Nykyään varmaan jokaisen etätyötä tekevän hommat keskeytyvät kymmeniä kertoja päivässä ties mihin häiriöihin.

Ennen keskeytyksiä tuli lähinnä työkavereiden kanssa juttelusta ja puheluista. Nykyään… no, tulee aina vähän jotain! Etätyön vaatimusten lisäksi keskeytyksiä aiheuttavat piippaavat sähköpostit, pikaviestimet ja sosiaalisen median sovellukset. Äänettömälle laittaminen ja sähköpostin lukemiselle erikseen varattu aika auttavat, mutta moni meistä tarttuu puhelimeen kun työ jumittaa tai tulee parin minuutin tauko. Ne tauot venyvät helposti, ja keskittyminen on vaikeaa.

Monet meistä kokevat myös että keskittymiskyky on oikeasti kärsinyt nykymaailman tahdin takia. Vaikka laittaisi muut laitteet kuin työvälineet pois, keskittyminen ei enää onnistu.

Toisille varsinkin kirjan lukeminen ja opiskelu ovat haasteita. Kotityöt alkavat kummasti kutsua ja netissäkin on vaikka mitä asioita, jotka pitäisi just nyt tarkistaa.

Etelä-Koreasta on lähtenyt YouTube-trendi joka voisi auttaa tähän. Ai että sosiaalinen media auttaisi keskittymiskyvyttömyyteen, joka johtuu muun muassa sosiaalisesta mediasta? Kyllä.

Gongbangiksi kutsuttu trendi tarkoittaa sitä, että henkilö kuvaa itsestään livekuvaa YouTubeen samalla kun opiskelee. Taustalla on se idea, että käyttäjän vanhemmat näkisivät, että hän todellakin opiskelee, sekä se, että naama pysyy kirjassa ja pylly penkissä, kun jopa tuhannet ihmiset valvovat, että niin tapahtuu.

YouTubesta löytyy näitä videoita jo tuhansia. Osa videoista on hiljaisia, mitä nyt sivuja käännellään tai muistiinpanoja tehdään, ja osassa soi taustamusiikki. Löydät videoita hakusanoilla gongbang tai study with me. Videoita löytyy myös suomeksi.

Sekä videoita kuvaavat että niitä katsovat kertovat, että videot antavat motivaatiota. Itseään videoiva henkilö ei niin helpolla harhaudu tekemään muuta. Yksin kotonaan opiskeleva taas voi laittaa videon vierelle pyörimään ja tuntea ikäänkuin opiskelevansa toisen kanssa. Se voi lisätä motivaatiota ja vähentää yksinäisyyden tunnetta. Lisäksi kommenttien välityksellä voi tsempata toista tai kysyä kysymyksiä.

Ehkä tätä kannattaisi kokeilla!

Paljon painetta haluava voi lähettää livevideota työpisteeltään pomolleen.

Lapsi voi livettää läksyjen tekoa joko kaverin kanssa tai vanhemmalle.

Kun itse kaipaa keskittymiseen apua, voi pistää julkisen tai kaverille tarkoitetun liven pyörimään. Mutta sitten ei pidä hyppiä vastaamaan kommentteihin koko ajan!

Kenties toisen työskentely pyörimässä taustalla auttaisi silloin, kun itsellä on hankala projekti, johon ei millään meinaa saada keskityttyä?

Opiskelusta luistavan teinin voisi pakottaa livettämään tekemisiään edes vanhemmalle videopuhelun kautta.

Oletko sinä kokeillut gongbang-videoiden katsomista? Onko niistä apua?

Lähde.

Ylin kuva Christin Hume.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia