”Säästä joka palkasta edes vähän! Muista säästää sekä pahan että hyvän päivän varalle! Opettele sijoittamaan! Sijoita lapsilisät! Pistä pullonpalautusrahat aina purkkiin jemmaan! Pidä tilillä puskuri yllättäviä tilanteita varten!

Jos se neuvoista olisi kiinni, kukaan ei olisi köyhä. Neuvoja riittää jos jonkinlaisia, niin erilaisia pihistelyvinkkejä kuin myös neuvoja säästää tulevaisuutta varten. Niissä ei sinänsä ole mitään pahaa.

Joillain ihmisillä saattaa mennä rahaa aivan hukkaan sellaisiin kohteisiin mitä ei edes tajua. Eikä kaikille ole opetettu kotona eikä edes koulussa sitä, miten omasta taloudesta kannattaisi pitää huolta tai miten voi esimerkiksi aloittaa sijoittamisen.

Pari asiaa kuitenkin unohtuu.

Ensinnäkin se, että vaikka köyhyys usein johtuu sairaudesta, työttömyydestä tai matalapalkka-alalla työskentelystä, mikään näistä ei tarkoita sitä että köyhä olisi tyhmä. Köyhä on varmasti ihan itse tajunnut, että menoja pitää karsia, tuloja olisi hyvä pyrkiä lisäämään ja säästöön kannattaa laittaa rahaa aina jos se on mahdollista. Aina näihin ei ole mahdollisuutta.

Köyhälle ei tarvitse selittää asioita kuin pikkulapselle. Se, että kotona ei ole oppinut ostelemaan osakkeita, ei tarkoita sitä että ei ymmärtäisi että menot kannattaa pitää pieninä. Eikä se, että ei ole oppinut budjetoimaan tarkoita sitä, että ostelisi päättömästi kaikkea turhaa silkkaa tyhmyyttään.


Ylin kuva Hai Nguyen.

Huonoja rahankäyttäjiä on ihan kaikissa tuloluokissa. Hyvätuloisia vaan ei syyllistetä siitä, että he ostelevat turhuuksia ja käyttävät rahojaan holtittomasti. Sitä pidetään täysin hyväksyttävänä toimintana: jos rahaa on, sen saa käyttää ihan miten tahansa, tietenkin. Jos rahaa on vähän, kaikki muut tietävät paremmin miten rahat tulisi käyttää. Älä nyt ainakaan osta alkoholia! Miksi et syö kaalia ja perunaa! Lemmikkiin menee rahaa ihan turhaan!

Toiseksi se, että tyhjästä on paha nyhjästä. Jos tulot ja menot ovat jo oikeasti pienet, mistäs niistä karsit? Ei läheskään kaikkien köyhien rahat mene viinaan, tupakkaan ja roskaruokaan. Usein ne menevät elämän välttämättömyyksiin. Moni köyhä on hyvin harkitseva ostaja ja laskee joka sentin tarkkaan.

Silloin kun ylimääräistä ei yksinkertaisesti ole, ei säästämisestä jauhaminen hirveästi lämmitä. Jos köyhältä liikenee 10 euroa kuukaudessa säästöön, kertyy hänelle vuodessa mieletön 120 euron potti. Kymmenessä vuodessa köyhä vasta rahoiksi lyökin: hän on saanut kasaan 1200 euroa! Kyllä sillä on tulevaisuus turvattu!

Näppäristä säästövinkeistäkään ei usein ole hyötyä. Ai pullonpalautusrahat pitäisi pyytää kolikoina ja pistää säästöön? Saa juoda aika monta pullollista limukkaa että se missään tuntuisi. Eikä köyhällä välttämättä ole edes rahaa limuun… Köyhän pitää myös muistaa joka kerta ottaa oma kauppakassi mukaan, koska 20 senttiä maksava muovikassi on juuri se mikä lötköttää köyhän ja taloudellisen turvallisuuden välissä!

Aika moni meistä, niin pieni- kuin suurituloinenkin voisi miettiä tarkemmin mihin rahansa käyttää. Jos tuntuu, että mitään ei jää säästöön eivätkä rahat ikinä riitä, ehkä jossain kohdin on korjattavaa. Omaa toimintaa on ikävä tarkastella, varsinkin silloin jos tietää toimivansa tyhmästi ja harkitsemattomasti.

Siitä huolimatta köyhyys ei useinkaan ratkea sillä, että ulkopuoliset jakavat hyviä, vähemmän hyviä ja suorastaan surkeita neuvoja. Jos ratkeaisi, niin tuskin kukaan olisikaan enää köyhä!”

Nimim. Kiitos neuvosta

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Miksi et tajua säästää, köyhä?!”