Vanhempi, oletko tehnyt tämän virheen? Tai tämän? Oletko tehnyt kaikki virheet?! Välillä tuntuu että vanhemmuudessa ei voi muuta kuin mokata.

Mutta eihän se nyt niin ole. Jatkuvat neuvot hämärtävät sitä, mitä lapset oikeasti tarvitsevat ja millaista on hyvä vanhemmuus. Tutkija ja professori Tim Carey uskoo, että vanhemmuuteen ei pitäisikään antaa neuvoja, vaan ajatuksia vanhemman pohdittavaksi.

Mieti näitä kysymyksiä, jos haluat kasvattaa onnellisia lapsia:

1. Otatko itsellesi omaa aikaa vai onko vanhemmuus aina ykkösprioriteettisi? Oletko tyytyväinen tähän?

2. Mieti, millaisia muistoja haluat jättää lapsillesi lapsuudesta. Toimitko sen mukaan? Monesti kasvattamisessa keskitytään lapsen käytökseen ja lapsen käytöksen ongelmiin, mutta miten sinä vanhempana käyttäydyt? Haluaisitko toimia toisin?

3. Annatko lasten olla vaan? Saavatko he tehdä päätöksiä itse? Kuuluuko kotonanne sinun komentosi vai onko sävy keskusteleva ja neuvotteleva?

4. Millainen on suhteesi lapsiisi? Hengailetko lasten kanssa tekemättä mitään? Viihdytkö heidän seurassaan vai teetkö mieluummin muita asioita?

5. Myönnätkö kun olet väärässä? Uskotko, että lasten on tärkeää nähdä se, että et ole erehtymätön?

6. Tunnetko lapsesi? Tiedätkö, mistä he pitävät ja ovat kiinnostuneita nykyään? Pysytkö mukana heidän makunsa ja kiinnostuksen kohteittensa muuttuessa?

7. Kysytkö vai komennatko? Sanotko esimerkiksi, että pistä takki päälle, siellä on kylmä – vai sanotko, että miltä sää vaikuttaa ja mitä tarvitset yllesi että et palele?

8. Teetkö lasten kanssa hauskoja juttuja? Nauratteko yhdessä? Pelaatteko lautapelejä vai oletteko jokainen omalla kännykällä?

9. Oletko hyvä roolimalli? Näkyvätkö arvosi käytöksessäsi? Todennäköisesti haluat kasvattaa lapsia, jotka kohtelevat muita ihmisiä kunnioittavasti – kohteletko itse muita ihmisiä hyvin ja puhut heistä kauniisti? Varmaankin arvostat rehellisyyttä – oletko lapsillesi rehellinen?

10. Miten lapsesi kokee sinut? Turvallisena, iloisena ja myötätuntoisena? Poissaolevana, ärtyisänä ja välinpitämättömänä? Miten haluaisit, että lapsesi kuvailisi sinua? Toimitko sen mukaan?

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Oletko hyvä vai huono vanhempi? Kysy itseltäsi nämä kysymykset”

  • Paskan äidin paska tytär sanoo:

    Äitini on paska hän istuu kylvyssä kasvomaski päässä ja sanoo että hänellä ei ole aikaa vaikka lupasi viedä meidät uimaan kavereiden kanssa ja nyt kaverit menee uimaan ja äiti pakottaa meidät siivoamaan