Roskien vieminen vaikuttaa varsin helpolta peruselämän peruspuuhalta, vähän semmosta pakkopullaa helposta päästä. Vielä mitä! Roskien vienti on Sinkkuäidille suklaata vaativa ponnistus!

”Sinkkuuntuessani tiedostin, että elämä käy eropäätöksen myötä huomattavasti monimutkaisemmaksi. Vauhdikkaan ja vahvatahtoisen uhmiksen kanssa on kädet täynnä kahdenkin vanhemman taloudessa, puhumattakaan siitä kun paikalla on vain yksi aikuinen kerrallaan. Varauduin jo etukäteen yksinäisyyden ja riittämättömyyden tunteisiin, rahahuoliin ja paskamutsifiiliksiin (joskus tulee karjaistua). Varauduin nipistämään omaa aikaa yöunista ja varauduin väittelyihin siitä, kuka maksaa kurahousut. Aivan kaikkeen en kuitenkaan osannut varautua.

Exhibit A: roskien vieminen. Vähäpätöinen asia kerrassaan, mutta kyllähän pieni ihminen saa siitäkin ongelman kehitettyä extreme-olosuhteissa. (Extreme-olosuhteita ovat tässä tapauksessa kerrostaloasuminen, alle kolmevuotiaan lapsen vanhempana toimiminen sekä kylmä ja märkä aika vuodesta eli periaatteessa mikä tahansa paitsi heinäkuu.) Roskapussin poisviennin voi usein ajoittaa sellaiseen ajankohtaan jolloin pihalle on muutenkin asiaa, mutta toisinaan käy niin että roska-astia joko haisee tai on ylitsepursuavan täynnä, ja silloin se täytyy viedä h-e-t-i.

No mä vaan kipaisen nopeesti tuolla alhaalla”. Sinkkuäitinä et muuten kipaise! Siinä vaiheessa kun sormukset riisutaan nimettömistä kannattaa hyväksyä että kipaisut on nyt joksikin aikaa kipaistu, etkä pääse enää ulko-ovea pidemmälle ilman a) apuvoimia b) tarkkaa toimintasuunnitelmaa tai c) täydellistä hermoromahdusta. Apuvoimia ei aina ole tarjolla, ja hermoromahdukset taas ovat tarpeeksi tuttuja jo muutenkin. Jäljelle jää siis toimintasuunnitelman koostaminen. Kas näin:

1. Ota roskapussi roska-astiasta. Yritä estää taaperoa tonkimasta pussia. Epäonnistu.

2. Kerää pussiin takaisin ne pari roskaa, jotka taapero on ehtinyt levitellä ympäriinsä niiden kolmen (3) sekunnin aikana kun asettelit uutta muovipussia roskikseen. Solmi vanha pussi kiinni.

3. Pue taaperolle talvikengät ja itsellesi vaikkapa tyylikkään rennot feikkicrocsit. Huokaa, koska taapero ehti sillä aikaa jo juosta hiekkaisilla kengillään olohuoneen puolelle.

4. Avaa ovi rappukäytävään ja maanittele taaperoa tulemaan mukaan. Hän ei tule.

5. Paina hissinappulaa ja hae taapero olohuoneesta sillä aikaa kun odotat hissiä. Tässä vaiheessa huomaat unohtaneesi roskapussin keittiöön ja käyt vielä nappaamassa senkin mukaasi. Ulko-ovi on tällä aikaa apposen auki. Jos sinulla on lemmikkejä, homma tyssää yleensä tähän.

6. Paimenna taapero hissiin. Väitelkää hetki siitä, kuka saa painaa nappia ja mitä nappulaa on tarkoitus painaa.

7. Pysähtykää joka kerroksessa, koska taapero painoi kaikkia nappuloita.

8. Saavu roskakatoksen ovelle. Huomaa unohtaneesi roskapussi hissiin. Palaa rappukäytävään, kutsu hissi takaisin viidennestä kerroksesta. Tervehdi nolostuneena naapuria, joka tulee hissillä alas yhtä matkaa haisevan roskapussisi kanssa.

9. Vie roskat katokseen. Yritä estää taaperoa nuolemasta kompostitynnyriä. Epäonnistu.

10. Palaa rappukäytävään, toista kohdat 6 ja 7.

11. Saavu kotiovelle. Rukoile, ettet unohtanut avaimia roskakatokseen.

12. Ennen sisään menoa pyydystä rappukäytävästä taapero, jonka aikomuksena oli ilmeisesti kieriä portaita alas pää edellä.

13. Sisään tultuasi mene suoraan sohvalle huilaamaan. Mikäli kaapista löytyy suklaata, mutusta suklaata – rankan suorituksen jälkeen tarvitset energiaa. ”

Terveisin Sinkkuäiti

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Vietäskös roskat?”

 • nojoo sanoo:

  Miksi roskien viennistä halutaan tehdä extreme ongelma? Mulla mun vanhemmat lapset on tulleet todella pienellä välillä ja molempien ollessa taaperoita vein roskat illalla kun lapset varmasti nukahtivat. Mun taaperot oli todella vilkkaita joten heidän hereillä olon aikana oli mahdoton viedä pussia ulkoroskiin ilman pieniä apukäsiä.. Ratkaisu tuntui sopivalta vaikka asuin kerrostalossa. Ei se vie sen enempää aikaa kun esim. tupakilla käynti, wc käynti ilman taaperoa.. Vielä tänä päivänäki kun näiden vanhempien lasten lisäksi siunaantui kaksi lasta lisää joista toinen on nyt taapero teen samaa. Vien roskat kun tiedän lasten varmasti nukkuvan, ei se omasta mielestäni ole nipistetty pois omasta ajastani, jos on niin ota puhelu samalla kaverillesi tai polta tupakki samalla tjtn. 🙂 tsemppiä mammoille!

 • signora sanoo:

  Huoh… Hankalaa se on noinkin, mutta kun lisätään listaan vielä, että roskat saa viedä vasta ilta seitsemän jälkeen, alkaa olla jo sumplimista. Meillä Italiassa, tai ainakin meidän kaupungissa, on tällainen laki/järjestyssääntö ja sakkoa tulee, jos sen pussin sinne tienvierusroskikseen vie muuna aikana (kameravalvonta). Ja ne roskikset ei tietenkään ole taloyhtiökohtaisia, vaan sinne lähimmälle roskikselle voi olla puolen kilometrinkin matka. Mies on aina illat töissä ja naapurikyylät valppaina tarkkailee, ettei lapsia jätetä yksin. Ei kyllä tulisi mieleenkään, koska ovat molemmat alle 4-v ja varmasti olisivat toistensa kimpussa heti, kun ovi painuu kiinni! Joten reipas iltalenkki tehdään kahden väsyneenä kitisevän ipanan kanssa, tai kuten tänään sateen sattuessa, se pussi kakkavaippoineen pistetään tosiaan sinne partsille ja toivotaan, ettei huomenna päivän aikana esim. linnut levittele pussin sisältöä.

 • #taaperonäiti sanoo:

  Kuulostaapas hankalalta :p Ei ole kyllä elämässäni tullut vielä vastaan semmosta roskapussia,mikä ei ois voinu odottaa siihen asti kun lähden ulos 😀 kakkavaipat kahvi-tai hedelmäpusseihin ni ei haise..
  Ja onneks on parveke.
  Okei no biojätteet helteellä tekee ehkä poikkeuksen 🙂

 • leskiäiti sanoo:

  Paikalla yksi vanhempi kerrallaan. Entä kun on vaan yks vanhempi koko ajan, vuoroja ei ole. Siinä vaiheessa ongelmat on jossain muualla kuin roskien viennissä.

 • Itsekin ollut yh-mamma sanoo:

  Hei! Älä vedä hernettä nenääsi heti vaan lue minun kokemuksestani… Jepp, oli tosi ärsyttävää ku laps on pieni eikä osaa mitään.Ei päässy edes vessaan yksin. MUTTA, nyt kun tyttäreni on aikuinen hän kiittää minua siitä että opetin häntä näissä arkielämän tehtävissä, EI ole montaa kertas joutunu kysymään mammalta neuvoa. Eli ajattele asiaa niin että opetat lapsellesi miten pärjätä elämässä! (Mikä oikeastaan on sinun tehtäväsi vanhempana)

 • :) sanoo:

  Kuulostaa tutulta 😀

 • 4v yhäri sanoo:

  Miten roskien viennistä saatu noin hankalaa? Itse olen alusta asti ajoittanut sen lapsen päiväunien kanssa yhteen ja samalla reissulla koirat päässeet pikapissalle.

 • kotiäiti sanoo:

  Ihan samallaistahan se on parisuhteessakin, ei se puoliso nyt kesken työpäivän kotiin tule jos roskis pitää heti viedä. 😉

 • Hahaa sanoo:

  Been there!

  Tosin ilman hissiä kahden taaperoikäisen ja yhden eskariuhmiksen kanssa 😀