Milloin on aika erota, miettii moni haastavassa suhteessa elävä. Kysymys on raskas ja siihen on vaikea vastata. Vaikka suhde olisi kuinka huonossa jamassa, harva silti haluaa erota. Varsinkin avioliitossa yritetään pysyä jos vain mitenkään voidaan, vaikka kukaan ei voisi liitossa hyvin.

Avioliittoneuvojat tietävät, että ihmiset usein pysyvät suhteissa pelon takia. He pelkäävät, että eivät koskaan löydä uutta suhdetta ja jäävät loppuelämäkseen yksin. Muita yleisiä pelonaiheita ovat lasten hyvinvointi, oma pärjääminen ja taloudelliset asiat.

Mutta jos ainoa syy jäädä suhteeseen on pelko, ja jos suhde aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää oloa, on asiantuntijoiden mukaan syytä erota.

Muita merkkejä siitä, että ero on parempi ratkaisu kuin suhteeseen jääminen, ovat seuraavat:

1. Olet ainoa joka yrittää muuttua ja joka yrittää muuttaa suhdetta parempaan.

Jos olet joudut aina sanomaan asioista, jotka vahingoittavat sinua eikä toinen korvaansa lotkauta tai pyri kompromissiin, ei asia tule koskaan muuttumaankaan.

2. Jommallakummalla on ollut suhde jota hän ei kadu.

Uskottomuudesta voi päästä yhdessä yli – jos se molempia kiinnostaa. Jos toinen ei välitä, niin asia ei ole korjattavissa.

3. Huomaat, että et oikeasti pidä kumppanistasi tai kunnioita häntä.

Jos kunnioitus ja välittäminen ovat hävinneet, ei suhteesta voi enää tulla mitään.

4. Seksi on loppunut.

Jokainen pari saa keskenään päättää mikä on heille sopiva määrä seksiä. Seksitönkin parisuhde on täysin ok, jos molemmat ovat siihen tyytyväisiä. Mutta useimmiten pariskunnat harrastavat seksiä, ja jos se loppuu, loppuu iso osa läheisyyttä, jakamista, huumoria ja kommunikaatiotakin.

5. Ehdotat terapiaa ja toinen ei suostu.

Mikäli olet selkeästi sanonut ettet ole tyytyväinen ja että haluat hakea apua, mutta toinen ei suostu, on turha odottaa, että suhde paranisi itsekseen. Jos toinen ei kaipaa muutosta, muutosta ei tule.

6. Haaveilet muista.

Ihastumisia sattuu hyvissäkin suhteissa. Niille ei tarvitse tehdä mitään eikä niistä kannata järkyttyä. Mutta jos oma suhde on pelkkiä rumia sanoja ja ikävää fiilistä ja haaveilet koko ajan muista, saatat ihan aidosti haluta suhteesta pois.

7. Ette tee muuta kuin riitele.

Jos ette onnistu yrityksistä huolimatta muuttamaan kommunikaatiotapojanne, ja suhde on pelkkää riitaa, voi olla kaikkien kannalta parempi erota. Näissä tapauksissa ero parantaa tutkimusten mukaan varsinkin naisten hyvinvointia.

8. Tavoitteenne eivät enää täsmää.

Jos ette ole yhtä mieltä elämän suurista päätöksistä, kuten avioliitosta, lasten yrittämisestä tai vaikka asuinmaasta, ei kannata jäädä odottelemaan sitä, että saisit käännettyä kumppanisi pään. Sitä tuskin tapahtuu.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Mistä tietää että on aika erota?”

 • Randombypasser sanoo:

  Osui kohdalle 2, 5 ja 8, mahdollisesti myös kohta 3.
  Oli uskottomuutta, ehkä hän katuikin jonkin verran, mutta tuli tunne ettei sitten kuitenkaan. Terapia oli ehdoton ei, paitsi ettei sitä ikinä sanottu, sanottiin vain ettei nyt tunnu siltä. Ja mitään suunnitelmia hänellä ei ollut elämän suhteen, kunhan vain ajelehdittiin.

  Nyt on erottu, mutta silti haluaisin hänet takaisin, joskus hieman myöhemmin, kun on ollut aikaa ajatella itseään tahoillamme ja ehkä tehdä muutoksia itseen myös. Ihminen oli muuten erittäin hyvä ja rakastin häntä, mutten tiedä rakastiko hän sitten minua, ehkä ei kun ei tuo noiden ym. kohtien viesti vaikuta sitoutuneelta henkilöltä.

 • Vain äitipuoli sanoo:

  Kyllä se totta on, että jos toinen haluaa muutosta tilanteeseen eikä mitään tapahdu lupauksosta huolimatta, on parempi erota. Seksi loppunutiehen toimesta monta vuotta sitten, lääkäriin ei suostu. Minä haluan lapsen, hän ei. Hän pitää minua itsestäänselvyytenä ja suuttuu jos yritän puhua aiheesta. Olen niin väsynyt. Enkä tästä enää nuorru. Tämäkö on se, mitä haluan koko loppuelämäni? Vai annanko kaiken pudota ja opettelen kunnioittamaan itseäni?

 • Tahdotko? sanoo:

  En ole kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä. Pikässä suhteessa tunteet toista kohtaan saattavat laimentua ja ikävien asioiden takia kunnioitus saattaa olla kortilla. Tämä ei silti kerro parisuhteen tiensä päähän tulemisessa. Mielestäni pappi kysyy ”tahdotko”, ja sitä juuri suhteessa tarvitaan,kun tunteet eivät vastaa alkuhuumaa, tahtoa. Jos olisimme näiden ohjeiden mukaan menneet,olisimme mieheni kanssa jo eronneet monta kertaa. Jokaisessa kohdassa, joka tähän on listattu,kuvaa kommunikaatio-ongelmia. Sen harjoitteluun menee aikaa ja itse henk.koht.suosittelen parisuhdekursseja sekä leirejä sekä terapiaa. Parisuhteen ennaltaehkäisevä hoito on erittäin suuressa roolissa erojen ehkäisemiseksi. Sairaaseen suhteeseen ei missään nimessä kenenkään suosittele jäämään! Pidetään parisuhteistamme huolta ja opetellaan kommunoikoimaan niin, että molemmat kokevat tulevansa kuulluksi