”Olen elänyt useamman miehen kanssa. Heitä kaikkia on yhdistänyt yksi asia: väsymys. Siis aivan armoton väsymys.

Ensin ajattelin että se riippuu ihmisestä, mutta nyt alan kallistua sille suunnalle että miehet vaan ovat hirveän lopettoman mielettömän uupuneita aivan koko ajan.

Lienevätkö muut törmänneet samaan vai onko tämä sattumaa että tapaan näitä unikekoja ja nukkumatteja?!

Miehet esimerkiksi nukkuvat aina päikkäreitä. Aikuiset miehet! Terveet miehet! Joku naispuolinen kaverini on joskus sanonut nukkuneensa päivällä, mutta ei se mikään yleinen harrastus ole. Miehillä on.

Jokainen poika- ja miesystäväni on nukkunut päiväunia. Isäni nukkui päiväunia, appeni nukkuu päiväunia, samoin lankoni. Puolisoni nukkuu päiväunia totta kai! Kavereideni puolisot nukkuvat hekin päikkäreitä. Ties vaikka miehet nukkuisivat päikkäreitä porukalla. Ehkä siinä on syy miksi poikien mökkireissuista sun muista vaietaan – ei siellä ole tehty mitään, siellä on nukuttu kellon ympäri!

Päiväunia nukutaan vaikka yöllä olisi nukuttu hyvin. Ennen yöunia taas nukahdetaan sohvalle: kylläpä ramasee! Aamulla nukahdetaan kellon soimisen jälkeen vielä hetkeksi tai tunniksi. Jos päivällä ei mennä päiväunille, niin sitten torkahdetaan oho vahingossa: mun piti vaan vähän lepuuttaa silmiä!

Sama juttu koskee tietysti matkoja ja muita, jos mies istuu jossain kulkuneuvossa jota hän ei itse aja, hän nukkuu.

Selitys on aina sama: väsyttää. Nukuttaa. Ramasee. Tulee uni silmään. Olen niin poikki. Yöllä on nukuttu ehkä se kahdeksan tuntia ja päälle yli tunnin päikkärit. Mutta aina nukuttaa. AINA.

Nukkuminen korostuu varsinkin lomilla. Silloin se on pääasiallinen puuha. Viis rannoista, viis nähtävyyksistä. Hotellihuoneeseen tultaessa ensimmäiseksi mennään oikoselleen sänkyyn ja pian kuorsaus jo kuuluukin! Aamulla aamiaisen jälkeen pitää taas ottaa torkut. Ja kaupunkikierroksen jälkeen totta kai.

Kesämökillä olen käyttänyt lukemattomia tunteja puuhailuun ja haahuiluun sillä välin kun mies nukkuu. Totta kai lomalla pitää saada ottaa rennosti, mutta tarvitseeko sitä oikeasti nukkua ihan koko ajan?

Välillä olen miettinyt että olen niin rasittavaa seuraa, että miehet nukkuvat sen takia!! Ei tämä oikein voi sairaudestakaan johtua, kun ilmiö on toistunut aina tuntemillani miehillä. Ihan perusterveitä miehiä nämä ovat olleet, vieläpä liikunnallisia ja suht terveesti eläviä.

Vai onko se vaan sosiaalisesti hyväksytympää nukkua keskellä päivää jos on mies kuin jos olisi nainen? Naisten päikkärithän ovat poikkeus: ehkä silloin kun on kovasti valvottava vauva nainen saattaa nukkua päivällä. Eikä missään mökillä tai matkalla nainen kuorsaa menemään ja mies katso lapsien perään.

Onko kyseessä vaan äijien juoni päästä kaikesta, mitä he eivät halua tehdä? Muuten kyllä auttaisin mutta nyt kun taas nukuttaa niin kovasti!”

Nimim. Unettavaa seuraa

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 41 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

41 vastausta artikkeliin “Miksi mies nukkuu ihan koko ajan?!”

 • Verenpainetauti 18 vuotta sanoo:

  Nukuin itsekin yhä useammin ja useammin päiväunet ja yöunienkin jälkeen herääminen kesti 2-3 tuntia. Tänä vuonna koin raskausmyrkytykseen, jonka jälkeen tarkistettiin verenpainelääkitys ja sain rinnalle myös sydänlääkkeen, siihen loppui tarve päiväunille ja aamuisinkin oon pirteämpi 😊

 • Simsalabim sanoo:

  Meilläkin mies nukkuu paljon. Yleensä tosin valvoo yömyöhään ja herää vasta iltapäivällä, jos vain on vapaata. Näin ei tarvitse herätä lapsen kanssa seitsemältä tai siivota/hoitaa lasta. Viikolla sitten nukkuu töiden jälkeen päikkäreitä. Sanoo että hänellä on univaikeuksia, mutta univaikeudet katoaa nopeasti, alle viidessä minuutissa, jos sanon että pitäisi hoitaa mitään kotitöitä.

