Yllätysero varsinkin pitkästä suhteesta on järkyttävä kokemus. Se voi viedä uskon ihmisiin ja parisuhteisiin pitkäksi aikaa.

Mutta mistä yllätysero johtuu? Miksi joku lähtee parisuhteesta yhtäkkiä, edes yrittämättä korjata asioita? Vai mistä on kyse, kun toinen ilmoittaa täysin yllättäen, että tämä oli nyt tässä?

Yllätyseroja on muutamia erilaisia:

”Yritin puhua sinulle, mutta et kuunnellut”

Toinen osapuoli on yrittänyt puhua tyytymättömyydestään suhteeseen kauan, kenties jopa vuosia. Hän on ehkä ehdottanut pariterapiaa ja siellä on kenties käytykin. Huolimatta mahdollisesta terapiasta ja siitä, että toinen on puhunut tunteistaan ja ajatuksistaan useastikin, ero tulee toiselle osapuolelle yllätyksenä. Samasta syystä suhde ei ole ollut korjattavissa: toinen ei ole halunnut nähdä ongelmia lainkaan.

Tyypillisesti tällainen yllätysero tapahtuu miehelle. Sukupuolet voivat toki olla mitkä tahansa, mutta useimmiten kuvio on se, että nainen yrittää puhua ja mies ei joko kuuntele tai välitä. Jälkikäteen selitys voi olla ”en minä uskonut, että hän oli tosissaan”.

”En pystynyt puhumaan, lähteminen oli ainoa ratkaisu”

Näissä tapauksissa eroa suunnitteleva osapuoli tekee kaiken kuten ennenkin. Hän ei puhu suhteen tilasta eikä tuntemuksistaan toiselle, vaan pitää rutiinit normaaleina ja jatkaa kuin mikään ei olisi vialla – kunnes lähtee. Jätetty ei välttämättä tiedä lainkaan, että toinen on ollut tyytymätön, eikä siksi ole voinut tehdä asialle mitään. Mahdollisesti hän on huomannut jotain merkkejä, mutta pitänyt itseään vainoharhaisena tai asioiden esilleottaminen on ollut vaikeaa kun toinen ei ole puhunut suoraan.


Kuva Aliyah Jamous, ylin kuva Becca Tapert.

Selityksenä lähtijän käytökselle on usein oletus siitä, miten toinen tulisi erouutisen vastaanottamaan. Joskus kyseessä on ennakkoluuloon perustuva näkemys, ja joskus käsitys on täysin perusteltu.

Esimerkiksi väkivaltaisen puolison luokse ei kannata jäädä neuvottelemaan asioista, vaan lähteä turvaan. Sen sijaan lähtijän näkemykset siitä, että kumppani ”saisi kohtauksen” tai ”puhuisi minut ympäri” ovat pyrkimyksiä kontrolloida toisen tunteita ja itselle annettavia selityksiä, kun vaikeaa tilannetta ei haluta kohdata.

”Ei selitystä”

Osa shokkieron kohdanneista ei ikinä saa tapahtuneelle mitään selitystä. Toinen osapuoli voi vain häipyä ja antaa joko täysin epäuskottavia ja ontuvia selityksiä, tai olla selittämättä lähtöään lainkaan. Näissä tapauksissa vain eron ottaja tietää oikean syyn lähtöönsä, mutta syitä voivat olla esimerkiksi uuden suhteen aloittaminen ja yritys pitää se salaisuutena, tai jopa mielenterveyden ongelmat. Esimerkiksi sosiopaatti tai narsisti tuskin pystyy antamaan tosiasioihin perustuvaa selitystä. Sen sijaan hän saattaa maalata jätettävästä mielessään hirviön, joka on ansainnut sen, että hänet jätetään.

