Harva meistä elelee täysin tyytyväisenä roinan ja sotkun keskellä. Suurinta osaa sotkuinen koti stressaa, kenties jopa ahdistaa ja hävettääkin.

Siitä huolimatta ei ole ihan yksinkertaista pitää kämppää koko ajan tiptop-kunnossa. Varsinkaan, jos kotona on monta sotkijaa, ja elämä kuormittavaa ja kiireistä.

Hyvät aikomukset ja ”pitäisi siivota” -huokaukset eivät pitkälle kanna silloin, kun voimat ja aika ovat vähissä ja kenties rutiinejakin puuttuu.

Monilla sotkun syynä on sekin, että kotiin kertyy kaikenlaista: lasten pieniksi jääneitä vaateita, papereita, työkirjallisuutta, kosmetiikkaa, joka ei sopinutkaan, kierrätystä odottavia tavaroita ja roskia, ja niin edelleen. Kaikkea tätä pitää välillä karsia ja lajitella, mutta aikaa ja jaksamista ei välttämättä löydy. Normaali siivous saattaa sujua ihan ok, mutta sitten kaikki se roju! Rompe jää helposti odottamaan seuraavaa lomaa, josko silloin ehtisi käydä sitä läpi.

Moni tuntee syyllisyyttä tästä, mutta syyllisyydestä ei ole mitään apua. Häpeillessä menee energiaa hukkaan.

Kokeile ennemmin näitä keinoja:

– Opettele siihen, että teet aina joka huoneessa parin minuutin siivouspätkiä. Jos näet jotain, minkä voi tehdä parissa minuutissa, tee se heti. Lojuuko tasoilla roskia? Heitä ne pois. Vai onko lattialle jäänyt likaisia vaatteita? Vie ne pyykkiin.

– Keskity siihen, että pienissä asioissa hoidat homman kerralla kuntoon. Esimerkiksi silloin, kun nappaat likaiset pyyhkeet pesuun, pistät heti uudet tilalle. Tämä vähentää säätöä ja ramppaamista.

– Raivaa jatkuvasti. Älä odota sopivaa hetkeä koko kodin konmarittamiseksi, vaan tsekkaa suihkussa ollessasi, mitkä pullot ovat tyhjiä tai sellaisia, joita kukaan ei käytä ja heitä ne lavuaariin roskiin vietäväksi. Älä laita niitä hiertäviä pikkuhousuja pyykkiin ja tunge sen jälkeen takaisin alusvaatelaatikkoon, vaan heitä ne heti pois. Pidä esimerkiksi vaatekomerossa kierrätyskassia, jonne voit samantien viedä kaiken kirppari-/lahjoitustavaran, ja vie sinne luettu pokkari tai pieneksi jäänyt vaate samantien.

– Älä kasaa kotiin ylimääräistä tehtävää jos sinulla ei ole aikaa, intoa tai voimia siihen. Jos et ole saanut lehtiä luetuksi, heitä ne pois. Jaksatko ihan oikeasti kaventaa sitä kirppikseltä ostamaasi mekkoa? Onko sinulla voimia ommella irronneita nappeja, vai olisiko vaan parempi kierrättää koko vaate?

– Käske muiden perheenjäsenten toimia samalla tavalla. Parin minuutin siivousrupeamat eivät väsytä ketään liikaa.

Nämä asiat saattavat tuntua pieniltä, mutta kasautuvat ihan samalla tavalla kuin roinakin kasautuu. Ehkä sinulla ei ole aikaa tai voimia kunnon siivoukseen, mutta älä lamaannu valtavalta tuntuvan työtaakan edessä: pari minuuttia löytyy aina, ja siitä on oikeasti hyötyä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Etkö ehdi tai jaksa siivota, ja elät siksi kaaoksen keskellä? Tämä auttaa!”

  • anomyos sanoo:

    minua ahdistaa kamalisti siivous saan siivouksen aikana paniikki kohatauksia ja se ahdistaa entien minua olen tottunut puoliksi siistiin myös puoliksi likaiseen,en halua aina siivota kotona se vain ahdistaa minua aivan hemmetisti itse tykkään kerään tavaroita ja ostella lisää ja olen aivan ahdistunut siivouksesta kun jouduin eilen siivoo ja tänään niin liian puhdasta minun mieleen pelkään että joudun vielä siivoo pöydän jne vielä lisäää…olen siivonut hemmetin monta vuotta ja olen tällä hetkellä hiljaa en kerro nimeä enkä paikkaa missä asun.