Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Veikkaus.

“Miehelläni on peliongelma, vakava mielestäni, jonkun muun mielestä ei ehkä paha.. Silti, hän pelaa rahapelejä ja vetoja netissä. Useamman ulkomaanreissun arvon verran on tuota rahaa kulunut ja tätä on jatkunut lähemmäksi 5 vuotta jo.”

Noin puolet suomalaista pelaa vuosittain erilaisia rahapelejä ja suurimmalla osalla pelaaminen onkin täysin hallinnassa, mutta niille kenelle pelaaminen on ongelma, se on oikea ja todella vakava asia.

Ennen kuin ongelmat eskaloituvat, niin apua on saatavilla. Kannattaa pysähtyä miettimään omaa suhdetta rahapelaamiseen ja sen paussin voi pitää tekemällä Pelitestin. Myös omalle pelaamiselle voi määritellä rajat pelien hallinnan välineillä. Jos oma tai läheisen pelaaminen on ajautunut ongelmaksi on tärkeää tietää, että apua on saatavilla.

”Peliongelma on riippuvuus eli sairaus kuten alkoholismikin. Siellä ei välttämättä ole taustalla yhtään mitään muuta kuin geneettinen rakenne addiktoitumiseen ja tällä kertaa kohteena on rahapelit.”

Peliongelmat aiheuttavat monia vakaviakin ongelmia perheissä ja muissa ihmissuhteissa. Peliongelmaa voi olla todella vaikea tunnistaa ja myöntää. Esimerkiksi nämä merkit voivat kertoa haitallisesta suhteesta rahapeleihin:

  • pelaamisesta ei voi puhua läheisille
  • pelaamisesta valehdellaan
  • pelaamiseen lainataan rahaa jatkuvasti
  • pelaamista ajatellaan jatkuvasti
  • mieliala vaihtelee voittojen ja tappioiden mukaan
  • pelaamista on vaikea lopettaa
  • pelaaminen on tärkeämpää kuin ihmissuhteet, harrastukset tai työ
  • pelaamisessa otetaan suuria riskejä, ja pelikerroilla pelataan enemmän kuin on suunniteltu

Tunnistatko merkkejä rahapeliongelmasta omassa elämässäsi? Veikkauksen Pelitestin avulla voit testata muutamassa minuutissa, millainen pelaaja olet. Testin tehtyäsi saat vastauksiisi perustuvaa palautetta ja tarvittaessa linkkejä lisätietoa tarjoaviin lähteisiin. Jos pelaaminen on hallussa, loistavaa! Tekemällä pelitestin silloin tällöin voit varmistaa, että pelaaminen on hyvällä mallilla myös jatkossa.

Rahapelaaminen pysyy valtaosalla hyvin hallinnassa, eikä aiheuta ongelmia. Jos näin ei kuitenkaan ole ja oma tai läheisen pelaaminen huolestuttaa, matalan kynnyksen apua saa helposti Peluurin auttavasta puhelimesta numerossa 0800 100 101. Auttava puhelin tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa ja voit asioida täysin nimettömänä. Auttava puhelin on maksuton ja avoinna ma-pe klo 12-18. Peluurin sivuilta löytyy myös chat, joka on avoinna ma, ke ja pe klo 12-15.

Lisää tietoa rahapeliongelmista löytyy Veikkauksen Apua peliongelmaan -sivulta ja Peluuri.fi -sivuston läheisille suunnatusta “Mistä tunnistan rahapeliongelman” -osiosta.

Jutussa käytetyt lainaukset ovat elävästä elämästä poimittuja. Lähteenä Huonon Äidin lukijan avaus täällä ja keskusteluun osallistuneet kommentit.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia