Tammikuu alkaa jo lähestyä loppuaan, ja yhtä lailla alkaa loppua monen into tavoitella parempaa terveyttä, kroppaa tai vointia. Arki ja väsymys hivuttautuvat takaisin elämään ja pakkaset saavat kaipaamaan peiton alle lepäilemään treenaamisen sijaan.

Kun vielä väitetään että juuri tänään on Blue Monday, vuoden masentavin päivä – joulusta on aikaa, mutta joulu muistuttaa laskujen merkeissä, uudenvuodenlupausten unohtaminen johtaa siihen, että tuntee itsensä surkeaksi, sääkin on monien mielestä kurja – ei ihme jos tuntuu siltä, että mistään ei tule mitään.

Mutta mitä jos et tänä vuonna antaisikaan periksi? Mitä jos tänä vuonna onnistut?

Periksi antaminen voi tuntua houkuttelevalta. Kenties olet tosi uupunut. Ehkä flunssa torppasi hyvät aikeesi alkutekijöihin. Kenties lapset ovat olleet sairaana koko alkuvuoden. Elämänmuutos ja esimerkiksi riippuvuuksista eroon pyristely on todella vaikeaa. Ei ole mikään ihme, että päätöksistä lipsuu, jos on itse kipeänä, aivan loppu tai joutuu huolehtimaan muista koko ajan.

Oletpa pysynyt päätöksessäsi tähän asti tai jo ehtinyt lipsua, tärkeintä on muistaa, että mitään lopullista ei ole tapahtunut. Oli tilanteesi kumpi tahansa: jatka tavoitteeseesi pyrkimistä.

Nyt on vasta mennyt kolmisen viikkoa tämän vuoden tammikuuta. Sinulla on loppuelämäsi aikaa. Ja jos tavoittelet vaikka terveempää kroppaa kesää ajatellen, on siihenkin vielä nelisen kuukautta. Jos aloitat nyt tai jatkat sitä mitä olet aloittanut, fiiliksesi ja todennäköisesti myös ulkonäkösi on kesällä ihan erilainen.

Älä anna periksi!

Mutta miten voi pysyä päätöksessään ja pyrkiä tavoitteeseensa kun on väsynyt/ on kipeä/ lapset sairastavat/ ulkona on liian kylmä liikkua/ mitä vaan?

Kokeile näitä keinoja:

– Laita itsesi etusijalle

Et tietenkään voi jättää kipeitä lapsia oman onnensa nojaan tai jättää töitäsi tekemättä. Mutta niin pitkälti kuin mahdollista, priorisoi oma tavoitteesi. Se ei ole itsekästä. Sinun täytyy pitää huolta itsestäsi.

– Muista, että pienillä asioilla on väliä

Ehkä et laihdu tai ole tosi energinen vain siksi, että lisäsit hiukan kasviksia ruokavalioosi. Mutta sillä on oikeasti merkitystä. Ota edes muutama askel enemmän, syö edes pikkuisen niitä kasviksia, jätä viini väliin edes tänään, ehkä poltat nykyään puolet vähemmän kuin ennen? Nämä valinnat vaikuttavat terveyteesi. Pidä kiinni pikku jutuista ja lisää niitä vähitellen. Kaiken muuttaminen kerralla on vaikeaa, jopa mahdotonta.

– Ajattele itseäsi tavoitteen saavuttaneena

Mitä useammin ja mitä elävämmin pystyt ajattelemaan tätä, sen parempi. Mieti kuinka jaksat nousta portaita ja miltä olosi tuntuu, olipa päämääräsi sitten tupakoinnin lopettaminen tai parempi kunto. Mieti yksityiskohtaisesti miltä kroppasi tuntuu ja näyttää. Mitä haistat, maistat ja tunnet? Mieti kuinka ylpeä olet itsestäsi ja miten mukava sinun on olla. Sovella tätä mihin tahansa päämäärään: ajattele kuinka virkeä olet kun lopetat tissuttelun, mieti kuinka olet rauhallinen ja saat enemmän aikaa elämääsi kun rajoitat puhelimen käyttöä…

– Seuraa edistymistäsi ja iloitse jokaisesta onnistumisesta

Jos aloitit kunnonkohottamisen, merkitse ylös mitä painoja käytät, mitä vauhtia juokset tai miltä sinusta tuntui kävelylenkillä. Huomaat kehittymistä nopeasti ja se palkitsee. Jos haluat muokata kroppaasi, ota mittanauhalla mitat ja/ tai itsestäsi valokuvat. Vaakaa et välttämättä tarvitse mihinkään, varsinkin naisilla paino vaihtelee niin paljon mm. hormonikierron myötä. Kirjaa ylös tupakattomat tai alkoholittomat päivät. Olennaista ei ole se, jos repsahdat. Iloitse onnistuneista päivistä, jokainen niistä on kotiinpäin!


Kuva Raphael Nogueira.

– Harkitse palkitsemista

Toisille toimii se, että sopii itsensä kanssa jonkin palkinnon tavoitteiden saavuttamisesta. Esimerkiksi 20 treenikerran jälkeen, kuukauden tipattomuuden tai savuttomuuden jälkeen saa ostaa jotain haluamaansa. Toisille tämä ei toimi, sillä itsehän voi mennä hankkimaan haluamansa vaikka heti. Kenties voisit sopia palkitsemisesta jonkun toisen, vaikka puolison tai ystävän kanssa? Kun olet saavuttanut välitavoitteen, teette yhdessä jotakin kivaa. Kenties sellaista, mikä on sinun haaveesi, tai kenties asia on yllätys?

– Muista miksi aloitit

Stressaavan päivän jälkeen on helppo mennä ostamaan epäterveellistä ruokaa, jättää treenit väliin tai hakea rentoutumista alkoholista. Yritä miettiä ennen kuin toimit. Keskity siihen, miksi aloitit ja mitä haluat saavuttaa? Haluatko ennemmin laihtua vai sen pizzan? Haluatko tosiaan viettää illan pöhnässä ja voida huonosti seuraavana aamuna? Jaksatko vielä elää sellaista elämää, jossa sinua kolottaa ja särkee ja et jaksa nousta portaita edes yhtä kerrosta?

Niinpä. Älä anna periksi!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia