ja vaikuttanut varmasti persoonaanikin nämä asiat ei niin myönteisellä tavalla.

  • Parempi erossa sanoo:

    Max saunakalja lasten nähden, mutta isompi juominen kuuluu aikuisten juhliin. Itse alan jo kallistumaan ystäväpiirin uusimiseen, sillä kaikki ovat kastia ”kai lapset voivat mennä isovanhemmille” ja ”juo ittes mukavaksi”. Toki isovanhemmat välillä hoitavat, mutta mielestäni vanhempien ensisijainen tehtävä. Isä on kuvioissa toki, mutta on kaikki viikonloput töissä tai kännissä. Odottelen sitä muutenkin hauskaa pitävää miestä

  • Ilo sanoo:

    Meillä kyllä voidaan ottaa vieraiden kanssa ruualla viiniä tai oluttakin. Mutta ei koskaan humalaan asti. Ja aina niin, että toinen vanhemmista ei ole ottanut edes niin montaa, ettei olisi ajokykyinen, jos jotain sattuisi.. Vanhempi lapsista jo 12v ja ei ole koskaan nähnyt ketään humalassa. Tai no toki perus juoppoja jossain kaupan edessä örveltämässä.. Ei mielestäni humalahakuinen juominen kuulu juhliin, joissa on lapsia. Aloittajan tapauksessa menisin lasten kanssa päiväseltään sinne mökille, mutta poistuttais kun humalahakuinen juominen alkaa.

    Itse näin lapsena kerran äidin humalassa, isän muutamia kertoja ja se oli tosi pelottavaa, että miksi se käytös tai puhetapa muuttuu..

  • Vanha Akka sanoo:

    Meillä suku-ja kaverijuhlissa käytettiin kyllä alkoholia aikinaan lastenikin läsnäollessa. Kaikilla meillä oli lapsia ja mukanahan ne pyörivät. Alkoholia ei piiloteltu, mutta yleensä kukaan ei myöskään örveltänyt tai räyhännyt. Lapseni ( nyt jo aikuisia) eivät mitään traumoja saaneet. Olen kysynyt. Mutta tietysti jokainen tuntaa sukunsa ja kaverinsa sekä heidän tapansa. Mielestäni säällisen käytön oppii esimerkistä.

  • Kohtuukäyttöä sanoo:

    Jos ei juhannusta voida juhlia muuten kuin humalajuomisella niin juhlikoot keskenään ilman mua ja lapsiani.

    Jos haluaa lasten tapaavan sukulaisia niin kai sen voi tehdä muulloinkin kun ryyppyjuhlien yhteydessä? Jos taas humala olisi läsnä aina kun tavataan niin sitten voi jo olla parempi olla tapaamatta ollenkaan.

    Mä käytän itse kyllä alkoholia lasten läsnäollessa. Saatan ottaa lasin viiniä hyvän ruuan kera, kylmän oluen tai siiderin joskus kuumana kesäiltana tai vaikka sen kuoharilasin juhlissa. Kuitenkin mulle riittää se yksi annos tuossa. Tämä on myös sitä alkoholinkäyttöä mitä mun lapset ovat tuttavapiirissä ja sukulaisten kesken nähneet. Humala on ollut heille käsitteenäkin ihan vieras. Yhtenä päivänä kun oltiin bussissa siihen tuli humalainen mies ja se oli tosissaan eka näin läheinen kosketus humalaan 9v ja 11v lapsille. Näin jälkeenpäin kun puhuttiin oli ihan hauskakin huomata miten lapset jotka olivat nähneet alkoholinkäyttöä koko ikänsä, eivät olleet osanneet yhdistää sitä humalaan eivätkä ymmärtäneet mikä koko humalajuomisessa ja päihtymyksessä on ideana.

  • mutsi sanoo:

    Itse olen kasvanut alkoholin ”ympäröimänä”. Molemmat ukit olivat alkoholisteja, ja isäni joi melko usein melko reippaasti olematta sinänsä alkkis. Itse ryyppäsin teini-iän, nyt sairauksien vuoksi absolutisti.
    Pääsin juuri eroon alkoholisti-narsisti miehestä 6v suhteen jälkeen, enkä voisi olla onnellisempi.
    Minulla on 10v tytär, joka on myös sijaiskärsijänä saanut olla tuossa suhteessa. Toisen puolen sukunsa imee alkoa myös ihan kiitettävästi, eikä juurikaan halua heidän luokseen mennä.

    Siispä meillä onkin ihan hyvä olla kaksistaan! Äitini on tukipilarini ja varmasti maailman paras mummu, hän ottaa mielellään tyttäreni mukaan mökille ja kaikkialle. Ukki juo kyllä jos vaan firmaltaan pääsee mukaan, mutta kohtuudella.

    Alkoholin vaikutuksen alaisena ei tulisi koskaan vääntäytyä lasten tai elukoiden kanssa, ne kun ei voi valita seuraansa itse.

  • Peetuli sanoo:

    Ihan oikein! Lasten kanssa ei mielestäni sovi käyttää alkoholia. Ehkä just se kalja tai kaksi (jos on pakko), mielellään ei sitäkään. Itse olen lapsena riittävän monet känniriidat selvittänyt keskellä yötä (kuusivuotias on todella hyvä rauhanneuvottelija, tai sitten ei) ja se turvattomuuden tunne on kamala. Kun kaikki aikuiset ovat kännissä, huudetaan ja remutaan. Siksi en käytä omani aikana ollenkaan. Tai kerran olen käyttänyt lapsen jo nukkuessa, varmistaessani että mieheni olisi vesiselvä, ja lasta tarvittaessa harhautettaisiin ettei näkisi mitään epäsopivaa. Kyllä ne isompina oppivat käyttämään alkoholia, jos kokevat sen tarpeelliseksi.

  • Äityli sanoo:

    Erittäin hyviä vastauksia alla!

    Ei lasten läsnäollessa alkoholia! Juuri kuten edellinen sanoi, voidaan lässyttää ties mistä vastuullisesta käytöstä, mutta ne lässiytykset kuuluu aikuisille. Ja lisäksi, kuten kuvasit teidän tilannetta, käyttö ei taida olla vastuullista. Harvoin se vaan suomalaisilla, varsinkaan missään mökkibileissä on. Ja sinne ei lapsia tarvitse viedä.
    Eri asia on vaikka se, jos mennään vähän hienompaan ravintolaan ja aikuiset juo lasin viiniä ruuan kanssa. Silloin voidaan puhua vastuullisesta käytöstä ja siitä, että se tuskin haittaa paikalla olevia lapsia. Jos se tosiaan jää siihen lasilliseen ja pihviin!

    Omassa perheessäni ei käytetä alkoholia koskaan. Esim grillailujen yhteydessä ajattelen mielessäni usein kiitollisena, kun isän kokistölkki sihahtaa, että luojan kiitos se ei ole kaljatölkki. Eikä omanikaan.

    Juuri vietimme juhannuksen mökillä isovanhempien, isoisovanhempien ja veljen perheen kanssa. Kukaan ei käytä. Isoisoisä 93v, nuoruuden kova ryyppäri, jätti alkoholin pari vuotta sitten, oma poikansa eli isäni siinä samalla äitini kanssa. Meillä oli erittäin hauska mökkeily vaikkei kukaan kaljan kanssa säätänytkään.

    Ja turvallisempi!
    Näihin mökkeilyjuttuihin liittyy aina myös uimishommat ja kaikenlaiset ylilyönnit humalaisten aikuisten toimesta. En tosiaankaan lähtisi edes omien vanhempieni kanssa mökille lasten kanssa, jos tiedossa on uimista ja humalaisia aikuisia. Kohtalot voivat olla hyvin surullisia ja onko se kaljoittelu sen väärtti?

    Oikea ratkaisu siis poistua paikalta lasten kanssa!

  • Mamacita sanoo:

    Juhlikoon aikuiset keskenään, jos eivät osaa juhlia lasten ehdoilla. Kalja tai pari on ihan ok, mutta miksi lasten läsnäollessa pitäisi ottaa edes niitä.

    Joo joo, vastuullinen alkoholinkäyttö on ok ja eurooppalainen juomakulttuuri jne. pitäisi opettaa lapsille ettei alkoholista tule tabu, mutta jokainen voisi varmaan miettiä eikö muka oikeasti pysty rentoutumaan tai pitämään hauskaa ilman alkoholia? Opetetaanko me lapsille, että hauskaan kuuluu aina kalja tai viini? Tai ettei mökillä voi olla selvinpäin? Ja että aikuisten illanvietossa pitää olla lasi kädessä?

    Itsekin olen joskus käyttänyt alkoholia runsaastikin, mutta lasten synnyttyä olen kokenut tärkeämmäksi touhuta lasten kanssa kuin istua lipittämässä olutta, ihan sama miten paljon muut vanhemmat viettävät aikaa ”aikuisten mökkireissuilla” tai lapsivapailla. Kyllä siellä omissa menoissa ehtii sitten ramppaamaan, kun lapset on vähän isompiakin – ja onhan se nyt selvää, että nuorena voikin riekkua mielin määrin, aikuisena luulisi jokaisella olevan parempaakin tekemistä kuin luuhata baaritiskillä.

  • Lumi sanoo:

    Lasten ei,piste. Kuulu nähdä humalaista biletystä piste. Aivan oikein,kun pidät lapset etäällä biletyksestä. Ehtivät sitten aikuisempina itse,jos haluavat. Bilettää.
    Eikö se ole ihan selviö,että aikuiset voisivat joskus haluta olla selvin päin,sukulaislasten ja ystävien lasten seurassa?

  • Raitis juhlija sanoo:

    Minä en osallistuisi myöskään lasten kanssa, mikäli ympärillä humalassa olevia ihmisiä. Lasten ei tarvitse nähdä tai kokea sellaista. Sinulla on hyvät perustelut miksi et osallistu. Se riittää.