Paljon jaetaan ohjeita siitä, miten tunnistaa pettäjä. Ohjeita jakavat asiantuntijat ja petetyiksi tulleet. Mutta tässä jutussa pettäjät paljastavat, miten heidän käytöksensä muuttui kun he aloittivat salasuhteen!

Jos epäilet pettämistä, tarkkaile näitä merkkejä:

Käytös sosiaalisessa mediassa

Suhteen aloittanut on usein rakastunut ja onnellinen, eikä pysty pitämään sitä salassa. Pettäjä luulee olevansa vaivihkainen, mutta harvemmin on sitä. Merkit ovat selviä, jos niitä vain osaa katsoa. Moni pettäjä vaihtaa profiilikuvansa, koska haluaa näyttää mahdollisimman hyvältä salarakkaansa silmissä, ja salarakas näkee vähintään profiilikuvat. Pettäjä voi myös jakaa siirappisia rakkauslauluja ja kirjoittaa kuvateksteihin vihjauksia. Varsinkin, jos tämä ei ole puolisollesi tyypillistä käytöstä, se saattaa kieliä pettämisestä.

Salasuhteen aloittaneet usein seuraavat toisiaan sosiaalisessa mediassa vaikka tietävät, että se ei ole järkevää. Jos puolisosi kuviin ilmestyy uusi tykkääjä, tai puoliso tykkää uuden tuttavuuden lähes kaikista kuvista, syynä saattaa olla se, että heillä on suhde.

Pettäjä kertoo: Salarakkaani alkoi vaihdella profiilikuvaansa tiuhaan aloitettuamme suhteen. Itse taas kirjoitin kuvateksteihin ihan suoria vihjauksia hänelle.

Ulkonäkö

On klassinen merkki, että pettäjä alkaa kiinnittää huomiota ulkonäköönsä. Mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, mitä luulisit, kuten uusien vaatteiden tai uusien alusvaatteiden ostelua. Kannattaa tarkkailla poikkeamia aiempiin kauneudenhoitorutiineihin ja pukeutumistyyliin. Myös muutokset kropassa kannattaa huomioida: pettäjä laihtuu usein ihan tahattomasti, koska ruoka ei ihastumisen ja jännityksen takia maistu.

Pettäjä kertoo: Aloin ajella alapääkarvojani eri tavalla suhteen aloitettuani. Oli itse asiassa aika outoa, että oma puolisoni ei huomannut tätä muutosta. Salarakkaani taas alkoi pukeutua samoin kuin minä. Hän vaihtoi värikkäämmät vaatteensa samanlaisiin mustiin kuin minullakin. Koska salarakkaani piti mekoista, käytin niitä aiempaa enemmän.

Kuva Ian Dooley.

Puhelimen käyttö

Älypuhelimet ovat tehneet pettämisen aiempaa helpommaksi ja luoneet uuden ilmiön nimeltä mikropettäminen. Koska melkein jokaisella on nykyään puhelin kädessä lähes koko ajan, ei se pelkästään riitä kertomaan mistään. Mutta pettämistä epäilevän kannattaa tarkkailla muutoksia puhelimen käytössä. Pitääkö puoliso koko ajan puhelinta äänettömällä? Onko hän poistanut ilmoitusten esikatselun käytöstä? Hätääntyykö hän jos kosket hänen puhelimeensa? Chattaamisen radikaali lisääntyminen tai chattaaminen outoihin aikoihin voivat kertoa salasuhteesta nekin. Epäilykset heräävät todennäköisesti syystä, jos puoliso on WhatsAppissa paikalla koko ajan. Jos paikallaolotieto on ennen ollut näkyvissä, mutta puoliso piilottaa sen, voi se olla merkki salasuhteesta.

Myös uusien sovellusten lataaminen voi kertoa pettämisestä. Esimerkiksi Snapchatia monet aikuiset käyttävät pettämistarkoituksiin, koska sillä on helppo lähetellä kuvia, jotka katoavat. Instagramissa voi helposti seurata salarakkaan päivittäisiä kuulumisia, ja sitä kautta voi myös viestitellä.

Pettäjä kertoo: Laitoin puhelimeeni näytön lukituskoodin. Aiemmin en kokenut sitä tarpeelliseksi. Selitin puolisolle, että lukituskoodi oli käytössä lasten takia. Lisäksi chattasin salarakkaani kanssa pitkin öitä, ja välillä jouduin livahtamaan vessaan laittamaan edes yhden viestin.