Yllätysero on voimakkaasti traumaattinen kokemus. Jos sinut jätetään täysin yllättäen ja kenties ilman mitään selityksiä, voi ammattiapu olla tarpeen. Shokkieron jälkeen on tyypillistä kokea fyysisiä ja psyykkisiä oireita, kuten masennusoireita, unettomuutta ja ahdistusta sekä pelkotiloja. Niihin voi saada apua. Ota yhteyttä työterveyteen, terveyskeskukseen tai yksityiseen palveluntarjoajaan. Kriisiapua voi saada myös seurakuntien perheneuvonnasta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 14 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

14 vastausta artikkeliin “”Mä lähden nyt” – näistä syistä johtuu yllätysero”

 • Pöllö sanoo:

  Yli 10v. Yhteiselo päättyi kuin salama.
  Vaimo otti ja jätti. Mä jäin kahden muksuni (teinin) kans asumaan meidän omaan taloon.
  Toinen osapuoli otti uuden (vanhan ukon)
  elättäjäksi. Meni het naimisiin. Teki pari lasta sen kanssa. Nyt ilmeisesti onnellinen.. mene ja tiedä..

  Alku surun.. yli 1v.meni.
  Niin nyt meillä menee ihan hyvin. Muksut käy koulua ja minä töissä., ja kotona teen ruuat yms.

  Ps. Kyllä Isätkin pärjää Tv. 36v.🦉

 • Nimetön sanoo:

  Mutta miksi ihminen ei edes yritä ? ilmeisesti jotkut vaan ainoastaan odottaa ja lopulta lähtee. Eihän milään voi muuttua jos ei edes ääneen osaa sanoa minkä pitäisi muuttua.

  • Mummu sanoo:

   Joskus vaan se toinen osapuoli ei halua keskustelua tai yleensäkään muuttua.Ei kukaan jaksa vuosikausia vaan (yksin) yrittää

 • Miee sanoo:

  Joskus vaikkapa mies saattaa lähteä yllättäen suhteesta, jos meinaa kuristua narsistisen naisen vierellä, joka ei yhtään ota huomioon puolisonsa tunteita. Toki se on shokki tälle jätetylle naiselle, mutta ei se varmasti ole helppoa sille miehellekään, joka joutuu lähtemään ja ikäänkuin pakenemaan hirviötä. Tässä yllä olevassa tekstissä aikalailla syyllistetään suhteesta lähtijää, joka saattaa olla yhtä lailla satutettu, loukattu, traumatisoitunu jne… Ja se satutettu voi olla myös mies.

  • Nimetön sanoo:

   Miee :narsistisuuden voi diagnosoida vain psykiatri ja tiedoksi vaan että psykiatri on arvioinut terveeksi tämän yllättäen jätetyn naisen. Se jos mies on niin tossu ettei suutaan saa auki, eikä voi varata aikaa pariterapiaan, niin siitä ei voi naista syyttää. Ootko tullut ”miee” ajatelleeksi että onnelliseen parisuhteeseen tarvitaan se että mieskin ottaa vastuun siitä. Esimerkiksi seksuaalisuus on asia johon pitää molemminpuolin panostaa. Jos toista torjuu pitkään silloin voi torjuttu lopulta olla vain vihainen! Se ei tee narsistia kenestäkään. Paitsi ehkä siitä miehestä joka ei haluttomuuteensa hae apua,eikä kyvyttömyytensä puhua. Ja sit ahdistuneena lähtee ja syyttää vielä exää . Mites lapsen hylkääminen selittyy?

  • Nimetön sanoo:

   Miee :narsistisuuden voi diagnosoida vain psykiatri ja tiedoksi vaan että psykiatri on arvioinut terveeksi tämän yllättäen jätetyn naisen. Se jos mies on niin tossu ettei suutaan saa auki, eikä voi varata aikaa pariterapiaan, niin siitä ei voi naista syyttää. Ootko tullut ”miee” ajatelleeksi että onnelliseen parisuhteeseen tarvitaan se että mieskin ottaa vastuun siitä. Esimerkiksi seksuaalisuus on asia johon pitää molemminpuolin panostaa. Jos toista torjuu pitkään silloin voi torjuttu lopulta olla vain vihainen! Se ei tee narsistia kenestäkään. Paitsi ehkä siitä miehestä joka ei haluttomuuteensa hae apua,eikä kyvyttömyytensä puhua. Ja sit ahdistuneena lähtee ja syyttää vielä exää . Mites lapsen hylkääminen selittyy?

   Mies ei kotona ollessa ottanut mun tunteita huomioon. Sotki ku lapsi, ei siivonnu. Koin että hyväksikäyttää, muuttuiko käytös? Ei.

