Tämä on kaupallinen yhteistyö. Yhteistyössä HiPP.

Ruoalla ei saa leikkiä! Jos kysyttäisiin yhtä mieleenpainuvinta käskyä omasta lapsuudesta, niin monella se saattaisi olla tuo. Ruoalla leikkimistä pidettiin epäkunnioittavana ja muutenkin lasten piti monesti olla kuin pieniä aikuisia. Nykyään ollaan sallivampia, lapset saavat olla lapsia eikä rennompi suhtautuminen ruokaan enää tarkoita arvostuksen puutetta.

Sen sijaan ollaan ymmärretty, että ruoalla leikkiminen on lapselle hyväksi. Jep, juuri se mössääminen, nyppiminen, törkkiminen, liiskaaminen, sekoittaminen, purskuttaminen ja heittelykin. Vanhemman stressitasoja se saattaa vähän nostaa, mutta hyvästä syystä.

Lapsen pitää saada tutustua ruokaan kaikilla aisteilla – sillä tavalla kuin he luonnostaan tekisivätkin. Puuron päristely ulos suusta saattaa olla meidän vanhempien mielestä TODELLA ärsyttävää, mutta lapselle se on tärkeää tutustumista ruokaan ja omaan itseen. Meistä banaanin liiskaaminen ruokapöytään voi näyttää pelkästään sotkemiselta, mutta lapsi tunnustelee, haistelee, katselee, maistelee ja jopa kuuntelee.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että lapsi oppii nauttimaan ruoasta enemmän ja kehittää samalla myös motorisia taitojaan. Vähitellen täytyy tietysti opettaa siihen, miten ruokapöydässä käyttäydytään, mutta pienen lapsen pitää antaa syödä kirjaimellisesti sormin ja kaksin käsin. Ehkä sitä sotkua on vähän helpompi sietää, kun tietää, että sillä on tarkoitus…

Vähän vanhemmankin lapsen kanssa ruokaan voi suhtautua leikkimielisesti. Uusiin makuihin epäluuloisesti suhtautuvaa lasta voi houkutella syömään niin, että hän saa olla mukana kokkaamassa ja ehkä jopa kasvattamassa ruokaa. Hauska asettelu lautaselle ilahduttaa lasta ja ehkä antaa uskallusta maistaa jotain uutta.

Vanhemmalle on tietysti tärkeää että ruokaa menee myös riittävästi suuhun, eikä kaikki ole pitkin pöytää ja poskia. Toinen tärkeä juttu on ruoan turvallisuus. Helposti sitä edelleenkin syyllistyy valmisruokien tarjoamisesta vaikka se on ihan turhaa. Jos ehtii ja jaksaa tehdä kaikki ruoat itse, niin mikäpä siinä. Jos ei ehdi, jaksa tai halua, niin sitten ei tee. Valmisruoat on käteviä ja helppoja, ja niiden turvallisuudesta ei tarvitse stressata.

Monet vanhemmat haluavat tarjota lapselle luomuruokaa sekä maku- että terveyssyistä. Luomun valitseminen ei onneksi vaadi sitä, että pitäisi aina jaksaa itse höyrytellä kasviksia, vaan valmiissakin lastenruoissa löytyy vaihtoehtoja.

HiPP on yksi maailman suurimmista ekologisten lastenruokatuotteiden valmistajista. HiPP on tuottanut jo 60 vuoden ajan lastenruokaa ja luomua se on ollut jo yli 50 vuoden ajan. HiPP hankkii kaikki raaka-aineensa luomutiloilta.

Tiloilla ei käytetä geenimuunneltua rehua, antibiootteja tai kasvuhormoneja. Viljelyssä käytetään vastustuskykyisiä lajikkeita ja luonnollista tuhoeläinten torjuntaa, ja maaperää testataan kolmen vuoden ajan ennen viljelyn aloittamista. Myös eksoottiset hedelmät viljellään luonnonmukaisesti. Kaikki tämä sekä suojelee luontoa että takaa sen, ettei lapsen ruoassa ole mitään mitä sinne ei kuulu.

HiPPin vaatimukset luonnonmukaiselle raaka-aineille ovat erittäin tiukat, ja jokainen tuote tarkastetaan 260 kertaa ennen kuin se päätyy myymälään. Vanhempi voi siis turvallisin mielin antaa lapsen ”tarkastaa” ruoan ihan joka aistilla vielä kotona!

