Jopa 90% prosenttia kuiteista sisältää syöpää aiheuttavia kemikaaleja, varoittavat tutkijat. Granadan yliopiston tutkijoiden johdolla tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että lämpöpaperisista kuiteista 50-90% sisälsi BPA:ta.

BPA:ta eli bisfenoli A:ta sisältävät kuitit ovat juuri niitä, joissa teksti ei pysy. Olet ehkä huomannut kyseisten kuittien murustavan valkoista aineitta käsiin, jos olet puristellut niitä tai kuitti on jäänyt ruttaantumaan käsilaukkuun. Valkoinen puru on juuri bisfenoli A:ta.

Lämpöpaperikuittien sisältämän BPA:n haitallisuudesta on tiedetty jo pitkään. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n arvion mukaan suuret BPA-annokset ovat eläinkokeissa haitallisia munuaisille ja maksalle sekä mahdollisesti maitorauhaselle. Arvion mukaan on myös mahdollista, että BPA vaikuttaa haitallisesti lisääntymiseen, hermostoon, immuunijärjestelmään, verenkiertojärjestelmään ja syövän muodostumiseen, kertoo THL.

EU on luokitellut BPA:n ihmiselle lisääntymismyrkylliseksi aineeksi ja Euroopan kemikaalivirasto ECHA on todennut BPA:n ihmisten terveydelle ja ympäristölle haitalliseksi hormonitoimintaa häiritseväksi aineeksi. Nämä arviot eivät ota kantaa siihen, miten pienellä annoksella haittoja esiintyy, eikä siihen, ovatko nämä haitat mahdollisia sillä määrällä mitä nykyisin bisfenoli A:lle altistumme, THL:n sivuilla kerrotaan.

Haitallisista ominaisuuksistaan huolimatta BPA ei EFSA:n arvion mukaan ole merkittävä terveysriski, koska altistuminen on niin vähäistä, ettei terveyshaittoja synny. EFSA:n arvion mukaan ihminen voi altistua BPA:lle 4 µg/vrk painokiloa kohti koko elämänsä ajan ilman merkittäviä terveysriskejä. Ihmisen altistumisen on arvioitu olevan tätä ainakin 3–5 kertaa pienempää.

Tästä huolimatta BPA:n käyttöä on pyritty rajoittamaan. BPA:n käyttö on kielletty EU:ssa polykarbonaatista valmistetuissa tuttipulloissa sekä niiden tuttiosassa. Tammikuusta 2018 lähtien BPA:n käyttö on kielletty lisäksi muovipulloissa ja pakkauksissa, jotka sisältävät vauvoille ja alle kolmivuotiaille tarkoitettuja elintarvikkeita.

Kovin paljoa ei siis tarvitse säikähtää. Kuiteista murehtimisenkin voi jatkossa lopettaa ainakin BPA:n osalta, nimittäin sen käyttökielto lämpöpapereissa tulee voimaan vuonna 2020.


Ylin kuva Carli Jeen.

Jos haluat välttää altistumista, toimi näin:

Sano kassalla, että et tarvitse kuittia.

Pyydä kuitti sähköpostiin jos mahdollista.

Taita kuitti päälipuoli sisäänpäin. Jos kirjoituksen pitää säilyä pitkään, ota kuitista kopio.

Pidä kuitit lompakossa eri lokerossa kuin rahat.

Älä rypistele kuitteja käsissä äläkä käytä niitä muistiinpanopapereina.

Älä anna kuitteja lasten käsiin.

Pese kädet koskettuasi kuitteihin.

Älä kierrätä kuitteja vaan heitä ne roskiin.

Jos työskentelet kassalla, käytä hansikkaita, pese käsiä ja vältä kasvojesi koskettelua.

Lähteet 1, 2.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia