”Eräänä arki-iltana valittelin kotitöiden määrää suhteessa tekijöihin. Illat suurperheessä kun ovat aika työntäyteisiä.

Valitukseni oli sellainen puuskahdus, jolla lähinnä tavoittelin jokailtaisen arki-ilta-ahdistukseni purkamista ja mahdollisesti empatian saamista. Ehkä pyrin myös keskustelunavaukseen siitä, onko iltatoimien aloittaminen todellakin aina minun vastuullani, vai voisiko joku muukin niitä hommia organisoida.

Ratkaisukeskeinen mieheni kuitenkin ehätti välittömästi puolustautumaan, että hän kyllä tekee mieheksi paljon kotitöitä. Tämä veti hetkeksi sanattomaksi. Niin… siis mieheksi paljon?

Kaupallinen yhteistyö Visit Oulun kanssa.

Onko olemassa joku miesten kotitöiden teon minimitaso, jonka ylitettyään voi sanoa että tekee mieheksi paljon? Oliko puolisolla lähtökohtainen ajatus, että tuo taso on eri miehellä ja naisella?

Me kun käymme molemmat ansiotyössä. Toki minä olen lyhentänyt hieman työpäivääni, mutta se erotus tulee täyteen, eikä riitäkään, kun huolehdin lasten kuskauksen päiväkotiin. Puolisoni ei siis lähtenyt etsimään ratkaisua, miten työmäärää lähdettäisiin jakamaan tasapuolisemmin, vaan oli jo omasta mielestään saavuttanut maksimimäärän, koska tekee mieheksi paljon!


Kuva Free to use sounds, ylin kuva Drew Coffman.

Kommentti paljasti täydellisesti miehisen ajatusmaailman ja sen, kuinka kaukana menneisyydessä hän vielä elää. Miten minä, 2010-luvun nainen, voin saada puolisoni samalle vuosituhannelle? Hmmm…

– Teen kotitöitä naiseksi paljon? Niin sanomalla pitäis varmaan lypsää lehmät ja pestä nyrkkipyykkiä eikä sekään riittäisi.

– Käyn töissä naiseksi paljon? 80% työajasta. Pienennän omaa palkkaani vapaaehtoisesti huolehtiaksemme yhteisistä lapsistamme. Hän ei edes ymmärrä, mistä vaivasta jää paitsi.

Ei. En vain keksi perusteluita. Tälläkään vuosituhannella ei ole olemassa mitään naisten minimitasoa, jonka ylitettyään voisi kehuskella tekevänsä naiseksi paljon. Homma tuppaa menemään toisinpäin.

Jos ET mielellään leivo tai silitä pyykkiä tai siivoa tai laita kesäkukkia tai ole arjen pääorganisaattori tai tai tai (koska olet väsynyt työssäkäynnistä), teet naiseksi vähän. Naisen nyt vaan kuuluu huolehtia kaikesta.

Parasta olisi ollut huitaista puolisoa tiskirätillä naamaan, mutta kun en kannata väkivaltaa.”

Nimim. Naiseksi paljon

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “On se kumma että kotihommia ei vieläkään saa jaettua tasan!”

 • Ode sanoo:

  80-luvulla äitini valitti koska isäni ei tehnyt mitään kotihommia. Tähän anoppi oli tokaissut pojallaan olevan niin raskas työ että pitäähän pojan saada levätä. Paha vain että vanhempani tekivät samaa työtä vierekkäisissä vastaanottohuoneissa…

 • Ahkeran miehen vaimo? sanoo:

  Meillä mies siivoaa 1/2 vessoissa, imuroi, silittää, pyyhkii pölyt ja tiskaa sekä tyhjentää tiskikoneen, sekä vie roskat. Aina ja ilman erillisiä huomautuksia. Niin ja enimmäksee vie ja hakee lapset hoidosta kun sopii sen työaikoihin paremmin. Mä laitan ruuan, siivoan keittiön ja sen toisen vedsan ja hoidan suunnittelun ja hankinnat niin ruoka- kuin vaatehuollossakin ja kaikki metatyöt, aikataulujen mietinnät ja muut. Asiasta on keskusteltu aina silloin tällöin ja todettu että menee aika tasan ja että molemmat on tyytyväisiä tilanteeseen. On joskus ihan listattu molempien hommat ja mietitty mitkä niistä on oikeasti vaativia (päivittäinen hoitoonvieminen ja ruuanlaitto) ja mitkä ei (auton huoltoon vieminen kerran vuodessa). Suosittelisin tähänkin ihan rehellistä ja avointa puhumista asiasta.

 • Bitter lemon sanoo:

  Näinpä. Ja missä on miesten työt? Leikkaan nurmikot, maalaan taloa, vien auton huoltoon ja siltikin pesen ikkunat, käyn kaupassa, hoidan lapset, teen ruoat jne. Käyn palkkatyössä ja ansaitsen ylemmän keskiluokan tasoista palkkaa ja teen aika kovia työtunteja. Mies makaa sohvalla ja näplää kännykkää. Tajusin hänen ollessa ulkomaan komenkuksella, että työmääräni ei hänen poissa ollessaan lisäänny lainkaan, eli hänellä ei ole kotitöitä käytännössä ollenkaan. Minulle alkaa riittää, helpommalla pääsisi ilman (menneisyyteen jämähtänyttä) miestä!

 • Raksu sanoo:

  Kiitos kun muistutit kuinka helppoa on elää lapsen kanssa kahdestaan. En todellakaan halua joutua huolehtimaan aikuisista ihmisistä enää ikinä. Moni mies haluaa parisuhteeseen koska ruoka-, ja pyykkihuolto pelaa ja joku siivoaa jarrujäljet vessasta. Helppoa elämää.