   Kerrankin olisi ollut aikaa rakastella rauhassa vaikka useamman kerran viikossa kun oltiin molemmat kotona lasten kouluaikaan. Mitä teki mies? Nukkui kaikki päivät sinne klo 14-15 ja minä mietin hereillä yksin ollessa miksen kelpaa, mikä mussa on vialla. Mies ei senvertaa voinut suhteensa eteen tehdä että olisi esimerkiksi käynyt verikokeissa testosteronit mittauttaa. Tämä asia yksin jo teki minusta lopulta etäisen ja vihaisen. Mutta eihän mies sitä toki tajunnut. Hänhän luuli ettei ongelmaa ole kun kaksi viikkoa olin kysymättä miksei ole mennyt verikokeisiin.
   Mies osoitti toiminnallaan ettei välitä mun tunteista,ei välitä meidän avioliitosta. Kun ei ollut niin pientä vaivaa valmis näkemään. Minunko olisi pitänyt jaksaa ajatella miehen tunteita yksipuolisesti vuodesta toiseen kun ei mieskään viittinyt 30min uhrata aikaansa käymällä niissä verikokeissa. Kyllä tämä haluttomuus ja se ettei mies välittänyt siitä miltä se tuntui sai minut sulkeutumaan, turhautumaan ja olemaan vihainen. Samoin kuin aibainen vastaus kysymykseen miksi ; en tiedä = mies ei edes yrittänyt ajatella. Seksistä ei voinut puhua, eikä ongelmista kun mies ahdistui. No miten ongelmat ratkotaan puhumatta?

   • Miee sanoo:

    Ööööö? En tiedä yhtään tilannettasi, enkä siitä siis kirjoittanut. Taisit nyt ymmärtää kirjoitukseni täysin väärin ja peilasit sitä omaan tilanteeseesi, josta olen autuaan tietämätön. Ja tunnuit melko syyllistävästi kysyvän minulta vastauksia, aivan kuin tietäisin jotain psykiatrikäynneistäsi tai parisuhteestasi. En todellakaan osaa sanoa tai vastata, kun en tiedä tilanteestanne tuon taivaallista enkä tunne teitä.

 • Surutyö ei pääty koskaan sanoo:

  Ja joskus se kihlattu tappaa itsensä, eikä jätä edes viestiä. Koittakaapa sen jälkeen luottaa.

  • Nimetön sanoo:

   Tavallaan sekin olisi ollut helpompi kestää, nyt kuitenkin tilanne on se että mies on vapaaehtoisesti ollut 1v 3kk pois ja joka päivä tehnyt tietoisen valinnan. Mutta ymmärrän kyllä miltä tämä tuntuu, oma ex yritti ensimmäinen vuoden kahden aikana itsemurhaa, kerran miltein onnistuen. Voimia sinulle!

  • Miee sanoo:

   Voimia! Kamala tilanne… Ei voi koskaan saada vastausta… Kaikkein kamalin tilanne, mitä olla voi!

   • Miee sanoo:

    Siis se, että mies tappaa itsensä, eikä jätä mitään viestiä..

 • ihahaa sanoo:

  Tunnen erään hevosnaisen jonka mies lähti yllättäen noin kymmenen yhteisen vuoden jälkeen. Tosin mies oli valmistellut lähtöään jo pitkään ja ostanut asunnon yms ja maksanut velkaa kun samalla puoliso oli elättänyt muuten. Sinä päivänä jolloin lähti lopullisesti niin jätti vaatteet yms jälkeensä, ainakin suurimman osan. Nainen luuli hetken että miehelle oli käynyt jotain, joku onnettomuus tai muu mutta sitten selvisi että mies on kunnossa ja uusi akka jo kainalossa. No mitäpä siinä sitten enää tekee. Sen pituinen se.

  • Miee sanoo:

   Siis oliks tää nainen hevonen? Millä nimellä nyt naaraspuolisia hevosia kutsutaankaan…

   • Santtu sanoo:

    Yleensä jätän noin idiootit asiat kommentoimatta mutta googlaa hevosnainen, täysin vakiintunut sanonta ja merkitys vertaa hevosmies, jos vaikka ymmärrät sen paremmin. Sana hevosnainen löytyy esim yle.fi sivuilta.
    Selvennän vielä sinulle Miee että naispuolinen hevonen on tamma ja miespuolinen hevonen on ori, kuohittu miespuolinen hevonen on ruuna.