Pitkän päivän hulabaloon jälkeen aikuinen tarvitsee hengähdys- ja hemmotteluhetken. Mutta kuinka varmistaa, ettei herkkupiilolla käy kukaan muu?

Karkkijemma on vain yksi vanhempien suurista vedätyksistä vekaroita kohtaan. Se voi olla kuitenkin se kaikkein suurin petos lasten näkökulmasta. Miksi ihmeessä äiti ja isi saavat syödä karkkia milloin haluavat, kun se ei ole sallittua meille? Niin. Millä sen sitten itselleen oikeuttaisi? Hiiteen selittelyt, oma tupa oma lupa, niin se nyt vaan menee.

Monessa perheessä homma toimii kyllä ilman ongelmia muutenkin, ja muksuilla on selkeästi tiedossa, milloin se oma karkkipäivä on. Jos vanhemmat kuitenkin haluavat herkutella lasten nukkuessa, on vähän turhaa esitellä näkyvillä omia nameja, joihin ei saa koskea.

20161124_103542

 

 

20161123_115059

Vanhempien herkut piilotetaan yleensä kuivamuonakaappiin, mikä on niille aivan väärä paikka. Tenavien on tosi helppo bongata namipussi tai suklaalevy, kun kaappia avataan vähän väliä ruoanlaiton ja kauppakäyntien yhteydessä. Keittiön kuivamuonakaappi on aloittelijan jemma, eikä oikeastaan jemma lainkaan, vaan ihan se normipaikka, johon kuivamuonat muutenkin laitetaan. Tosin sinnekin saa karkit kunnolla piiloon, jos käyttää vähän mielikuvitusta. Tyhjä kahvipaketti tai -purkki on loistomesta karkkipussille.

Yöpöydän laatikko on pienten lasten kanssa vähän hasardi paikka, sillä uteliaat tutkimusmatkailijat tuppaavat availemaan mielellään laatikoita. Suklaalevy asettuu kuitenkin kivasti liinavaatekaappiin, joka on usein korkealla eikä muutenkaan juuri lapsia kiinnosta.

Useampi herkkupiilo on kätevä käytäntö, jos perheessä on pari aikuista herkkusuuta. Ei ole jäänyt yhteen kertaan, kun karkista on haaveillut koko päivän ja vihdoin naperon painittua pehkuihin, löydätkin vain pussinpohjat vielä eilen kokonaisesta karkkipussista. Ikävä kyllä, nami ei ole äitien etuoikeus.

Ystävällä on vuosikausia vanha Budabest-konvehtirasia ihan esillä keittiön hyllyllä. Lapset eivät koskaan kurkkaa sinne, koska kyseiset konvehdit eivät ole heidän makuunsa. Niinpä tämä äiti täyttää yhä uudelleen tuota rasiaa milloin milläkin herkuillaan, eikä ketään muuta kiinnosta. Toinen kekseliäs äiti tekee itse omat jäätelönsä ja kirjoittaa boksin päälle parsakaalisose. Korviin on myös kiirinyt huhu, että jääkaapin vihanneslaatikko on varma piilo teini-ikäisiltä herkkusuilta. Mutakakku viihtyy myös hyvin pakkasessa kasvissoseiden alla ja palanen sulaa nopeasti lasten nukkumaanmenon aikana.

Äidin käsilaukku on usein lapsilta kiellettyä aluetta ja kun sitä säilyttää korkealla naulakossa tai kaapin päällä, on sielläkin hyvä olla pieni pussi hätätilanteiden varalle.

Aikuisen iltainen karkkihetki voi toimia motivaationa vaikka koko loppuillan kaaoksen kestämiselle. Se ei ole naurun tai häpeän asia, vaan konkreettinen ja ansaittu palkkio pitkän päivän työstä.

Jos karkkijemmasi kaipaa täydennystä, osallistu Aakkoset -tuotepaketin arvontaan Huonon Äidin Facebook-sivulla tai nyt ja tässä haluamallasi kommentilla.

PS. Tämä on Huonon Äidin ja Cloettan kaupallinen yhteistyö.

Kilpailun järjestäjä Cloetta Suomi Oy maksaa arpajaisveron. Voitot toimitetaan vain Suomessa sijaitseviin osoitteisiin. Palkintoa ei voi muuttaa rahaksi tai vaihtaa muuhun tavaraan tai palveluihin.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 18 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

18 vastausta artikkeliin “Kai teillä on karkkijemma?”

 • […] tai häpeän asia, vaan konkreettinen ja ansaittu palkkio pitkän päivän työstä”, todetaan Huonon Äidin tekstissä. Tämä on kyllä niin totta ja monesti se asia, joka saa jaksamaan ne pisimmät ja […]

 • Vimppu sanoo:

  Ei ole karkkijemmaa, suklaajemma on. Lähinnä mieheltä 😂

 • kirja&suklaa sanoo:

  Olipa ihanaa lukea että on ihan normaalia olla karkkijemma eikä sitä tarvii häpeillä.
  Tämä toimii juuri sinä motivaattorina millä selviää päivän hulabaloosta iltaan 🙂

 • Kokeiltu on sanoo:

  Suosittelen vaatekaappia, esim. rintaliivien alle. Ei varmasti löydä!

