Ei tarvinne paljoa miettiä, mikä on suurin yksittäinen vanhempia vaivaava riesa. Eiköhän se ole väsymys.

Lapsiperheiden vanhempien väsymykseen on monta syytä. Suurimpana tietysti katkonaiset yöunet, mutta myös se että omaa aikaa venytetään pitkälle yöhön, itselle sopimattoman aikaiset aamuherätykset, stressi, se että kiireessä tulee tingittyä ravitsevasta ruoasta ja liikunnasta ja niin edelleen.

Joissain tapauksissa väsymyksestä voisi päästä eroon, mutta aina ei ole omasta valinnasta kiinni, että paljonko pystyy yöllä nukkumaan. Saati se, että miten virkistävää uni on. Jatkuvaan heräilyyn tottunut tai ylikuormittunut ihminen ei välttämättä nuku vaikka olisi miten väsynyt.


Kuvan mukin saat täältä!

Monesti väsymys on melko väistämätön osa tiettyä elämänvaihetta. Mutta se ei tarkoita sitä, että asialle ei voisi tehdä yhtään mitään. Tässä on muutama niksi, joilla saatat tuntea olosi virkeämmäksi ja jaksaa paremmin:

Valoa!

Jos mahdollista, mene pian heräämisen jälkeen ulos luonnonvaloon. Tätä pystyy Suomessa toteuttamaan vielä hetkisen, sen jälkeen voi kokeilla esimerkiksi kirkasvalolamppua aamulla ja ulkoilua päivän valoisena aikana.

Kahvia!

Harvardin tutkijat ovat todenneet, että on parasta juoda pieniä määriä kahvia pitkin päivää sen sijaan, että ryystäisi valtavan kupillisen silloin tällöin. Tämähän sopii erinomaisesti siihen, että kotivanhempi helposti unohtaa sen puoliksi juodun kuppinsa milloin minnekin. Jos et pidä kahvista, voit kokeilla kahvipapujen haistelua. Kuulemma pelkkä kahvin haju riittää piristämään!

Liikettä!

Joo tiedetään, liikunta ei todellakaan houkuttele silloin kun olet aivan poikki. Rankkaa treeniä ei tarvitse lähteä vetämään: jo kymmenen minuutin reipas kävely riittää lisäämään energisyyttä jopa kahden tunnin ajaksi. Itse asiassa mitään rankkaa ja vaativaa ei kannatakaan tehdä jos on kovin väsynyt, sillä se lisää vammariskiä.

Hengitä!

Jos tuntuu, että just nyt loppuu voimat kokonaan, kokeile energisoivaa Bellows-hengitystä. Kyseessä on joogahengitys, jossa vedetään ilmaa nopeasti ja lyhyesti sisään. Hengitä nenän kautta ja toista kolme viidentoista sekunnin sarjaa. Harjoituksen pitäisi tehdä samalla tavalla virkistynyt olo kuin treenin jälkeen. HUOM. Älä kokeile tätä hengitysharjoitusta jos olet raskaana, sinulla on taipumusta hyperventilointiin tai paniikkihäiriöön tai korkea verenpaine. Älä myöskään jatka harjoitusta jos siitä piristymisen sijaan seuraa pyörryttävä olo.

Unohda sokeri!

Aijaijai, ei kiva. Sokeria himoitsee varsinkin väsyneenä, mutta lopulta se tekee huonomman olon. Sokerilakkoon ei tarvitse ruveta, mutta yritä syödä kokojyvätuotteita, proteiinia ja vihanneksia sen sijaan että yrittäisit jaksaa kekseillä tai karkeilla. Muista myös juoda vettä, pelkällä kahvilla ja limukalla ei pärjää. Etkö muista juoda riittävästi vettä? Tilaa tämä veden juonnista muistuttava juomapullo ja et enää unohda!

Torku!

Jos mahdollista, ota lyhyet torkut. Siis oikeasti lyhyet, alle puoli tuntia. Jos nukut liian pitkään, olosta tulee vain huonompi.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia