”Olen elänyt useamman miehen kanssa. Heitä kaikkia on yhdistänyt yksi asia: väsymys. Siis aivan armoton väsymys.

Ensin ajattelin että se riippuu ihmisestä, mutta nyt alan kallistua sille suunnalle että miehet vaan ovat hirveän lopettoman mielettömän uupuneita aivan koko ajan.

Lienevätkö muut törmänneet samaan vai onko tämä sattumaa että tapaan näitä unikekoja ja nukkumatteja?!

Miehet esimerkiksi nukkuvat aina päikkäreitä. Aikuiset miehet! Terveet miehet! Joku naispuolinen kaverini on joskus sanonut nukkuneensa päivällä, mutta ei se mikään yleinen harrastus ole. Miehillä on.

Jokainen poika- ja miesystäväni on nukkunut päiväunia. Isäni nukkui päiväunia, appeni nukkuu päiväunia, samoin lankoni. Puolisoni nukkuu päiväunia totta kai! Kavereideni puolisot nukkuvat hekin päikkäreitä. Ties vaikka miehet nukkuisivat päikkäreitä porukalla. Ehkä siinä on syy miksi poikien mökkireissuista sun muista vaietaan – ei siellä ole tehty mitään, siellä on nukuttu kellon ympäri!

Päiväunia nukutaan vaikka yöllä olisi nukuttu hyvin. Ennen yöunia taas nukahdetaan sohvalle: kylläpä ramasee! Aamulla nukahdetaan kellon soimisen jälkeen vielä hetkeksi tai tunniksi. Jos päivällä ei mennä päiväunille, niin sitten torkahdetaan oho vahingossa: mun piti vaan vähän lepuuttaa silmiä!

Sama juttu koskee tietysti matkoja ja muita, jos mies istuu jossain kulkuneuvossa jota hän ei itse aja, hän nukkuu.

Selitys on aina sama: väsyttää. Nukuttaa. Ramasee. Tulee uni silmään. Olen niin poikki. Yöllä on nukuttu ehkä se kahdeksan tuntia ja päälle yli tunnin päikkärit. Mutta aina nukuttaa. AINA.

Nukkuminen korostuu varsinkin lomilla. Silloin se on pääasiallinen puuha. Viis rannoista, viis nähtävyyksistä. Hotellihuoneeseen tultaessa ensimmäiseksi mennään oikoselleen sänkyyn ja pian kuorsaus jo kuuluukin! Aamulla aamiaisen jälkeen pitää taas ottaa torkut. Ja kaupunkikierroksen jälkeen totta kai.

Kesämökillä olen käyttänyt lukemattomia tunteja puuhailuun ja haahuiluun sillä välin kun mies nukkuu. Totta kai lomalla pitää saada ottaa rennosti, mutta tarvitseeko sitä oikeasti nukkua ihan koko ajan?

Välillä olen miettinyt että olen niin rasittavaa seuraa, että miehet nukkuvat sen takia!! Ei tämä oikein voi sairaudestakaan johtua, kun ilmiö on toistunut aina tuntemillani miehillä. Ihan perusterveitä miehiä nämä ovat olleet, vieläpä liikunnallisia ja suht terveesti eläviä.

Vai onko se vaan sosiaalisesti hyväksytympää nukkua keskellä päivää jos on mies kuin jos olisi nainen? Naisten päikkärithän ovat poikkeus: ehkä silloin kun on kovasti valvottava vauva nainen saattaa nukkua päivällä. Eikä missään mökillä tai matkalla nainen kuorsaa menemään ja mies katso lapsien perään.

Onko kyseessä vaan äijien juoni päästä kaikesta, mitä he eivät halua tehdä? Muuten kyllä auttaisin mutta nyt kun taas nukuttaa niin kovasti!”

Nimim. Unettavaa seuraa

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 52 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

52 vastausta artikkeliin “Miksi mies nukkuu ihan koko ajan?!”

 • Juliataunola sanoo:

  Mun mies nukkuu yöt hyvin (nukkuu suurinpiirtein 6-7 tuntia) ja sitten herättyään on pari tuntia hereillä ja sitten menee taas 2-3 tunniksi nukkumaan, herää ja taas samaa kaavaa iltaan asti. Uniapneaa ei tiettävästi ole, mutta itseäni on alkanut todellakin ärsyttämään tämä kun mitään ei voida tehdä yhdessä tai käydä missään kun mies on sitten vihainen kuin ampiainen kun ei pääse nukkumaan. Monesti myös perunut todella tärkeitä tapahtumia/menoja vaan sen vuoksi että ei pääse nukkumaan. Esim, ei suostunut lähtemään poikamme häihin kun ei olisi päässyt nukkumaan, ja jouduin itsekseni menemään junalla. Tuo on saanut sen aikaan että meitä ei kutsuta enään mihinkään kun ihmiset tietävät että mies peruu kuitenkin kun nukkuminen on hälle nähtävästi paljon tärkeämpää kuin oma perhe ym.

 • En jaksa sanoo:

  Siis just NIIN tätä…Nyt soitan lääkärille ja pyydän todellista tarkastusta-on todella raivostuttavaa,kun ihan AINA VAAN väsyttää ja nukutaan….

 • Rantsu sanoo:

  Hö! Itse ihmettelen ihan samaa. Miksi mua väsyttää aina? pakko ottaa päikkärit aina kun on vapaalla…. Missä vika?

 • anzkuli62 sanoo:

  Hah! Mun ei nuku koko ajan mutta AINA kun on kotona, hän on makuu asennossa. Ja jollei kukaan vapaa päivinä herätä niin vetelis varmaa koko päivän unta.
  Toki, hoitaa kiltisti kaikki askareet mitä hälle määrään kun ollaan eri aikoina töissä-sitten joskus- voi olla että homma on hoidettu tunnin päästä tai sitten siihen menee vuosi tai kaksi 🙂 Myös silloin kun ahkeroi kotosalla on OK pitää niitä vaaka asento huilitaukoja puolen tunnin välein tunnin ajan. Illan vietoissa hän menee maate hyvissä ajoin koska ei jaksa olla hereillä. Jos vieraatkin on häipyneet niin jään sitten yksin kukkumaan koska olen mahoton yökukkuja 🙂 en myöskään nuku päikkäreitä.
  Jos joskus oon niin väsyny etten kykene pysymään hereillä vapaa iltoina keskiyöhön asti ja sammun vaan, niin herään keskiyöllä ja valvon yhtä paljon kuin nukuin, eli pieleen meni 🙂
  Olen äärettömän huono nukkuja 🙂
  Laiska saatan välillä olla enkä tee mitään mutta uni ei silti tule ellei ole vaikka synttärijuhlat alla niinkuin tässä kuunvaihteessa oli 🙂
  Sitten kun touhuan siinä menee 8h nii että hurahtaa…
  Tosin ihmettelen miksei aika töissä kulu yhtä vikkelään? Ehkä työ ei ole yhtä motivoivaa kuin kokkailu, pyykkäily ja yleinen järjestely 😀

  No, tästä vetelästä miehestä joka usein tekee 10-12h työpäiviä ja minä ”vain 8h”, koska enhän minä ennen töitä mitään tee (iltavuoroa aina, en kyllä tiä mikä kotitonttu on väsännyt hälle ruoat 12 vuotta) riittäisi juttua vaikka maailman loppuun mutta ehkä jätän tän nyt tähä 😀

 • Nimetön sanoo:

  Uniapnea?

 • Pöllö sanoo:

  Täällä on nainen joka nukkuu kyllä pitkiä päikkyjä, matkoilla jne. Olen hyvä nukkumisessa, etenkin päiväsaikaan. Ennen tilanne oli pahempi, nukutti koko ajan, mutta kun jätin hiilihydraatit ruokavaliosta, pysyn paremmin virkeänä.