 • Nimetön sanoo:

  Meillä yleensä vaimo nukkuu päikkäreitä. Hän nyt vaan sattuu tarvitsemaan paljon unta. Vaikka olisi nukkunut yhdeksän-kymmenen tunnin yöunet edellisenä yönä. Itse nukun päiväunet ehkä kerran kuussa. Hyvää se tekee, joten miksi ei? Toki lastenhoito ja kotityöt kuuluu jakaa.

 • Luolanainen sanoo:

  Hei, vastaus on Luolamies. Heidän geeninsä eivät vielä ole sopeutuneet 2020-luvulle. Heidän pitää levätä joka välissä, koska kohta alkaa mammutin metsästys🙄 silloin voi joutua valvomaan vuorokausitolkulla sen suuren pedon takia. Juosta savannilla keihään kanssa. Heidän ruumiinsa elää nykypäivää, mutta alitajunnan luolamies nukahtelee aina kun tuntee olonsa TURVALLISEKSI.

 • Nimim sanoo:

  Just alkoi kuorsaus kuulumaanviereiseltä sohvalta 😂

 • Samaistun sanoo:

  Sama käsitys itsellä, kaikki lähipiirin miehet nukkuu öisin ja ottaa päiväunia, muutenkin viihtyvät makoillen sohvalla. Oma isäni, isäpuoleni, mieheni, siskon mies, sukulaismiehet, kaverien miehet ym ym. Naisena joutuu useammin tehdä kotitöitä ym., kun toinen ei jaksa töiden jälkeen, eikä heti syömisen jälkeen eikä kyl ennen nukkumaan menoakaan enää.. Mikä lie se maaginen 15min, jonka aikana sitten jaksaisi. Naisena joutuu joustaa yöunistakin, jos pitää hoitaa lapsia tai lemmikkejä, vaikka molemmat kävisi töissä ja nainen tekisi pidempää päivää /heräisi töihin aikaisemmin. Kovan taistelun takana, että saa miestä tekemään edes päivällä kotitöitä, omat yöunet pilalla jo vuosia.

 • Nukkumutsi sanoo:

  Kyllä minä nukun. Olen nukkunut lähes koko aikuisikäni. Saan huonosti nukuttua öisin painajaisten ja monien muiden juttujen vuoksi, vaiva on ollut läsnä jo lapsuudessa. Ja jos en nuku, tulee rytmihäiriöitä tai pää sekoaa. Lapset eivät asiaa aina ole ymmärtäneet, että äidin päiväunet ovat myös heidän omaksi parhaakseen. Mutta niin se vaan on. Ja itse taas olen ajautunut suhteisiin aamuvirkkujen, päiväunia karttavien miesten kanssa, mikä on melko absurdi ilmiö. Elämä on.

 • Vähän vaan väsyttää sanoo:

  Meillä on just toiste päin, ite rakastan päikkyjä ja aina tilaisuuden tullen otan pikku unet. Mies taas nukkuu korkeintaan 6 h yössä eikä sille tulis silti uni päivällä vaikka yrittäis. Ekan seurusteluvuoden aikana en KOSKAAN nähnyt hänen nukkuvan, oli aina vielä hereillä kun mä jo tummuin ja aamulla oli jo noussut kun mä vasta heräilin. Epäilin välillä ettei oo edes ihminen, ei alle 6 h unilla voi tulla toimeen. Onneks ei kuitenkaan oo valittanu mun päikkäreistä vaikka välillä katsoo vähän oudokseen mun unenlahjoja. 😁

 • Nimetön sanoo:

  Uniapnean lisäksi kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat olla syynä jatkuvalle ja kokonaisvaltaiselle väsymykselle. Kannattaa tutkia!

 • Kummallista sanoo:

  En tunne yhtään miestä joka nukkuis päiväunet, ei oma mieskään nuku, tekee jopa pitkää päivää ja illalla jaksaa hienosti lasten kanssa, usein jopa yölläkin voi auttaa jos paljon valvotaan. Joskus harvoin voi mainita olevansa väsynyt ei sen kummempaa

 • Päivävirkku sanoo:

  Minun mieheni ei nuku päiväunia, mutta tuon jatkuvan miesväsymyksen kyllä tunnistan. Aamulla nukkuu lähes puoleenpäivään (jos ei ole aamuvuoroa), tunnin tai pari käyttää verkkaiseen heräämiseen könyten sitten lounasaikaan sängystä. Viimeistään kuudelta jo taas ramaseekin, kun kello on niin paljon, siinä vaiheessa ei parane enää ehdottaa mitään – ainakaan kotitöitä. Ainoa aika jolloin miestä ei takuulla väsytä on se, kun muu perhe on nukahtanut, silloin ei uni tule millään vaan mies roikkuu puhelimella pikkutunneille ja sillä perusteella pitäisi sitten saada taas seuraavana aamuna nukkua pitkään, ettei vain jää liian vähäisiksi yöunet…

 • Pirteä sanoo:

  Riippuu kyllä ihmisestä. Olen mies enkä nuku koskaan päikkäreitä. Kaveripiirissä miehet eivät nuku päikkäreitä paitsi yksi. Oma vaimoni sen sijaan nukkuu välillä, melko harvoin kuitenkin.
  Muutama naispuoleinen ystävä nukkuu, mutta heillä lapsia eli hyvin ymmärrettävää jos huonoja öitä. Ehkä olet sellaisessa porukassa jossa on passiivisempi elämäntapa ja sitten nukutaan.

 • Meillä toisinpäin sanoo:

  Mun mies ei nuku koskaan päikkäreitä. On hyvin urheilullinen reilu 40v. Minä, nainen, kyllä mielelläni nukun päikkärit silloin tällöin, en kovin usein. Lapsemme ovat jo teinejä, eivät valvota.

 • PS sanoo:

  Haha, totta muuten, hyvin kirjoitettu. Isäni on samanlainen ollut aina. Asuu yksin ja on asunut pitkään mutta just kerto että pitäs uus sohva ostaa kun se on niin kovalla kulutuksella. Illalla tvtä kattoessa saattaa nukahtaa ja herätä vasta aamulla.

  Oma mies ei nuku päikkäreitä!! Enkä oo osannu lainkaan olla tyytyväinen tähän. Ja iltaisin mun kanssa tvtä katselee. Taas yks syy olla kiitollinen tietoisesti.
  Mutta. Mies pitää laiskana kun minä nukun päiväunia aina sillon tällön. Ja syykin on selkee: se olen minä, aina minä joka herää lapsen kanssa yöllä parhaillaan montakin kertaa ja valvotaankin. 1,5v ilman yhtäkään kokonaan nukuttua yötä. Luulis olevan oikeus nukkua sillon tällön päikkäreitä..

 • Nukahtelijan muija sanoo:

  Käskin oman mieheni lääkäriin, koska tämän päivänukahtelussa ei ollut enää mitään tolkkua. Sieltä tuli kotiin diagnoosit kakkostyypin diabeteksesta ja obstruktiivisesta uniapneasta. Nyt kun on molemmat hoidossa, ei enää nukuta päivisin. Yötkin ivst rauhallisia (kuorsaukselta) c-pap-laitteen ansiosta.

 • ei-synkroniaa sanoo:

  Meillä syy jatkuvaan väsymykseen on se,ettei yöllä nukuta. Mies aloittaa elämän sen jälkeen, kun minä olen saanut lapsen nukkumaan. Itse tietenkin olen sitten jo sänkyyn kaatumakunnossa. Hän on sen sijaan vetänyt päikkäreitä päivällisestä alkaen ja kymppiuutisten aikaan alkaa yöelämä. Ei kauheen kivaa.

  Itsekin olen kyllä yleensä aivan raato, mutta ei vaan oo aikaa mennä nukkumaan, kun jonkun pitää tehdä ruoka ja hoitaa mukulan iltatoimet. No mies onneksi laittaa sitten yöllä pyykkiä kuivumaan ja tiskejä. Jos muistaa.

 • päikkäröitsijä sanoo:

  Paljon nukkuminen ei välttämättä kerro laiskuudesta vaan henkisestä väsymyksestä. Meillä nukkuja olen minä, mutta mies ymmärtää henkisen tilani niin ei katso asiaa pahalla. Arvostan 🥰

 • Käämi käryää sanoo:

  Lohduttavaa lukea että muittenkin miehet… Oikeasti välillä v-tuttaa kun mies ottaa pienet päiksyt vaikka ite oisin valvonu yöllä. Ja siis joka päivä sama homma! Lapsen kanssa touhutaan..hän makoo!

 • Turhautunut sanoo:

  Googletin ja tän löysin. Ja NIIN tuttua, oma mies jonka kanssa kohta 6v kateltu toisiamme aloitti nämä ”päikkärit” 1,5v jälkeen. Jos on vapaata, lomia tms, niin aamulla herää, juo kahvit, menee sohvalle, nukkuu, herää hetkeksi, nukkuu, taas herää ja taas nukkuu jne. Parhaimmillaan mökillä sanonut herätä tunnin päästä kun ruoka otetaan pois uunista. Tunnin päästä otin ruoan, lapsen kanssa söimme, tyyppi ei herännyt ku vasta 8tunnin jälkeen!

 • leeloo sanoo:

  Hah, tunnistan itseni tästä. 😀
  Meillä mies on aamuvirkku ja herää viikonloppuisin aina lapsen kanssa touhuamaan. Itse taas nukun pitkään ja otan iltapäivällä vielä päikkärit. Miestä ei taas päivällä nukkuminen nappaa.
  Myös mökki- ja lomareissuilla kun päästään kohteeseen otan kunnon tirsat. Mikäs sen parempi tapa ladata akkuja raskaan matkan jälkeen. Mies taas tykkää heti alkaa puuhastella jotain.
  Ymmärrämme toistemme erilaisia tapoja ja molemmat saamme rauhassa olla sellaisia kuin olemme. Itse tarvitsen paljon lepoa ja unta, koska aistini kuormittuvat herkästi.