Yllätysero varsinkin pitkästä suhteesta on järkyttävä kokemus. Se voi viedä uskon ihmisiin ja parisuhteisiin pitkäksi aikaa.

Mutta mistä yllätysero johtuu? Miksi joku lähtee parisuhteesta yhtäkkiä, edes yrittämättä korjata asioita? Vai mistä on kyse, kun toinen ilmoittaa täysin yllättäen, että tämä oli nyt tässä?

Yllätyseroja on muutamia erilaisia:

”Yritin puhua sinulle, mutta et kuunnellut”

Toinen osapuoli on yrittänyt puhua tyytymättömyydestään suhteeseen kauan, kenties jopa vuosia. Hän on ehkä ehdottanut pariterapiaa ja siellä on kenties käytykin. Huolimatta mahdollisesta terapiasta ja siitä, että toinen on puhunut tunteistaan ja ajatuksistaan useastikin, ero tulee toiselle osapuolelle yllätyksenä. Samasta syystä suhde ei ole ollut korjattavissa: toinen ei ole halunnut nähdä ongelmia lainkaan.

Tyypillisesti tällainen yllätysero tapahtuu miehelle. Sukupuolet voivat toki olla mitkä tahansa, mutta useimmiten kuvio on se, että nainen yrittää puhua ja mies ei joko kuuntele tai välitä. Jälkikäteen selitys voi olla ”en minä uskonut, että hän oli tosissaan”.

”En pystynyt puhumaan, lähteminen oli ainoa ratkaisu”

Näissä tapauksissa eroa suunnitteleva osapuoli tekee kaiken kuten ennenkin. Hän ei puhu suhteen tilasta eikä tuntemuksistaan toiselle, vaan pitää rutiinit normaaleina ja jatkaa kuin mikään ei olisi vialla – kunnes lähtee. Jätetty ei välttämättä tiedä lainkaan, että toinen on ollut tyytymätön, eikä siksi ole voinut tehdä asialle mitään. Mahdollisesti hän on huomannut jotain merkkejä, mutta pitänyt itseään vainoharhaisena tai asioiden esilleottaminen on ollut vaikeaa kun toinen ei ole puhunut suoraan.


Kuva Aliyah Jamous, ylin kuva Becca Tapert.

Selityksenä lähtijän käytökselle on usein oletus siitä, miten toinen tulisi erouutisen vastaanottamaan. Joskus kyseessä on ennakkoluuloon perustuva näkemys, ja joskus käsitys on täysin perusteltu.

Esimerkiksi väkivaltaisen puolison luokse ei kannata jäädä neuvottelemaan asioista, vaan lähteä turvaan. Sen sijaan lähtijän näkemykset siitä, että kumppani ”saisi kohtauksen” tai ”puhuisi minut ympäri” ovat pyrkimyksiä kontrolloida toisen tunteita ja itselle annettavia selityksiä, kun vaikeaa tilannetta ei haluta kohdata.

”Ei selitystä”

Osa shokkieron kohdanneista ei ikinä saa tapahtuneelle mitään selitystä. Toinen osapuoli voi vain häipyä ja antaa joko täysin epäuskottavia ja ontuvia selityksiä, tai olla selittämättä lähtöään lainkaan. Näissä tapauksissa vain eron ottaja tietää oikean syyn lähtöönsä, mutta syitä voivat olla esimerkiksi uuden suhteen aloittaminen ja yritys pitää se salaisuutena, tai jopa mielenterveyden ongelmat. Esimerkiksi sosiopaatti tai narsisti tuskin pystyy antamaan tosiasioihin perustuvaa selitystä. Sen sijaan hän saattaa maalata jätettävästä mielessään hirviön, joka on ansainnut sen, että hänet jätetään.

Yllätysero on voimakkaasti traumaattinen kokemus. Jos sinut jätetään täysin yllättäen ja kenties ilman mitään selityksiä, voi ammattiapu olla tarpeen. Shokkieron jälkeen on tyypillistä kokea fyysisiä ja psyykkisiä oireita, kuten masennusoireita, unettomuutta ja ahdistusta sekä pelkotiloja. Niihin voi saada apua. Ota yhteyttä työterveyteen, terveyskeskukseen tai yksityiseen palveluntarjoajaan. Kriisiapua voi saada myös seurakuntien perheneuvonnasta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

5 vastausta artikkeliin “”Mä lähden nyt” – näistä syistä johtuu yllätysero”

 • Miee sanoo:

  Joskus vaikkapa mies saattaa lähteä yllättäen suhteesta, jos meinaa kuristua narsistisen naisen vierellä, joka ei yhtään ota huomioon puolisonsa tunteita. Toki se on shokki tälle jätetylle naiselle, mutta ei se varmasti ole helppoa sille miehellekään, joka joutuu lähtemään ja ikäänkuin pakenemaan hirviötä. Tässä yllä olevassa tekstissä aikalailla syyllistetään suhteesta lähtijää, joka saattaa olla yhtä lailla satutettu, loukattu, traumatisoitunu jne… Ja se satutettu voi olla myös mies.

 • Surutyö ei pääty koskaan sanoo:

  Ja joskus se kihlattu tappaa itsensä, eikä jätä edes viestiä. Koittakaapa sen jälkeen luottaa.

 • ihahaa sanoo:

  Tunnen erään hevosnaisen jonka mies lähti yllättäen noin kymmenen yhteisen vuoden jälkeen. Tosin mies oli valmistellut lähtöään jo pitkään ja ostanut asunnon yms ja maksanut velkaa kun samalla puoliso oli elättänyt muuten. Sinä päivänä jolloin lähti lopullisesti niin jätti vaatteet yms jälkeensä, ainakin suurimman osan. Nainen luuli hetken että miehelle oli käynyt jotain, joku onnettomuus tai muu mutta sitten selvisi että mies on kunnossa ja uusi akka jo kainalossa. No mitäpä siinä sitten enää tekee. Sen pituinen se.

  • Miee sanoo:

   Siis oliks tää nainen hevonen? Millä nimellä nyt naaraspuolisia hevosia kutsutaankaan…

   • Santtu sanoo:

    Yleensä jätän noin idiootit asiat kommentoimatta mutta googlaa hevosnainen, täysin vakiintunut sanonta ja merkitys vertaa hevosmies, jos vaikka ymmärrät sen paremmin. Sana hevosnainen löytyy esim yle.fi sivuilta.
    Selvennän vielä sinulle Miee että naispuolinen hevonen on tamma ja miespuolinen hevonen on ori, kuohittu miespuolinen hevonen on ruuna.