Passiivinen some-elämä ja nykyiset ruokavaliotottumukset lihottavat lapsia. Suomessa jo 30% pojista ja 24% tytöistä on ylipainoisia, uutisoitiin äskettäin.

Ylipaino on terveysriski, ja lapsi todennäköisesti kärsii siitä. Mutta miten painoon voi puuttua? Oman vartalon koko ja lihavuus on herkkä aihe niin lapselle kuin aikuisellekin. Pahimmillaan puuttuminen voi provosoida syömishäiriöitä.

Asiantuntijoiden mukaan parasta on muuttaa koko perheen elintapoja:

– Älä hanki kotiin epäterveellisiä herkkuja. Lapsen on vaikea vastustaa niitä. Älä kiellä herkkuja kokonaan, mutta varastot kotona kannustavat syömään.

– Kiinnitä huomiota omiin elintapoihisi, ja liiku yhdessä lapsen kanssa.

– Kannusta lasta kokeilemaan eri liikuntalajeja, jotta hän löytää itselleen mieluisen lajin.

– Älä puhu painosta ja laihduttamisesta, vaan kannusta terveelliseen ruokavalioon puhumalla terveydestä, hyvinvoinnista ja paremmasta olosta.

Lapsen painoon puuttuminen voi tuntua vaikealta ja ahdistavalta, mutta se on lapsen etu. Kaikkien ei tarvitse näyttää samalta tai olla saman kokoisia, mutta selvä ylipaino on terveysriski myös lapselle.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Miten puuttua lapsen ylipainoon?”

 • Uusia ohjeita kaipaava sanoo:

  Nämä ohjeet on varmaan jo kaikkien tiedossa. Mutta useampi lapsisen perheessä onkin vain yksi ylipainoinen lapsi. Tuskin hänelle syötetään epäterveellisiä ruokia. Eiköhän hän ole samalla ruokavaliolla.

 • balanssi sanoo:

  Totta joka sana. Jos pieni lapsi on lihava, on syy vanhempien.

  Ylipainosta pääsee eroon nudattamalla ravitsemussuosituksia.

 • Pienillä muutoksilla sanoo:

  Kaupassa voi valita aina terveemmän vaihtoehdon, jättää ne epäterveelliset kaupan hyllylle, kotiruuan voi tehdä vähärasvaisemmin vähemmällä suolalla, salaattia ruuan lisukkeeksi, keitot ovat hyviä ja kevyitä, leivän voi tehdä itse (lapset voivat auttaa leipomisessa), herkut voi jättää kauppaan, ostaa tilalle marjoja/hedelmiä, janoon vesi, ruokajuomana maito, hampaatkin kiittää, kun jää sokerit vähemmälle. Ulkoilkaa ja liikkukaa yhdessä, niin ei tarvitse laihduttaa, eikä ketään haukkua lihavaksi. Lapsilla riittää energiaa ja päivittäin pitäisi liikkua 2h. Kännykät ja pelit vähemmälle, niin unikin maistuu paremmin. Lapset kasvavat nopeasti, joten jos saa ruokavaliota muutettua terveellisempään suuntaan ja liikuntaa lisättyä, ylipaino häviää pituuteen.