Ai kauhia, kontaktimuovi on pahasta – poimi tästä päällystysniksit!
Jokos olet ehtinyt ahdistua siitä, että koulukirjoja ei ehkä saakaan päällystää kontaktimuovilla?
Tai voi olla, että saa. Kukaan ei tiedä.
Muovin käyttö ei ole ympäristön kannalta kestävä ratkaisu – paitsi että se on kirjaimellisesti kestävä ratkaisu, koska päällystetty kirja kestää käyttöä paremmin kuin sellainen, jota ei ole päällystetty. Näin ollen tekstikirjat kannattaisi päällystää, koska ne menevät seuraavalle käyttäjälle, mutta tehtäväkirjoja ei.
Opetushallituksen opetusneuvos Anne Liimatainen sanoo tässä Ylen jutussa, että ”koulut voivat antaa itse suosituksia, miten näkevät parhaaksi. Viime kädessä lapsen huoltaja päättää, päällystääkö kirjan ja miten päällystää”.
Samaisessa jutussa Pirkanmaan jätehuollon ympäristökouluttaja Erkki Piippo sanoo, että kysymykseen ei ole oikeaa vastausta.
Mitä sitten tehdä? Voi hyvän tähen, kukaan ei tiedä, mitä tästä nyt tulee!!
No tietenkin ruvetaan keksimään niksejä!!!
Ennenmuinoin oli vahapaperia, jolla päällystettiin kirjat. Kun sitä törkki kynnellä, vahaa irtoili puruna. Mutta olikohan sekään ympäristöystävällistä?
Mutta tiedätkös mikä on?
Luonto itse!
Eipä aikaakaan kun puista alkaa putoilla lehtiä. Niitä haravoidaan hiki hatussa ja mietitään, että minne ne kaikki lykättäisiin. No niillä päällystetään kirjoja, tietenkin. Värit ovat kauniit ja kun valitsee puulajin oikein pinta on kestävän vahamainen ja lehtiä ei tarvitse kovin montaa kappaletta. Huom. näin päällystetyt kirjat tulee pitää kosteassa, tai lehdet kuivuvat ja murustuvat ympäriinsä.
Kätevä vaihtoehto on myös WC-paperi!!! Koululaisilla on koko ajan nuhaa, joten kansiin voi tarvittaessa niistää. Ja on niistä apua isompaankin ”hätään”! Muista toki ostaa ympäristömerkittyä vessapaperia tähän tarkoitukseen.
Tuleeko teille vielä paperinen sanomalehti? Siinä vasta kätevä tapa päällystää kirjat. Lapsukainen voi samalla lukea uutisia ja sivistyä! Huom. voit kaivaa papereita myös kierrätyspaperilaatikosta, niin et joudu itse tilaamaan lehteä. Myös muut lehdet kuin sanomalehdet käyvät, mutta harkitse kannattaako koulukirjoja päällystää esim. juorulehden sivuilla vai antaako se huonon kuvan perheestänne!
Valveutunut vanhempi kierrättää myös tekstiilit. Kirjat voikin päällystää vaikka vanhoilla lakanoilla! Kätevä emäntä/isäntä kutoo lakanasuikaleista lapsukaisensa kirjoille kannet. Näin säilyy sekä luonto, kansanperinne että taito hyppysissä!
Pahvijätettähän tulee ympäristöä rakastavankin perheen taloudessa. Muropaketit ja maitopurkit on kätevä hyödyntää kirjojen päällystämisessä. Muista huuhtoa tölkit ensin!!
Ja hei, tahrathan usein kovettavat paperia. Kaada ne maidot taikka kaffet muutaman kerran kirjan kansille luodaksesi niihin kestävämmän pinnan!
KOKEILE VINKKEJÄ OMALLA VASTUULLA!!!
P.S. Jos päällystät kirjat kontaktimuovilla, niin vanhentuneiden kirjojen kierrätys tapahtuu näin: kannet sekajätteeseen ja loput kirjasta paperinkeräykseen. Pehmeäkantisen kirjan saa viskata paperinkeräykseen sellaisenaan.
P.P.S. Jos sinulla on oikeasti fiksu ratkaisu kirjojen päällystämiseen, niin kerro toki vinkki kommenteissa! Voit myös kertoa kumpaa koulukuntaa olet: muovit kirjoihin vai ei!
