Kuolinpesäsiivous on uusi KonMari
Vapise Marie Kondo, ruotsalaismummojen raivaustaktiikka on uusi KonMari. Siinä missä konmarittaminen pyrkii seesteisempään elämään nyt, on ruotsalaisen kuolinpesäsiivouksen tähtäin siinä hetkessä kun meistä aika jättää.
Döstädning (tai häshtäg-maailmassa #dostadning) on Margareta Magnussonin kirjassaan The Gentle Art of Swedish Death Cleaning esittelemä siivousmetodi, jonka mukaan pitäisi miettiä, minkälaisen määrän rojua jättää jälkeensä kun kuolee. Jotta jälkeläisten niskoille ei jäisi pestyjä margariinirasioita, viikattuja muovipusseja tai säkkitolkulla halpatuotantovaatteita ja ”aivan upeita” kirppislöytöjä, pitäisi turhasta roinasta hankkiutua itse eroon vielä kun on hengissä.
Jokainen, joka on kuolinpesiä raivannut, tietää minkälainen show se on – ja kuinka paljon sälää hilloamme nurkissamme. Kuolinpesäsiivous pitäisi Magnussonin mukaan aloittaa viisissäkymmenissä, jotta on sitten mukavan roinaton koti, kun potkaisee tyhjää. Mutta miksipä odottaa siihen asti!
Tietysti myös tavaran hamstraamista pitäisi alunperinkin välttää, ja käyttää elämä itseä ilahduttaviin elämyksiin, niin kauan kuin elämää on jäljellä.
Ruotsalainen kuolinpesäsiivous kuulostaa ehkä hieman makaaberilta, mutta voi hyvinkin toimia raivaamisessa. Tavaraa emme saa mukaan kun täältä lähdemme, ja ehkä vaikkapa kulttuurielämykset antavat elämään enemmän sisältöä kuin shoppailureissut?
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Älkää sotkeko KonMaria asioihin, joilla ei ole mitään tekemistä tämän menetelmän kanssa. Marie Kondon ohjeen mukaan valitaan iloa tuottavat tavarat, jotka haluat pitää kodissasi.
Teen juuri conmari siivousta. Kahdeksan säkkiä yhtensä lähtenyt ja vasta omat vaatteet käyty läpi. Kysyin lapsilta haluaisivatko meiltä jotain jo nyt. Eivät halua. Olen tehnyt asunnon tyhjennyksen äitini jälkeen. Samaa en halua heidän kokevan. Valtava tyhjien rasioiden ja kuorien röykkiö muiden vuosikymenien kertymien päälle. Haluan itsekin iloita niistä tarpeellisista lemppari tavaroistani jotka nyt löysin jälleen ja samalla helpotan lasteni jälkisiivousta sitten joskus.
Joo, luontaisestikin on tullut 50+ mieleen:) Mikäpä estää lapsilta jostain asioista kysymäänkin, jos heitä varten säästää?
No nyt! Ihmisille, jotka eivät saa mitään nautintoa ajatuksesta, että kaapissa ovat sukat hienosti viikattuna (kuten minä) sekä ihmisille, jotka ovat jo vuosia sitten huomanneet, että elämä on laivanupotuspeli, ja koska tahansa voi osua ja upota.
Vielä kun pääsisi siitä usean sukupolven mittaisesta ”ei saa mitään heittää pois, koska sitä voi vielä tarvita” -oireyhtymästä, jonka johdosta minulla on tallessa esim. 22 vuotta sitten edesmenneen kissan rokotuskortti sekä kaikki lastenkirjat, mitä meidän sukuun on neljässä polvessa ostettu, olkoon kuinka repaleisia tai tahmaisia hyvänsä.