Tämä on kaupallinen yhteistyö Sinituotteen kanssa.

Mikä on mielestäsi kaikkein hirvein kotityö? On olemassa paljon ikäviä juttuja, kuten jääkaapin perällä homehtuneen ruoan kaivaminen astiasta biojätteeseen tai vaikkapa silittäminen niille, jotka sitä inhoavat. Lähes kaikkien ykkösinhokki on saastainen, haiseva ja kertakaikkisen kuvottava homma.

Lattiakaivon puhdistus. Se on niin kamalaa, että sitä ei halua tehdä ikinä, ja sitten kun lopulta aloittaa, lattiakaivoa siivoaa sekä itku että oksennus kurkussa.

Asiahan on niin, että lattiakaivon puhdistus on pakollinen kotityö. Jos itse et kärsi vaikka likaisista ikkunoista, niin senkus olet pesemättä niitä. Mutta lattiakaivoa ei voi jättää oman onnensa nojaan. Lattiakaivoon kertyy hiuksia, roskaa ja pesuainejäämiä. Kun ne tukkivat viemäriä ja pääsevät kuivahtamaan, viemäristä alkaa nousta kaikenlaista kauheaa.

Kuulostaa japanilaiselta kauhuelokuvalta, ja aika kammottavaa se onkin. Lattiakaivon puhtaus vaikuttaa suoraan koko kodin sisäilman puhtauteen. Vesilukollinen lattiakaivo pitää viemärikaasut ja bakteerit viemäreissä. Jos vesilukko pääsee kuivumaan, voi huoneilmaan päästä sitä kautta epäpuhtauksia. HYI. Epäpuhtauksien lisäksi tietysti vessassa ja ehkä jopa koko kodissa voi alkaa leijua inhottava viemärin haju.

Lisäksi tukkeutunut viemäri ei tietenkään vedä, mistä seuraa se, että suihkutellessa joutuu seisomaan ällöttävässä vesilillussa. Vakavampi seuraus on se, että kylpyhuoneen vesieristeet eivät kestä seisovaa vettä, kyseessä kun ei ole mikään uima-allas. Pahimmillaan siitä, että jättää lattiakaivon siivoamatta, seuraakin vesivahinko. Ne ovat kalliita ja elämää hankaloittavia juttuja, joten ehkä sitä kuitenkin mieluummin tarttuu lattiakaivon ritilään ja pesuharjaan muutaman kerran vuodessa kuin kärsii vesivahingosta…

Jos tämä ei vielä riittänyt vakuuttamaan, niin katsopa mitä sieltä lattiakaivosta voi löytyä:

Kyllä. Ihan aito ja autenttinen kuva siitä, kun muuttaa vuokralle asuntoon jossa lattiakaivoa ei ole siivottu, ja jättää itsekin sen homman väliin vähän turhan pitkäksi aikaa. Sen lisäksi että tuollainen jalkapallon kokoinen hius- ja likatuppo viemärissä on todella kuvottava, se on jo ihan oikeasti vaarallinen. ÄLÄ ANNA TÄMÄN TAPAHTUA SINULLE VAAN SIIVOA LATTIAKAIVO SÄÄNNÖLLISESTI!

Siivousta helpottaa tosi paljon se, että hommaa lattiakaivosuodattimen. Lattiakaivosuodatin on ritilän alle laitettava verkko, joka pyydystää hiukset ja muut roskat niin, että ne eivät pääse tukkimaan viemäriä. Kun on aika siivota, verkko vaan napataan pois ja heitetään roskiin. Sen jälkeen kaivo pesaistaan normaalisti, mutta huomattavasti vähemmällä ällötyksellä!

Lattiakaivon puhdistus:

– Lattiakaivoa puhdistettaessa on hyvä käyttää suojakäsineitä!
– Nosta ritilä pois. Poista roskat ja hiukset talouspaperilla.
– Laske lattiakaivoon puhdasta vettä. Suihkuta kaivoon pesuainetta, kuten astianpesuainetta tai yleispuhdistusainetta.
– Pese ritilä kummaltakin puolelta ja harjaa lattiakaivo puhtaaksi esimerkiksi lattiakaivoharjalla. Huuhtele.
– Taivuta Lattiakaivosuodattimen nostoliuska suodattimen ulkoreunan yli. Aseta suodatin lattiakaivon reunojen päälle.
– Laita kansi kiinni siten, että nostoliuska jää näkyviin joko kannen ulkoreunan alta tai ritilöiden välistä. Aseta kansi paikalleen.
– Uuden suodattimen vaihtaminen on helppoa. Tartu nostoliuskaan, ota vanha suodatin pois ja laita uusi tilalle.

Voit myös katsoa täältä Lattiakaivon puhdistus -ohjevideon! Ja täältä Sinituotteen verkkokauppaan

Tämä on kaupallinen yhteistyö Sinituotteen kanssa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Näin hirveä yllätys vaanii myös sinua kylppärissä”

 • Nimetön sanoo:

  Tuollainen lattiakaivosuodatin olisikin kätevä. Taidankin tänään siivota viemärin. On siitä jo jonkin verran aikaa kun sen viimeksi tein. https://www.putkistokuvaus.fi/viemarin-avaus-ja-huolto

 • Kokemustaon. sanoo:

  Et saa kaivoa näin puhtaaksi kokonaan.Täytyy irrottaa myös itse vesilukko,josta löytyy yllättävän paljon haisevaa mömmöä.Vaatii vähän työkaluja.Puukko ja ns.radiopihdit.hyvä työkalu.

 • Ria sanoo:

  Vitsi mikä sattuma, juuri tänää lattiakaivoo siivosin. Onneksi oli tuo suodatin, niin helppo homma oli. Varsinki kun talossa pitkätukkia

 • Mamma sanoo:

  Ai kamala – muistan vieläkin kun tytär muutti uuteen kämppään ja valitti, että suihkukaivo ei vedä ja vedet tulvii lattialle. Oli varmaan jo vuosia tulvinut, kun vessan/kylppärin ovi oli jo alaosastaan kärsinyt. No mamma apuun ja rassattuani ritilän auki jouduin työntämään tytön ulos, ettei näkisi ”löydöstä”! Oli järkyttävin mädäntynyt kasa pitkiä punaisia hiuksia ja muuta mömmöä täynnä koko viemäri yääks! Kaivoin sieltä melkein alepa-kassillisen kökköä ja pesin sitten koko hoidon. Jos olis likka nähnyt sen saaliin, niin olis muuttanut pois heti samantien 🙂 Lattiakaivon putsaaminen perheen koosta riippuen kerran tai pari kuukaudessa on peanuts – ei oo mikään äklö juttu – verrattuna ylläkuvattuun hommaan!