Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Suomen Pakkauskierrätys RINKI.

Huonon Äidin testiperheessä sitä tulee paljon. Huomattavan paljon, niin kuin kuvasta on nähtävissä. Pakkausmateriaali kannattaa kierrättää, sillä se säästää paitsi luontoa, myös kukkaroa, sillä lajittelemattomina pakkausjätteet täyttävät vain sekajäteastiaa ja sen tyhjentäminen maksaa muita jätteitä enemmän.

Pakkausmateriaalia siis kertyy kodeissa jatkuvasti, oli kyse sitten välipalapakkauksista, leipäpusseista tai maitopurkeista, ja kierrätettyinä myös nämä ”roskat” saavat uuden elämän. Miten helppoa se kierrättäminen sitten on? Huonon Äidin testiperhe tutustui Ringin Lajittelukouluun!

Kartonki

Kartonki on kaikkien kaveri. Jokapäiväinen ystävämme, jonka käyttö pakkausmateriaalina on ollut vahvaa jo vuosikymmeniä, ja yleistyy yhä. Kartonkikeräykseen kuuluvat kaikki kartonki- ja pahvipakkaukset, kuten pahvilaatikot, muropaketit, maito- ja mehutölkit ja talous- ja vessapaperirullien hylsyt.

Kartonkikierrätyksessä avainsana on litistys. Pahvisia pakkauksia kierrättäessä latistetaan jotain ihan muuta kuin tunnelmaa, eli itse pakkauksia. Litistämättä jätetyt kartonkipakkaukset vievät tuhottomasti turhaa tilaa keräysastioissa, joten huuhtaise purkki tarvittaessa ja litistä, lytistä, revi ja ruttaa, pura ruuhkavuosien kiukku ja ärtymys pahvipakkauksen pienentämiseen ja luonto kiittää!

Muovi

Muovia on maailmassa ihan mielettömiä määriä. Vähennämme päästöjä, roskaa ja torjumme ilmastonmuutosta, kun kierrätämme jo olemassa olevan muovin uudelleen käyttöön. Pakkauksissa käytettäviä muovilaatuja on erilaisia, joten kannattaa irroittaa kalvot, korkit ja pumppuosat erilleen jo kodin kierrätysastiassa.

Varsinkin elintarvikkeiden muoviset pakkaukset ovat varsin likaisia käytön jälkeen, mutta kierrätykseen kelpaamiseksi riittää kevyt huuhtaisu. Jos lika ei lähde huuhtomalla, voi pakkauksen paras paikka olla energiajae. Riittävän puhdas pakkaus on keräystä varten silloin, kun sitä voi säilyttää kotona ilman hajuhaittoja.

Margariinirasiakin puhdistui kierrätyskelpoiseksi, kun sen pudotti jo tiskialtaassa likoamassa olleeseen kattilaan hetkeksi. Myös teinien huoneista löytyvät kuivahtaneet jogurttipurkit puhdistuvat varsin näppärästi pienellä liotuksella. Ei kulu vettä kuin se pari desiä, ja tulee puhdasta!

Lasi

Lasia löytyy kaikista kodeista, niin ikkunoista kuin hillopurkeistakin. Kierrätykseen kuitenkin kuuluvat vain lasipakkaukset eli tyhjät ja pantittomat lasipurkit ja -pullot, eivät esimerkiksi juomalasit tai posliiniastiat.

Lasin lajittelussa muista seuraavat helpot askeleet:

  • irrota korkki tai kansi ja lajittele se materiaalinsa mukaan
  • huuhtaise lasipakkaus ja lajittele se lasinkeräysastiaan

Metalli

Metallinkeräysastia toivottaa tervetulleeksi lähes kaiken kotitaloudessa syntyvän metallijätteen: alumiiniset einesrasiat, purkkien kannet ja korkit, säilyketölkit jne. Mutta myös naulat, haarukat ja kattilan kannetkin kelpaavat. Huuhtaistaan taas tarpeen vaatiessa ja lajitellaan metallinkeräykseen.

Jos pakkauksen tai vaikka jogurttipurkin kannen metallisuus mietityttää, voi tehdä helpon rypistystestin:

Jos rypistetty pakkaus pysyy rypyssä, se on metallia, jos se suoristuu, se on jotain muuta matskua!

Toisilla on kotonaan sisustuslehteenkin kelpaava kierrätyspiste, toisilla taas tälläinen vähän karumpi, mutta yllättävän kätevä pikku nurkkaus eteisessä. Jaksaa teineinkin teini kävellä keittiön vieressä sijaitsevaan kierrätyspisteeseen. Ja jos ei jaksakaan, eli tulee väsy, niin piste toimii myös levähdyspaikkana, jossa voi sitten tehdä sitä mitä teinit tekevät parhaiten, istua ja tuijottaa puhelinta.