Puhetapa ja kiinnostuksen kohteet

Uusi ihminen tuo elämään aina uusia asioita. Puolison uudet ja yllättävät kiinnostuksen kohteet saattavat kieliä siitä, että joku on esitellyt ne hänelle. Puolisosi saattaa alkaa kuunnella uutta musiikkia, tai ehdottaa sinulle että katsotte elokuvia, joista hän on juuri kuullut.

Myös puhetapa tarttuu. Jos puolisosi alkaa käyttää uusia sanoja tai ilmaisuja, tai hänen puherytminsä tai intonaationsa muuttuu, on todennäköistä, että ne ovat tarttuneet hänelle joltakulta, jonka kanssa hän viettää paljon aikaa.

Pettäjä kertoo: Aloin painottaa sanoja samalla tavalla kuten salarakkaani, jolla oli venyttelevä puhetyyli. Hän taas alkoi seurata minua kiinnostavia urheilulajeja.

Käytös

Pettäminen aiheuttaa yleensä ahdistusta myös pettäjässä, mikä näkyy hänen käytöksessään. Pettäjä voi olla hermostunut, hajamielinen, välinpitämätön tai ärtyisä. Taas tärkeintä on kiinnittää huomiota muutokseen. Jos nalkuttaja ei enää yhtäkkiä välitäkään mistään, syynä voi olla se, että ajatukset ovat jossain ihan muualla. Pettäjä joutuu itse salailemaan asioita, mikä voi johtaa siihen, että hänestä tulee epäluuloinen.

Pettäjä kertoo: Minusta tuli aivan vainoharhainen. Pelkäsin kaikkea ikävää tapahtuvaksi, varmaan syyllisyydentunnon takia. Kodin suhteen taas olin täysin välinpitämätön. Sotku tai lasten riidat eivät hetkauttaneet minua lainkaan.

Menot

Pettäjälle ilmaantuu uusia menoja, ja aiemmissa menoissa kestää entistä pidempään tai väärän pituinen aika. Pettäjällä ei välttämättä ole myöskään mukana tarvitsemiaan harrastusvälineitä, tai hänellä on mukanaan jotain, mitä hänen ei pitäisi tarvita, kuten pyyhe.

Pettäjä kertoo: On hämmentävää, kuinka moni mies on valmis olemaan poissa töistä saadakseen seksiä. Huomasin tämän sekä salasuhteessa että muulloin. Salarakkaani oli pitkiä aikoja poissa työpaikaltaan ja paikkaili hommia kotonaan iltaisin. Tällainen työmäärän yllättävä lisääntyminen herättäisi ainakin omat epäilykseni… Tapailimme salarakkaani kanssa jopa kauppareissuilla, joten niillä kesti aina ihan ihmeellisen kauan.

Kuva Dainis Graveris.

Seksi

Muutokset seksissä kielivät nekin monesti pettämisestä. Seksi oman puolison kanssa voi kiinnostaa pettäjää aiempaa enemmän tai aiempaa vähemmän. Usein myös seksi muuttuu: onko ujosta puolisostasi tullut estoton? Pyytääkö hän erilaisia liikkeitä tai tekniikoita?

Pettäjä kertoo: Salasuhde sai hormonini hyrräämään niin, että halusin omaakin puolisoani enemmän kuin aiemmin. Lisäksi toivoin erilaisia otteita, sellaisia, mitä salarakkaani käytti.

Vaisto

Jos olet tavallisesti tolkun ihminen, joka ei epäile kaikkea ja ole jatkuvasti mustasukkainen, mutta olet alkanut epäillä että puolisosi pettää, olet todennäköisesti oikeassa.

Pettäjä kertoo: Salarakkaani vaimo huomasi miehensä muuttuneen käytöksen vain reilun viikon päästä tapaamisestamme. Mies tietysti kielsi kaiken, mutta oikeassahan vaimo oli. Melkein voisi sanoa, että vaimo tiesi miehensä pettävän häntä ennen kuin minä tiesin, että tästä alkaisi salasuhde…naisen vaisto on sellainen!

P.S. Jos puoliso pettää, kannattaa käydä sukupuolitautitesteissä. Tätä siellä ihan oikeasti tapahtuu

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 21 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

21 vastausta artikkeliin “Salarakas paljastaa: näin saat selville pettääkö kumppani!”

