Kyllä, aikuisetkin näkevät painajaisia. Toiset meistä enemmän kuin toiset. Painajaisista ei kuitenkaan usein puhuta, kun puhutaan aikuisten unihäiriöistä.

Painajaiset tuntuvat vähän lapselliselta huolenaiheelta, vaikka paha uni voi pilata loppuyön unet kokonaan. Tai aiheuttaa sen, että aamu alkaa huonosti ja pahoilla mielin, kenties jopa pelokkaana. Joskus painajaiset ovat niin voimakkaita ja todentuntuisia, että niiden aiheuttamia tunteita on vaikea karistaa mielestä valveillakaan.

Varsinkin toistuvat painajaiset ovat raskaita. Pahimmassa tapauksessa nukkumista alkaa pelätä, kun silloinkaan ei saa olla rauhassa vaan alitajunta piinaa inhottavilla mielikuvilla ja tuntemuksilla.

Mistä se sitten johtuu, jos harva se yö herää paniikissa pahaan uneen? Syitä voi olla useita.

Painajaisesi voivat johtua…

…mielenterveyden ongelmista.

Negatiiviset ajatukset ja selvittämättömät ongelmat lisäävät painajaisia. Suomalaistutkimuksessa selvisi, että sekä masennus että negatiiviset tunteet itsestä lisäävät painajaisia. Pahoja unia näkee enemmän myös stressaantuneena ja isojen elämänmuutosten aikana tai jälkeen.

…persoonallisuutesi piirteistä.

Herkät ihmiset ovat herkkiä myös näkemään painajaisia. Myös avoimuus ja luovuus altistavat niille.

…siitä, että olet kokenut trauman.

Jos olet äskettäin kokenut trauman tai kärsit trauman jälkeisestä stressistä, on todennäköistä että näet paljon painajaisia. PTSD eli traumaperäinen stressioireyhtymä aiheuttaa toistuvia painajaisia, usein trauman aiheuttaneesta tilanteesta.


Kuva Larm Rmah, ylin kuva Sebastiaan Stam.

…siitä, että söit ennen nukkumaanmenoa.

Syöminen juuri ennen nukkumaanmenoa nopeuttaa aineenvaihduntaa ja nostaa ruumiinlämpöä. Tämä lisää aivojen aktiivisuutta ja saattaa siksi johtaa pahojen unien näkemiseen.

…alkoholin käytöstä.

Kun alkoholin rauhoittava vaikutus lakkaa, voi unesta tulla katkonaista ja painajaiset lisääntyä.

…lääkityksestäsi.

Monet lääkkeet, kuten verenpainelääkkeet, masennuslääkkeet ja antihistamiinit voivat aiheuttaa painajaisia. Keskustele lääkärisi kanssa jos painajaiset ovat kovin häiritseviä.

Mitä voit tehdä?

Painajaiset ovat inhottavia, varsinkin toistuessaan usein. Niille ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään. Painajaiset ovat mielen tapa käsitellä stressiä, traumoja, surua, muutoksia ja muuta mielen päällä olevaa. Voit kokeilla meditaatiota tai sitä, että etsit ongelmiisi aktiivisesti ratkaisua hereillä ollessasi. Jos painajaisten syynä on trauma tai mielenterveyden ongelma, ammattiapu voi olla tarpeen. Se, että ajattelet valveillaollessasi positiivisesti, voi vähentää painajaisia. Keskity tietoisesti siihen, että et anna ajatustesi kiertää negatiivista kehää.

Lisäksi pyri syömään terveellisesti, liikkumaan sopivasti ja käytä alkoholia harkiten.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Näitkö taas painajaista? Tästä se voi johtua:”

  • Kimurantti sanoo:

    Olen nähnyt vuosia painajaisia todella usein ja herännyt huutaen. Jotenkin siihen turtui ja alkoi pitämään sitä normaalina kun niitä näki lähes joka yö. Oli tiedossa tämä PTSD ja lopulta terapiasta ja lääkityksestä oli apua painajaisiin. Uniin oli tullut isoja tunteita kuten pelkoa, surua ja vihaa joita ei hereillä ollessa uskaltanut kohdata. Kun ne tunteet käsitteli terapiassa niin helpottivat myös painajaiset. Suosittelenkin kaikille selvittämään syyt painajaisten taustalla, ei niistä ole pakko vuositolkulla kärsiä 🙂