”Jäikö sinne vielä joku?” Lause, jota kukaan vasta synnyttänyt nainen ei halua kuulla. ”Onneksi olkoon, milloin on laskettu aika?” Lause, jota kukaan ei-raskaanaoleva vauvan/ taaperon/ teinin äiti ei halua kuulla.

Naisen vatsan kommentointi on herkkä aihe, ja parempi on olla hiljaa, jollei nainen itse ilmoita, että joo tosiaan tänne jäi kaksonen mutta ajattelin synnyttää sen joskus myöhemmin kun nyt ei huvittanut. Tai kerro, että jep vauva on tuloillaan ja tervetuloa vaan lääppimään meikäläisen mahaa!

Pian synnytyksen jälkeen vatsa on normaalia isompi – ja se on normaalia. Huomautella siitä ei silti kenenkään tarvitse. Kun kohtu supistuu ja kroppa muutenkin asettuu, vatsa pienenee kyllä. Mutta se ei välttämättä palaudu raskautta edeltävän kaltaiseksi, vaan jää pömpölleen. Niin kutsutuksi mutsipömpöksi.

Vatsalihasten erkaumasta puhutaan nykyisin paljon, ja se vaivaa monia synnyttäneitä naisia. Erkauma voi selittää paitsi vatsan pömpötyksen, myös selkä- ja vatsakipuja, ryhtiongelmia ja vaikeuksia suorittaa joitain lihasvoimaa vaativia liikkeitä. Jos erkaumaa epäilee, voi tilanteen tarkistaa fysioterapeutilla, joka myös antaa jumppaohjeet tilanteen korjaamiseksi.

Kuva Jonas Kakaroto, ylin kuva Shutterstock.

Mutta mutsipömppö ei valitettavasti selity pelkällä vatsalihasten erkaumalla. Toki jos äiti on hyvin hoikka, mutta vatsa silti pömpöttää, erkauma on todennäköinen syy. Mutta vatsalihakset saattavat olla palautuneet just oikein ja housujen vyötärönauhan päälle silti tipahtaa sellainen röllykkä, että tekee mieli kaivaa äitiysfarkut komeron perältä takaisin päälle.

Mutsipömpön takana on muitakin syitä. Keskeisimmät tekijät ovat stressi ja univaje.

Lapsen saaminen ja hengissä pitäminen parinkymmenen vuoden ajan on raskasta ja kuormittavaa. Vauva, lapsi tai teini voi olla kuinka ihana ja helppo tahansa, stressiä piisaa silti. Ja mitä stressaantuneempi on, sitä vaikeampi on päästä eroon vyötärölle kertyneestä rasvasta. Stressaavan elämäntilanteen aikana erittyvät hormonit nimittäin kerryttävät rasvaa justiinsa vyötärölle ja varsinkin vatsaan.

Stressaantuneena helposti myös tinkii liikunnasta, jolloin rasvaa kertyy myös vatsaonteloon, joka sekin osaltaan pullauttaa mahaa ulospäin. Jos stressiin liittyy vielä alkoholin lipittely, näkyy sekin helposti juuri vatsalla: kaljamahan hankkimiseksi ei tarvitse juoda kaljaa, vaan sen saa aikaan kyllä myös siiderillä tai skumpalla!

Toinen keskeinen tekijä on univaje. Sehän ei onneksi äitejä vaivaa…eiku! Kun ihminen ei nuku tarpeeksi, se vaikuttaa kylläisyyshormonien määrään. Väsyneenä haluaa syödä tavallista enemmän, ja yleensä vielä makeita ruokia, koska ne tuntuvat piristävän. Jatkuva nälkä voi oikeasti olla vain unen puutetta.

Tähän vielä päälle se, että varsinkin kun lapset ovat pieniä, tulee helposti syötyä ihan mitä sattuu ihan milloin sattuu, niin energiaa kertyy helposti liikaa ja vääränlaisista asioista. Jos ei missään vaiheessa päivää saa syötyä kunnolla, vaan heittelee suuhunsa keksejä ja paahtoleivän siivuja, menee sekä ateriarytmi että nälän tunteen tunnistaminen ihan sekaisin.

Mikä sitten on ratkaisu?

Tsekkauta mahdollinen vatsalihasten erkauma asiantuntijalla ja sen jälkeen opettele ottamaan aikaa itsellesi. Sinä tarvitset unta ja sinä tarvitset liikuntaa ja sinä tarvitset kunnon ruokaa. Mutsipömpöstä ei kannata ottaa stressiä, se laskeutuu siitä jos saat elämäntapasi parempaan kuntoon. Ja jos ei laskeudu, ainakin voit paremmin!

P.S. Kaikki keinot otetaan käyttöön silloin, kun pitää päästä pikana kesäkuntoon! Kuulostaako tutulta?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Miksi mutsipömpöstä ei pääse eroon?”

 • Ei apua jumpasta sanoo:

  Itselleni jäi vatsalihasten erkauma, joka oli noin 5 cm. Kolmannen vauvan jälkeen oli myös löysää vatsanahkaa röllöksi saakka. Nuorimman eli kolmannen lapsen ollessa 4,5-vuotias minulle tehtiin abdominoplastia eli leikkauksella korjattiin vatsalihasten erkauma sekä poistettiin liika iho. Tästä mahdollisuudesta olen ikionnellinen, leikkaus lisäsi kovasti laatua elämään. Kohdallani ei mikään liikunta ja jumppa olisi auttanut. Olen aina ollut hoikka ja pyörällä joka paikkaan liikkuva. Leikkauksenkin jälkeen vatsani on edelleen täynnä raskausarpia, mutta ne eivät minua haittaa, kun fysiikka on nyt kunnossa. Tosiasia vain on, että ihan ilman omaa ”syytä”, joidenkin naisten kudokset eivät vain kestä raskauksista johtuvaa venytystä kuten joidenkin toisten. Apua pitäisi tällöin olla saatavissa, eikä se paljon puhuttu jumppa useinkaan auta pahoihin muutoksiin.

 • Tosi väsynyt sanoo:

  Sinä tarvitset unta..niinpä, mutta miten se onnistuu? Viisi vuotta kohta valvottu joka ikinen yö eikä loppua näy..

 • Mamma sanoo:

  Noh ei se kyllä niin kovin helposti lähde, kun sattuu olemaan kropan malli sopiva kerryttämään tavaraa vararenkaaksi. Monta tuntia raskasta liikuntaa viikossa ja muut hyötyliikunnat päälle, ei alkoholia, harvakseltaan mitään ylimääräisiä herkkuja ja perus ruokavalio kunnossa. Siinä se vaan röllöttää ja sen kanssa on elettävä. Onneksi on korkeavyötäröisiä housuja saatavilla!

  • Pömppis sanoo:

   ”Vauva” on jo 17 vuotta ja mutsipömppö jäi varmaan ikuiseksi. Uni, liikunta ja ravinton suht kohdillaan, ruumiinrakenne normaali. Vatsalle kerran kertynyttä rasvaa on kyllä hurjan vaikea saada pois.

 • Hippu sanoo:

  Allekirjoitan kyllä niin tän!

  Eron myötä stressi laskenut ja painoa ja vatsaa lähtenyt 6kg verran!