Kierrätyspisteestä lajitellut jätteet on helppo napata mukaan ulos lähtiessä ja toimittaa keräysastiaan, joita löytyy esimerkiksi oman taloyhtiön pihalta tai Rinki Ekopisteiltä. Rinki Ekopisteitä löytyy usein myös ruokakauppojen läheltä, jolloin Ekopisteellä vierailun voi yhdistää kätevästi kauppareissuun.

”Äiti, se pitää litistää!”, kuuluu muistutus kun äiti yrittää siivota kierrätyskamaa oikeaan osoitteeseen vähän turhankin ripeästi. Oppi on mennyt perille ainakin jälkikasvulle. Meillä vanhemmilla saattaa olla välillä hieman pidemmät piuhat.

Jälkikasvu siis vetäisi Lajittelukoulusta heti täydet pisteet, äidillä saattaa olla vielä kertauksen paikka.

Näin helppoa se kierrättäminen oikeasti on, ja maailma pelastuu!

Miten teillä kierrätetään? Kerro meille kommenteissa parhaat kierrätysvinkkisi, ja osallistut Huono Äiti -keräilymukin ja Rinki -lajittelukassien arvontaan! Kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken arvotaan yhdelle onnekkaalle Huono Äiti -muki, ja viidelle yhtä onnekkaalle Rinki-lajittelukassit, joista löytyy oikea lokero jokaiselle kierrätysmateriaalille, ja joka on yhtenä kokonaisuutena helppo kantaa kierrätyspisteelle. Osallistumisaikaa on 30.4.2022 saakka ja voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. EDIT! Arvonta on arvottu ja voittajiin on oltu yhteydessä henkilökohtaisesti. Onnea voittajille ja kiitos kaikille osallistuneille!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Paljonko teillä tulee pakkausjätettä päivässä?”

  • Lotta sanoo:

    Muovit ja kartongit ovat roskakaapissa astioissaan, metallit ja paperit taas omissa piiloissaan keittiössä/khh. Jätemaksut kiittää! Kierrätys kannattaa, lapset ja mieskin osaavat hienosti, enkä vain minä 😀

  • Pivimu sanoo:

    Onneksi on kohtuu-kokoinen kaappi riskikselle, sinne olen saanut survottua astiat; biojätteelle, muoville, paperille,kartongille ja metallille sekajätettä unohtamatta tietenkään.lasipurkit sitten toisessa kaapissa jemmassa

  • Vihreä lippu sanoo:

    Roskiskaappiin lajitellaan biojäte, muovit ja sekajäte. Lisäksi on pienemmät laatikot lasille ja metallille. Paperille ja pulloille on hankittu katsetta kestävä puulaatikko. Lajittelu on jo rutiinia.

  • Miro sanoo:

    Lajitellaan jätteet niin kuin pitääkin

  • Heidi sanoo:

    Meidän paikkakunnalla ei kerätä biojätettä, joten monen vuoden haaveilun jälkeen ostin kompostorin. Energiajätteen määrä on tämän jälkeen todella vähäistä, joten säästöä syntyy sen tyhjennyksen harvenemisesta, eikä multaakaan tarvitse enää ostaa! Lapset oppivat kierrättämään ja ymmärtämään materian kiertokulkua. Ties mitä tuleva sukupolvi osaa ja innovoi tulevaisuudessa!

    Meillä pyritään kierrättämään siis kaikki. Kartongin ja paperinkeräykseen voi laittaa kauppalaput, teepussin paperisuojat ja askartelusta jääneet paperisilputkin. Paperisilpun voi esim kerätä kirjekuoreen. Kartongit kerätään meillä maitotölkkien sisälle ja pienemmät vaikkapa puuropakkaukseen. Koira on myös hyvä ”litistämään” eli repimään kartonkipakkaukset pienemmiksi, kannattaa hyödyntää!

    Vielä kun keksisi miten voisi kerätä jätettä ilman muovipusseja!

  • Nimetön sanoo:

    Meillä, koska ollaan maalla, lajitellaan kompostiin kaikki ruokajäte. Saa ilmaista kukkapenkki- ja kasvimaa-voimaa. Samoilla mietteillä edellisen kanssa, ei liian niuhoa, kunhan suurin osa. Muoveja en pahimpia ala pesemään, koska kuluttaa turhaan vettä.. vaan laitan ne sekajätteeseen. Jos pienellä huuhtaisulla selviää, niin sitten muovit ja kertongit lajiltellaan..

  • Titeni sanoo:

    Parhaana vinkkinä toimii oma kiireisen kotiäidin ajattelutapa, älä tee kierrätyksestä stressiä. Eli kunhan tekee parhaansa ja lajittelee edes suurimman osan jätteistä oikein niin silläkin pääsee jo pitkälle. Kaikilla kun ei vain ole aikaa pestä esimerkiksi margariinirasioita tai shampoo pulloja puhtaaksi, eikä siitä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa.
    Meillä lajitellaan ja kierrätetään kartonki, lasi, sekajäte, ongelmajäte ja metalli.