 • Suklaaholisti sanoo:

  Tottakai on karkkijemma!Ihan omaan tarpeeseen! Kommenteista sain hyviä vinkkejä, etenkin tuo pakastimen ”parsakaalisose” saattaa tulla käyttöön.

 • Namu68 sanoo:

  Jemmoja on….kaikkia ei aina ees löydä

 • Pia Korhonen sanoo:

  Aina pitää olla jemma niminen piilopaikka herkuille jos äidille iskee hillitön namuhimo 🙂

 • Maaja sanoo:

  Kyllä löytyy jemma jos toinenkin.

 • Hiilari sanoo:

  Kysymys aiheeseen liittyen: mitä mieltä olette pienistä (ja vähän suuremmista) karkkivarkaista?
  Meillä on aina ollut karkkipäivät, mutta sitä ollaan siirretty/muutettu tarpeen vaatiessa, syöty herkkuja välillä useampanakin päivänä. Ilman lupaa ei saa kaapista ottaa makeaa, mutta jos luvan kysyy, on yleensä saanut jonkun pienen makean (pari karkkia/piparia) ottaa. Nuoremman lapsen kanssa, joka nyt jo 12v., tilanne on se, että hän on jäänyt toistuvasti kiinni karkkivarkaista. Määrät oli aluksi pienempiä (muutama vuosi sitten) mut nyt saattaa hävitä esim. koko suklaalevy tms. En ole nipo itse karkin syönnistä, vaan valehtelun/salailun/ilman lupaa ottamisen =”varastamisen” takia. Hänellä on ollut asiaa liittyen kännykkä kieltoa ja herkkukieltoa (toiset silti herkutelleet karkkipäivästä), on hoidettu asiaa vaan puhumalla, mut hetken päästä tilanne on taas sama. Ok, ikää muksulla alkaa jo olla sen verran että karkkipäivästä luopumistakin ollaan ajateltu, mutta mua pelottaa paljonko sitä makeaa alkaa mennä jos nytkin sitä pitää salaa ottaa. Pahimmassa tapauksessa; mitä muuta hän joskus varastaa!? Vai teenkö nyt kärpäsestä härän… =
  Ja ei, meillä ei siis piiloja muualla kuin tässä kaikkien tietämässä kaapissa. Ainakaan vielä…

  • WorkingMama sanoo:

   Mä olen miettinyt ihan samoja kohta 10 v kanssa… Mulla on työpiste kotona ja töissä pitää olla jotain herkkua kahvin kanssa. Mun laatikot oli pengottu ja herkut hävinneet. Kirkkain silmin sanottiin, että ei oo käyty. Tuumasin, että täytyy sitten varmaan soittaa lukkoseppä uusimaan lukot, jos meillä varkaita käy 😁 Itkuisen tunnustuksen sain ja (jälleen kerran) lupauksen valehtelun lopettamisesta.

 • iltojen herkkusuu sanoo:

  Niiiiiin totta joka sana.

 • Anna sanoo:

  Tämä on niin meidän elämää! Lapset ei kyllä vielä ole löytäneet mun karkkipiiloja, mutta ehkä sitten isompina… *nimimerkki suklaat on just popsittu käsilaukun uumenista*

 • Sannis sanoo:

  Jemma tai useampi tarvitaan aina!

 • A sanoo:

  Kyllä namit aina kelpais 😉

 • S sanoo:

  Mun täydellinen karkkijemma vaatehuoneessa paljastui… Karkkijemman kutsumattomat vieraat selvisi kun piilotin sinne suklaalevyn, joka oli tarkoitettu leivontaan ja kappas, siinä oli enää puolitoista riviä jäljellä. Lopulta rapina illalla paljasti, että lasten sijaan jemmalla kävikin puoliso eikä lapset..

 • Huono siivoaja, ei laiska? sanoo:

  Kyllä karkkijemmoja on (ilman niitä ei jaksaisi siivota nurkkia, varsinkaan niitä joiden siivoaminen tympäsee). Varsinkin kun karkijemman löytää vuoden päästä ja harmikseen huomaat makeisista päiväykset menneet, varmaan pitäisi siivota useammin. Mutta kyllä nekin tulee syötyä Tämän vuoksi kovinkaan herkkää ei tule enää jemmattua.

 • Poikien äiti sanoo:

  Omat karkit siel mis lastenki karkit
  Lapset syö lauantaisin, äiti vaihtelevasti

  • Meillä sanoo:

   Ihan sama meillä. Karkit on samalla hyllyllä ihan sovinnossa. Lapset ei ole vielä kertaakaan siellä ilman lupaa käyneet, vaikka muuta samasta kaapsita ottavatkin. Tietävät, että useimmiten pyytäessä voi saada herkkuja vaikkei ole namipäivä.