Ahdistaako? Muitakin ahdistaa ja pelottaa. Huono Äiti keräsi käytännön ohjeet korona-ahdistuksen vähentämiseen:

Rajoita Facen selailu pariin kertaan päivässä

Jaas mitä,  Huono Äitihän on itse somefirma, mitä huttua? Sitä, että some, eritoten Face on nyt täynnä ahdistuneiden ihmisten purkauksia siitä, että

1. koulut ja päiväkodit pitää jo olla suljettu 2. muualla on jo suljettu rajat, miksi meillä ei tehdä niin 3. jonkun tuttu on koronaeristyksissä 4. jonkun bisnes on menossa nurin koronan takia 5. jollain on etäviikot töistä ja tylsää 6. jonkun tuttu on jakanut pävityksen, jonka on kirjoittanut mukamas-lääkäri ulkomailla, yleensä Italiassa, ja hän sanoo koronasta näin (me kuollaan kohta kaikki). 

Facebook on muuttunut koronan takia erittäin ahdistavaksi kanavaksi, siis älä hanki lisää ahdistusta lukemalla toisten ihmisten ahdistuneita vuodatuksia vartin välein.

Opi lukemaan oikeita tietolähteitä

Iltapäivälehti kirjoittaa otsikkonsa ”Nyt korona osui jo kaikkein heikoimaan – vastasyntyneeseen!”, koska iltapäivälehti haluaa sinun klikkaavan otsikkoa. Tämä sama koskee myös Helsingin Sanomia, alueellisia sanomalehtiä sekä YLEn nettisivua. Se on uutiskilpailua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on oiva lähde hyvän tiedon saamiseen. THL:n sivuilla kerrotaan näin:

Suurin osa Suomessa todetuista COVID-19-tapauksista on ollut lieviä.

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Arkielämässä omaa tartuntariskiään voi alentaa huolehtimalla käsihygieniasta.

Suomessa varaudutaan laajempaan epidemiaan. Epidemia tulee todennäköisesti etenemään eri tahdissa eri puolilla maata. Niillä alueilla, missä on merkkejä epidemian leviämisestä, tulisi keskittyä riskiryhmien, eli iäkkäiden ja perussairaiden suojelemiseen.

Suomen sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa.

Muiden maiden epidemiatilanteista ei voida vetää suoria johtopäätöksiä Suomen tilanteeseen tai sen kehittymiseen.

Tähän mennessä tautiin on kuollut maailmanlaajuisesti yli 5 700 ihmistä, joista suuri osa, yli 3 200 Kiinassa. Valtaosa tartunnan saaneista on parantunut.

Verrokkina samaisen THL:n influenssakatsaus:

On arvioitu, että vuosittain Euroopassa sairastuu 4–50 miljoonaa ihmistä influenssaan. Tautiin kuolee ennenaikaisesti noin 15 000–70 000 ihmistä.

Vielä hallituksemme ohje:

Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.  Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.

Entäs ruoka? Loppuuko ruoka? Ruoka ei lopu eikä vessapaperi lopu. Suomessa on valtavasti ruokaa valmistavia yrityksiä sekä myös vessapaperia valmistavia yrityksiä. Kaupan nopeus saada lisää tuotteita hyllyyn on Suomessa aivan huippua. Jos kaupan hylly näyttää tänään tyhjältä, huomenna on jo uusi tilanne. Huolen voi jättää pois myös siltä osin.

Nyt vaan otetaan rauhallisesti ja palataan hivenen ajatuksissa siihen aikaan, joka meille oli ennen somea. Eli:

käydään töissä ja tehdään etätöitä. Olet ehkä huomannut, että kaupan kassa istuu paikoillaan, sairaanhoitaja menee sairaalaan, jätteesi haetaan pihasta ja rakennustyöt kerrostalotyömaan katolla jatkuvat.  Jos sinulla on liikaa aikaa käsissäsi, irrota käsi kännykästä. Sen sijaan lue kirjoja, käy kävelyllä tai ulkoile, tuijota telkkaria, pelaa lautapelejä.

Ja muista, että tutkimusten mukaan jo 30 minuutin liikunta päivässä vähentää stressiä! Sinun ei tarvitse mennä ryhmään tai salille tehdäksesi sen liikunnan, tossut jalkaan ja pihalle tai joogavideo pyörimään.

Stressaaminen koronasta ei edistä terveyttäsi millään tavalla. Kun alkaa taas pipo kiristää, lue uudestaan nämä ohjeet. ❤️Ja muista – iäkkäät sukupolvet eivät ole saaneet sellaista kasvatusta, jossa pyydetään apua. Tarjoa itse apua iäkkäille naapureille, läheisillesi ja tuttaville, älä odottele avunpyyntöä!

— Huono Äiti

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Näin säilytät järkesi koronasta huolimatta”