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Lopetin muovituksen siihen paikkaan kun lapsen koulusta tuli viesti ettei tarvitse enää. Liian pitkälle menee silti kierrätys, aapinen levisi käsiin vaikka oli alunperin muovitettu. Ties kuinka monella ekaluokkalaisella ollut meitä ennen.
Pelloplastilla on pvc vapaata kontaktimuovia, jolla päällystetyt kannet voi nakata huoletta ooltettavan jätteen joukkoon
Olen muovittanut omat koulukirjani 2 luokalta asti ja muovitan edelleen ostamani pokkarit. Ei ole vaikeaa eikä työlästä.
En takuuvarmasti päällystä yhtään millään. Ei ole aikaa eikä kiinnostusta.
Kunnollinen laadukas paksu kontakti muovi niin jo on helppoa. Ohut huono niin ei saa siistiä millään.
Oon päällystänyt vaan reunat ~5cm paksuudelta, nehän ne eniten rispaantuu, ja säästyy muovia. Keskelle vois tietty vaikka jonkun kortin tai jotain näiden reunojen avulla ”teipata”.
Kun lapsi on jo koulussa, voi aloittaa jo itse päällystämisen (halutessaan). Eli lapselle välineet kouraan vaan ;). Samalla omatoimisuus ja vastuunotto kehittyy. Plus nuoret tietävät ympäristöasioista usein enemmän kuin me, ja tulevaisuushan on heidän eikä meidän!! JA he päättävät jatkossa meidän vanhushoivastamme tai sen puuttumisesta.
Oikeasti fiksuja tapoja päällystää kirja:
– paperinkeräysastiasta dyykatyn kiiltäväpintaisesta paperista tehdyn luksuslehden tai paksua ekopaperia olevan taidelehden sivu
– äidin netistä tilaamien välttämätyömyystarvikkeiden pakkausmateriaali
– himosäilöjän 10 kilon sokeripakkauskääre
– vanhoista farkuista tms. ommeltu päällinen
– mikä tahansa kotoa löytyvä myrkytön, väriä päästämätön, lasta nolaamaton materiaali
Ne vois jo tehtaalla laittaa kirjoihin semmoset kannet, että ne kestää, eikä tarvi päällystää. Se on ärsyttävää hommaa. Tai kirjat vois olla aina standardi kokoisia ja niihin vois erikseen myydä suojakansia, jotka ois jotain kestokamaa. Ne samat suojakannet vois keväällä ottaa talteen ja sujauttaa syksyllä uusien kirjojen päälle. Helpottais ainaki perheitä, joissa useampi lapsi ja päällystettävänä kasa kirjoja. Just 7 kirjaa päällystin ja kuten joka syksy, totesin nytkin lopuksi, että vihaan sitä hommaa!!
Just näin. Tuota kansien standardikokoa olen myös miettinyt, voisivat olla vähän kuin vihkotkin tiettyä kokoa joihin saa kestokansia, kuten vihkoihinkin on. 👍🏻
Juuri näin! Kirjat myös standardi kokoa johon suojakuoret, tai oikeasti sellaiset kannet ja sivut niihin kirjoihin joiden pitää kiertää vielä 5 muulle oppilaalle.
Uuden ooetussuunnitelman myötä omille tenaville napsuu aina uudet kirjat jotka koulun mukaan on päällystettävä. Pakko päällystää.
Ne tehtäväkirjat jotka saa omaksi, niitä en todellakaan päällystä jotta ne voi laittaa suoraan paparinkierrätykseen. Toivoisin että tehtäväkirjat voisivat olla myrskylehtiön tyyppistä johon tavallisella lyijykynällä voi kirjoittaa ja pyyhkiä pois, mutta materiaalikestää vaikka mitä. Tosin tiedä sitten miten sellaisen kierrättäminen tapahtuu – muovipakkaukset?
Kirjan selän leveys vaihtelee kuitenkin sivumäärän mukaan, joten hyvin istuvia muovisuojia olisi vaikea kuitenkan tehdä. Vihkoissahan tätä ongelmaa ei ole ja siksi niihin niitä onkin saatavilla.