Rintasyöpä on vienyt monelta meiltä mummon, äidin, siskon, tädin, tyttären tai ystävän. Moni meistä pelkää rintasyöpään sairastumista. Naiset pelkäävät sitä ehkä jopa eniten kaikista mahdollisista sairauksista.

Sairastumisen pelon takia monet meistä tekevät kaiken oikein. Harrastavat liikuntaa, syövät terveellisesti ja imettävät. Osa välttelee tiettyjä deodorantteja tai jopa rintaliivejä – aina välillä nousee esiin huolia siitä, että ne voisivat vaikuttaa rintasyöpään sairastumiseen. Osa yrittää olla murehtimattakin, koska syöpiin liittyy sitkeä väite siitä, että omalla asenteella voisi vaikuttaa sairastumiseensa ja parantumiseensa. Kaikkea ollaan siis valmiita tekemään, ja se on hyvä. Terveydestään kannattaa huolehtia muutenkin kuin vain rintasyövän pelon takia.

Mutta on yksi asia, jota emme ehkä huomaa ajatella. Juomme siiderit aurinkoisella terassilla, nautimme höyryävät glögit jos toisetkin pikkujouluaikaan, saunan päälle juomme oluet, tyttöjen kanssa istutaan viinillä ja skumppalasit nostetaan ilmaan aina kun syytä on. Se on normaalia elämää, emmekä ajattele, että alkoholi lisää riskiä sairastua syöpiin.

Alkoholi lisää riskiä sairastua moniin syöpiin. Yksi näistä syövistä on rintasyöpä, kertoo THL: Päivittäinen alkoholinkäyttö lisää rintasyövän riskiä. Kohonnut riski koskee pääasiassa ns. hormonireseptoripositiivisia rintasyöpiä. Riski kasvaa samassa suhteessa kuin kulutus. Olut alkoholijuomista kasvattaa riskiä eniten.

Nykynaiset juovat enemmän alkoholia kuin aiemmat sukupolvet. Alkoholin käytöstä on tullut arkipäiväistä ja normaalia. Elämässä tietysti pitää olla myös iloa ja nautintoja, ja kohtuullinen käyttö on eri asia kuin alkoholin suurkulutus. Mutta kuinka moni edes tulee ajatelleeksi, että arkipäivää piristävä skumppa tai rentouttava viinilasillinen silloin tällöin lisäisi syöpäriskiä? Tupakoinnin, liikkumattomuuden, ylipainon ja huonon ruokavalion riskit ymmärretään ehkä helpommin.


Ylin kuva Francesca Hotchin.

Sama kävi myös Stephanie Mencimerille, joka oli elänyt terveellisesti ja riskejä vältellen – jopa siihen pisteeseen asti, että hän joi filtteröidyn (!) vetensä BPA:ta sisältämättömistä juomapulloista. Siitä huolimatta hänellä diagnosoitiin rintasyöpä 47-vuotiaana. Mencimer mietti, mitä ihmettä hän on tehnyt väärin. Miksi hän sairastui syöpään, vaikka hän eli terveellisesti eikä hänellä ollut edes sukurasitetta?

Sairastumisen syyt eivät tietenkään ole yksioikoisia, mutta Mencimer mietti, voisiko syynä olla alkoholi. Kuten ikäisensä naiset, hän oli elämänsä aikana ehtinyt juoda aika lailla, vaikka olikin ihan tavallinen alkoholinkäyttäjä eikä ongelmajuoja. Hän muisteli, että yksikään lääkäri ei ollut koskaan sanonut hänelle, että vähennä juomistasi tai muuten syöpäriskisi kohoaa. Joka kerta kun Mencimer kertonut lääkärille alkoholinkäytöstään, vastaus oli aina hyväksyvä. Sen sijaan häntä oli usein valistettu vaihtamaan kahvimaito vähärasvaisempaan kolesterolin takia. Tämä siitä huolimatta, että rintasyövän kannalta ei ole olemassa turvallista alkoholin käyttömäärää, vaan syövän vaara suurenee suoraan suhteessa säännöllisesti juodun alkoholin määrään.

Rinnan kudos kypsyy täysin vasta raskauden myötä. Mitä pidempi väli ensimmäisten kuukautisten ja ensimmäisen raskauden välillä on, sitä suuremman riskin alkoholin juominen aiheuttaa. Varsinkin teini-iässä sekä ennen raskauksia nautittu alkoholi on riski. Nykyään kun naiset saavat lapsia aiempaa myöhemmin (jos koskaan), heidän rintojensa kudos altistuu aiempaa pidempään alkoholin vaikutuksille.

Tupakka-askeissa varoitellaan syövästä, mutta alkoholijuomissa ei varoituksia ole. Sen sijaan alkoholia saa markkinoida ihan erityisesti naisille suunnatusti. Ulkomailla on myynnissä jopa erikseen naisille brändättyjä alkoholijuomia. Alkoholi on syöpää aiheuttava aine siinä missä tupakkakin, mutta voisitko kuvitella että markkinoille tulisi pinkkejä, naisille suunnattuja tupakka-askeja?

Alkoholin terveysvaikutuksista uutisoidaan usein, mistä voi tulla sellainen vaikutelma, että on terveellisempää juoda alkoholia kuin olla juomatta. Sehän ei tietenkään pidä paikkaansa. Esimerkiksi punaviinin terveysvaikutukset johtuvat antioksidanteista, joita saa myös monipuolisesta ruokavaliosta.

Mencimer kertoo, että edes ravintoneuvonnassa kasvaimen poiston jälkeen häntä ei kehotettu välttämään alkoholia. Hän myös kuvailee, että monet naiset liittävät alkoholin kaikkeen hauskaan, eivätkä halua ajatella, että se lisää heidän riskiään sairastua rintasyöpään.

Et ehkä isekään halua ajatella sitä, tai ole valmis kokonaan luopumaan alkoholin käytöstä. Mutta koska tästä aiheesta puhutaan niin vähän, on tärkeää, että tiedät riskin olemassaolosta. Jokainen voi kuitenkin itse päättää, millaisia riskejä haluaa ottaa ja minkälaisia uhrauksia haluaa terveytensä eteen tehdä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Nainen, onko kukaan kertonut sinulle, että skumppa- ja viinihetkistä voi seurata rintasyöpä?”

  • Janna sanoo:

    Mielestäni juttu on kirjoitettu ilman tiukkaa lähdekriittisyyttä, mitä sairauksien ehkäisyssä tulisi noudattaa. Tieteellisen lähteen mukaan riski tulee päivittäisestä alkoholinkäytöstä, mutta missää muussa kohdin juttua ei mainita sanaa päivittäinen vaan puhutaan jopa skumppahetkistä, saaden sen kuulostamaan erityisiä hetkiä silloin tällöin. Esimerkkinä syöpään sairastunut nainen ei voi mistään tietää, miksi hän loppujen lopuksi sairastui syöpään. Olen keskustellut onkokogin kanssa, miksi joku sairastui syöpään, vaikka niin sanottuja altistavia tekijöitä ei olisi, mitä hän on tehnyt väärin? Onkologi vastasi aika armollisesti, että syöpään sairastuminen voi olla myös huonoa tuuria, eikä sillä välttämättä ole mitään tekemistä omien elämäntapojen tai geenien kanssa.

    Toivon, että luette kirjoittamanne jutut kriittisesti ja haastattelette jotain syöpätutkijaa tai onkologia, ennen kuin julkaisette näin isoista asioista kertovia juttuja totuuksina heikkojen lähteiden varassa.