 • Kananas sanoo:

  Ensin mies alkoi tuntua etäiseltä eikä ollut kiinnostunut minun ja lasten asioista, oli ihan omissa maailmoissaan esim. ruokapöydässä, automatkoilla ym. Samaan aikaan alkoi jatkuva puhelimen tuijottelu ja viestittely. Pikku hiljaa mies tuli tarkemmaksi puhelimesta eikä kukaan saanut koskea siihen, piti puhelinta taskussa koko ajan. Yhtäkkiä alkoi urheilu ja terveelliset elämäntavat (joihin olin jo vuosia yrittänyt tuloksetta kannustaa) ja puhelimen paikannus laitettiin pois päältä ja tuli yllättäviä kauppareissuja ym. menoja. Sitten hävisi kihlasormus, koska ”se puristi ja aiheutti ihottumaa”. Siinä vaiheessa olin jo 100% varma, että ei ole miehellä enää puhtaat jauhot pussissa. Oikeassa olin.

 • Luota en enää sanoo:

  Kyllä kaikki kohdat kuulostivat tutuilta.
  Osasin epäillä jo kuukausia pettämistä mutta sille vain naureskeltiin ja haukuttiin vainoharhaiseksi. Olisi pitänyt vaan uskoa vaistoa ajoissa ja viheltää peli poikki puolison kanssa.
  Jotenkin sitä vain halusi uskoa, kun toinen vakuutteli ettei ole mitään toista naista. Puoli vuotta sitä kesti ennenkuin jäivät kiinni verekseltään. Sotahan siitä syttyi sitten.

 • Ikku sanoo:

  Minusta tämä oli paras: ”Selitin puolisolle, että lukituskoodi oli käytössä lasten takia.”

  Minkä ihmeen takia puolisolle pitää selittää jotain puhelimen lukituskoodia? 20 v naimisissa eikä ole käynyt mielessäkään vaivata päätäni puolison puhelimen lukituskoodeilla. Miksi minua kiinnostaisi käyttääkö hän sellaista? Minullahan on oma puhelin.

  • Rehti ja reilu sanoo:

   Höh. No tietenkin siksi, että halutessani voin käydä läpi kumppanini puhelimen, samoin kuin hän halutessaan minun. Rehellisessä suhteessa ei ole tarvetta salailuille eikä salasanoille.

   • JN sanoo:

    Ehkä pointti oli, että jos luottamus on kunnossa, ei tule mieleenkään miettiä toisen lukituskoodia tai puhelimen tutkimista. Itse olin melkein 20 vuotta suhteessa, jossa oli 100 % luottamus, enkä kyllä koskaan miettinyt miehen lukituskoodeja – ei ollut tarvetta.

 • Tähtisilmä sanoo:

  Monia asia täsmää. Mieheni ei enää laittanutkaan minulle päivän aikana niitä rakkausviestejä, kuntoilu ja laihduttaminen alkoi, tuoksu vaihtui minun lahjaksi antamasta toiseen, vaatteiden osto, ärtyisyys, hymyily puhelimelle, minun epäilyksilleni nauraminen, yllättävät menot ja työpäivien piteneminen, myös ne karvojen ajelut ja sängyssä alkoi näykkimään minua vaikka sanoin etten pidä siitä kun minuun sattuu.. ehkä vielä jotain mikä nyt ei tule mieleen.. mutta luultavasti tiesin jo ennen kun varsinainen fyysinen pettäminen alkoi, naisen vaisto. Tätä oli kestänyt yli puoli vuotta kunnes jäi kiinni kun miehen pyydettyä kirjoitin hänen puolestaan viestiä hänen puhelimesta.. ja käräytin heidät vielä toistamiseen vaikka suhteen piti olla jo ohi. Käytöksellä (ärtyinen minulle ja lapsille) paljasti tämän. Sitä ihmettelen miksi eivät puolisoitaan jättäneet kumpikaan jos rakastavat toisiaan. Raukkamaista ja pelkäsivät ilmeisesti jäävänsä yksin

 • ...... sanoo:

  Onko tutkittua tietoa….???

  • Elämä on sanoo:

   On. Käytännön elämässä, ei missään laboratoriossa kirjaviisauden varjossa.