Miten teillä? Saako lapset leikkiä ruoalla vai ei? Kerro kommenteissa ja voit voittaa kuukauden HiPP-ateriat eli 56 purkkia!

Tämä on kaupallinen yhteistyö. Yhteistyössä HiPP.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 75 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

75 vastausta artikkeliin “Kyllä – ruoalla saa leikkiä!”

 • SannaV sanoo:

  Meillä ei saa leikkiä ruoalla kotona. Pisti kyllä miettimään asiaa tämä kirjoitus.

 • Sanna K sanoo:

  Kyllä saa 🙂

 • Äiti82 sanoo:

  Hyvinkin vaihtelevasti, enemmän on äidillä tekemistä, että antaa kuopuksen leikkiä ja testailla ruualla.. 🙈

 • Itu sanoo:

  Meillä kuopus 6kk ja soseilla ja sormiruokaillen tutustutaan kiinteisiin ruokiin. Onhan se aika pläästimistä ja sotkemista, mutta tuntuu ruoka näin uppoavan paremmin.

 • 1v2kk sanoo:

  syö itse, lusikalla, haarukalla tai sormin. Ja jos tarve niin autetaan. Välillä mennään suihkuun koko syöttötuolin kanssa 😁 sotkua siis tulee ja saa tulla, toistuva ruoan viskominen lattialle (eli koiralle) kylläkin tarkoittaa pöydästä poistamista. Ja aamulla puetaan vaatteet vasta aamupalan jälkeen, niin selvitään pienemmällä pyykillä 😀

 • Nattepo sanoo:

  Hiplailu, tutkiminen, länttääminen ja pyyhkiminen pöytään on ihan ok. Jos välillä menee suuhun. Tai edes sinne päin. Meillä (onneksi) poika on kaikkiruokainen ja syö hyvin, sen on kokoinenkin. Mutta maidon huitaisu pitkin seiniä, verhoja tai pattereita päin saa verenpaineen aika korkeelle. Saatika keitto äidin päälle, sillon kun ei huvita syödä. Siinä vaiheessa äitiä ei hirveesti huvita pysyä positiivisena ja iloisena. Nää soseet tuliskin sit pikkusiskolle, joka just maistelee ensimmäistä kertaa kiinteitä. Saa nähdä millanen ruokataiteilija siitä syntyy.

 • 3v&9kk sanoo:

  Meillä saa leikkiä ruualla, kunhan se kuitenkin syödään. Vauva tosin saa touhuta ruokansa kanssa varsin vapaasti, vaikka ei olisi aikomustakaan syödä sitä.

 • Marjo sanoo:

  Kuulun niihin, jotka hermostuvat sotkusta ja sössäämisestä. Tiedän kyllä että lapsen on saatava tutustua uusiin asioihin kaikilla aisteilla, ja tässä onkin itselläni petrattavaa. Tässä postauksessa oli kyllä innostavat perustelut!

 • Paskamutsi666 sanoo:

  Saa leikkiä.. ruokaa täytyy saada kokeilla käsin jne. Vauva nyt 8kk ja leikkii sekä kiinteillä ja tisseillä 😂 meidän kolmevuotias syö jo nätisti.. eli ei ne aina leiki vaikka aluksi saa 🙂

 • Letuska sanoo:

  Mä myönnän inhoavani sotkua.kyllä lapaivoi tutkailla esim kurkun ja mandariinin palasia mutta en anna puuron kans läträtä.

 • Ei aina rätti kädessä sanoo:

  Toisinaan saa, toisinaan ei. Riippuu ruoasta ja äidin mielialasta :).

 • Ulla sanoo:

  Isommat ei saa leikkiä. 1v tutustuu ruokaan, mutta kyllä ruuan lattialle heittelyyn tulee stoppi.

 • Ruokamaistuu sanoo:

  Näitä lapset rakastaa

 • Nea sanoo:

  Ei saa leikkiä 😬

 • Emppu sanoo:

  Nyt reilu 1,5v ikäinen saa tutkia ja leikkiä. On aina saanut ja isovanhempien on välillä ollut tätä vaikea ymmärtää 😅