Älä anna koronaviruksen sairastuttaa parisuhdettasi
Jumittaako korona teidät yhdessä kotiin? COVID-19 saattaa olla koetinkivi myös avioliitolle tai parisuhteelle.
Tuntuuko että olet saavuttanut rajasi? Sosiaalisessa mediassa pyöri korona-ajan alussa meemi, jossa kysytään, haluaisitko viettää karanteenia kotona a) vaimon ja lasten kanssa vai valita vaihtoehdon b, ja mies vastaa ”b” ennen kuin on edes kuullut mitä kyseinen vaihtoehto pitää sisällään.
Eräs psykologi muisteli kyseisen meemin tiimoilta äitiään tilanteessa, jossa hänen aviomiehensä oli juuri jäänyt eläkkeelle. Äiti oli soittanut tyttärelleen ja kertonut lupautuneensa alttarilla aamiaiselle sekä illalliselle – mutta ei lounaalle. Tämä osoittaa, että parhaimmissakin parisuhteissa tarvitaan omaa tilaa.
Tutkijat ovat huomanneet että erilaiset katastrofit mittaavat parisuhteen voimaa, mutta paljastavat myös erilaisia ongelmia. Esimerkiksi kiinalaiskaupunki Xi`anissa avioerohakemusten määrä on koronan myötä lähtenyt nousukiitoon. Tilastojen valossa on myös selkeää, että parisuhdeväkivallan riski kasvaa eristyksen myötä.
Aiemmin useimmat parit ovat viettäneet päivät erillään toisistaan, vähintäänkin työpäivän verran. Nyt monissa kodeissa on tapahtunut dramaattinen muutos, kun molemmat vanhemmat saattavatkin olla pakotettuja viettämään yhdessä koko päivän – päivästä ja viikosta toiseen. Jos suhteessa on ollut ongelmia jo ennestään, tulevat ne todennäköisesti korostumaan tässä vaiheessa.
On siis selvää että myös parisuhde tarvitsee erityistä huolenpitoa näinä aikoina – mutta miten?
Harrastakaa seksiä! Kotikoulun, taloudellisten paineiden ja koronapelon ohella intiimi kanssakäyminen ei välttämättä ole päällimmäisenä mielessä, mutta läheisyydestä kannattaa pitää huolta.
Valitse taistelusi. Älä reagoi kaikkeen, joka kumppanissasi ärsyttää (ärsytät häntä vähintään yhtä paljon). Nalkutus ei auta ketään, ja tekee kotona olemisesta aiempaakin ahdistavampaa.
Ota mahdollisuuksien mukaan aikaa yksin. Sulkeudu yhteen huoneeseen yksin, edes hetkeksi. Joogaa, lue, juo lasi viiniä tai juorua puhelimessa – on tärkeää ettei kumppanisi ole ainoa henkilö, jonka kanssa olet vuorovaikutuksessa.
Opettele uusia asioita. Miten olisi meditointi? Tai pilates? Ehkä kielikurssi tai jokin uusi ruoka? Nyt on aikaa opetella, ja netti on pullillaan verkkokursseja, reseptejä ja ohjeita.
Huolehdi itsestäsi. Herää ajoissa, peseydy ja pukeudu kuten olisit lähdössä töihin. Rutiineissa kiinni pitäytyminen auttaa vaikeassa tilanteessa selviytymiseen.
Ottakaa päivä kerrallaan. Tässä tilanteessa ei kannata katsoa liikaa eteenpäin. Jokainen päivä eteenpäin on erävoitto!
Hakekaa apua ajoissa. Korona voi ajaa vahvallakin perustalla seisovan parisuhteen suuren kriisin partaalle. Terapeutit ja psykologit tarjoavat palveluja myös virtuaalisesti.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.