 • Polyamorikko sanoo:

  Tää on niin white trash. 😄

  • Asioista olisi hyvä sopia niin ei tarvittaisi tuollaista sirkusta sanoo:

   No niinpä.
   En rupea aikuista ihmistä vahtaamaan. Hänen valintansa ovat hänen valintojaan. Tällä hetkellä kummankaan aika ei riittäisi useampaan suhteeseen mutta elämäntilanteet muuttuvat.

  • Näin meillä sanoo:

   Vai että white trash! Tiedoksi vain sinullekin ettei kaikkia kiinnosta jokin polyamoria. En tapaa niin kiinnostavia ihmisiä koko aikaa, että olisi pakko päästä touhuamaan. Itselleni riittää yksi ihminen tai sitten voin olla ihan yksinkin.

 • Tiia sanoo:

  Kaikki täsmää…yksi juttu lisää tähän listaan: Kerrot pettäjälle epäilysi: Olet kuulemma terapian tarpeessa ja että et luota omaan viehätysvoimaasi. Eli hyökkäys paras puolustus. Vika minussa, eikä puolisossa joka hakee jännittävää seikkailua, adrenaliiniryöppyä, kun tietää tekevänsä jotain kiellettyä. Minä lähdin ja exän silmät aukenivat mitä hän todellakin menetti. Salasuhteen jännitys häipyi…jäi ns luu käteen!

  • D sanoo:

   Juurikin tämä lisäys minultakin! ”Miksi olet noin mustis ja ootko nyt hieman epävarma itsestäsi?” Onneksi pääsin siitä miehestä!

  • Tuttua sanoo:

   Juuri näin.pettäjä alkaa haukkua vainoharhaiseksi ja hulluksi petettyä. Jätin kun sain käräytettyä tämän k.sipään.

   • Ei niin hullu ex-mies sanoo:

    Juuri tästä syystä kirjasin poikkeavat tapahtumat ylös itselleni muistiin. Ihan vaan todistaakseni itselleni etten ole hullu ja vainoharhainen kuten minulle huudettiin kun kysyin asiasta suoraan.
    Ihan järjellä ajateltuna sata erillistä pientä juttua ei ole sattumaa vaan niillä on joku selittävä tekijä taustalla.
    Reilun kolmen kuukauden jälkeen kärähti sitten lopullisesti enkä minä ollutkaan hullu ja vainoharhainen. Lopulta kun ajattelee niin se suunnitelmallinen valehtelu oli pahempi petos kuin suhde.

    • Kolmas ei-vainoharhainen mutta naiivi sanoo:

     Kyllä. Pettäminen tai ihastus toiseen on paljon pienempi ongelma kuin valhe ja epärehellisyys.

   • Nimetön sanoo:

    Kyllä, ja haukkuu ja on tyytymätön kaikesta muustakin.

 • Ex sanoo:

  Tai vaimo.

 • Kaksi rakkautta sanoo:

  Kaikki muu täsmää, mutta ei puhelimeen liittyvät asiat, koska emme pitäneet yhteyttä muutoin, kuin työpaikalla.
  Ihastuin, ja olin äärimmäisen onnellinen. Samalla olin kiukkuinen lapsille, koska he kokoajan keskeyttivät unelmoinnin uudesta ihmisestä.
  Kuuntelin salaa rakkausmusiikkia.
  Opin salarakkaalta suutelutaidon ja halusin yht’äkkiä opettaa sen miehelleni, kun aiemmin en tykännyt suudelmista.

 • MammaX sanoo:

  Tuntuu niin likaiselta, että toi viimeinen kohta varmasti järkevää. Kumeja löytyy jolla selittää, joku tarvitsee, hänellä on varalla ja viagran tapaisia pillereitä. Ällö olo tuli, kun huomasi hänellä oli viagra ”päällä”, myönsi on napannut pillerin. Tuntuu olo niin loukatulta, miksi nyt käytettävä? Salaa hän kysyi, mitä ajattelee, jos hänellä on seksisuhde? Johon vastasin, avioliitto on minulle yhden ihmisen suhde. Lapsiperhe vie aikansa, vuorotyö. Sitten yks päivä pamahti ja lähti… eikä ole keskustellut asiasta sen koomin vaikka yritin kysyä, onko tää muka tässä. Ero menee liian helpoksi nykyään.

 • Ankka sanoo:

  Kyllä, lähes kaikki kohdat kuulosti tutulta.