 • Merenneito sanoo:

  Olen kokenut aivan saman useamman miehen kanssa, he nukkuvat aina HYVIN,vaikka pommi rähähtäisi vieressä he vain nukkuvat! Ääri esimerkki tässä on, kun kerran meillä soi ovikello illalla,siten,että olimme molemmat jo nukkumassa, kun minä tietysti heräsin ja menin avaamaan oven.Sieltä ryntäsi tuntematon humalainen mies sisään ja työnsi minut sisään ja veti oven perässään kiinni.Mitä teki mieheni, NO NUKKUI TIETYSTI.Selvisin kuitenkin yksin humalaisesta ja heitin hänet ulos, enkä edes herättänyt miesparkaani, joka oli niin väsynyt.Toisin kun minä, joka nukuin aina neljän tunnin pätkissä.

 • Äitiä ei väsytä(kö?) sanoo:

  Syyn tähän kun tietäisi.. Ja auta armias jos joskus sattuu käymään niin, että itse torkahdat, niin johan tullaan kysymään, että ”mitä, nukukko sää/ nukahditko?”, ja tämä luonnollisesti siinä vaiheessa kun silmäsi ovat olleet max. 5 min kiinni.. Joo, en oliskaan nukkunut.. Aaaargh!!!

 • Äiti 74 sanoo:

  Ei 🙈. Kaikesta sitä jaksetaan valittaa. Kyllä levon tarve on yksilöllistä ja miehillä saattaa suuremmalla todennäköisyydellä olla fyysisesti ja psyykkisesti raskas työ. Miksi ihmisen pitäisi jonkun toisen ihmisen unirytmin mukaan elää 🙈. Mene nyt itseesi hyvä ihminen 🙈. Silloin levätään, kun siltä tuntuu. Pitääkö vetää itsensä Burnouttiin sun takia, kun sun mielestä lepääminen ja nukkuminen on väärin. Lopeta pingotus ja kokeile itsekkin, tekee kuule hyvää. Itsestään huolehtiva ihminen ei tee mitään väärää!!!
  Ja kyllä oma kokemus on ( 3 pidempää parisuhdetta) on, että minä olen aina ollut se väsyneempi ja enemmän nukkuja. Minulla on ollut aina raskas vuorotyö.

 • Nukkuja sanoo:

  Noh syitä nukkumiseen on monia. Itse rakastin nukkumista silloin 12 – 21 v ikäisenä. Ja syyksi oli matala hemoglobiini taso. Siis tykkäsin tehdä kaikkea kiva ja reissata mutta jos ei ollut mitään elämää tärkeämpää niin saatoin nukkua kyllä parhaimillaan jopa 24h putkeen.

  Sitten lapsen saannin jälkeen oli hg tasot oikein hyvät mutta henkinen olotila ja valvotut yöt pakottivat päiväunille. Siinäkin oli se outo puoli, että heräsin aina hyvin pahatuulisena kun nukutti vieläkin.

  Sitten vuosien saatossa alkoi koko parisuhde ja perheelämä henkisesti ole niin väsyttävä, että pakenin unien maailmaan. En enää halunnut olla hereillä ja ratkoa kaikkien ongelmia ja tarpeita. Ja kyllä alkutaipaileilla oli juuri se, että elämä alkoi silloin kun muut nukkui. Ihana hiljainen oma aika. Mutta myöhemmin nukahtin jo ennen muita.

  Nyt kun elämä on raiteilla ja olotila mahtava eikä anna muiten vaatia itseltä liikoja ja on itsekin omalle itselle armollinen, niin kyllä 8h yöunet riittää hyvin. Sen kyllä olen huomannut, että unirytmi menee mulla herkästi pilalle jos valvon liian kauan. Sitä pitää itselle jatkuvasti tiedostaa jotta olisi mukavampi ihminen myös seuraavana päivänä.

  Eli ei se nukkuminen ole aina vaan nukkumista. Se saatta olla joku fyysinen ja henkinen epätasapaino elämässä.

 • Ärsyttävää sanoo:

  Tuttu juttu. Kokemusta monesta nukkujasta. Vaihdoin todella nuoreen mieheen, kun ajattelin että hän pysyy hereillä. Mutta ei voi nukkua viikonloppuisin kello 12. Neljän aikaan jo viiden tunnin torkut.
  Nukkuu bussissa, junassa joka paikassa on aina väsynyt.