Kesä. Ei työkavereiden kesken kahvitteluja päivän päätteeksi, tai on, mutta ei kutsuja sinulle. Ei iloisia tuttavapariskuntien illanviettoja, tai on, mutta ei kutsuja teille. Ei ystäviä, jotka lähtisi kesäpäivänä muuten vaan kaupungille. Tai on, yksi ystävä, kerran kesässä käydään, siitä koko sydämestäni kiitollinen.

Lopun aikaa on ainoastaan tämä helvetillinen yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunne, et kuulu, etkä kelpaa mihinkään joukkoon. Pyydät tuttua kahville, ei sovi, on juuri silloin muuta menoa. Kun tarpeeksi monta kertaa on muuta menoa, et uskalla enää pyytää, suojelet itseäsi pettymykseltä. Haluaisit järjestää kesäiset puutarhajuhlat tutuille, mutta mitä jos kukaan ei tulekaan, et uskalla taas pettyä.

Nainen ranta

Kuva Zack Minor.

Ystävä soittaa ja pyytää kesäteatteriin, olet innoissasi, vihdoinkin joku huomioi, kunnes ystävä luettelee kaikki tuttunsa, joita oli yrittänyt saada seurakseen, sinä olit se viimeinen vaihtoehto, jolle soitettiin, kun kenellekään muulle ei sopinut. Miksi se pitää kertoa toiselle?

Sinulle tullaan purkamaan pahaa mieltä, kun on vaikeaa, tiedetään, että kuuntelet, kerta toisensa jälkeen. Luotetaan, että puolustat vääryyttä kokenutta. Ylistetään, kuinka ihanaa on saada uusi ystävä, joka kuuntelee ja ymmärtää. Sinäkin luulit saaneesi uuden ystävän, kun pyydetään, että pidetäänhän varmasti yhteyttä. Tunnet, että toisen kanssa on mukava olla, jutella asioista.

Repäisty paperisydän

Kuva Kelly Sikkema.

Olit väärässä, sinä olet ainoa, joka pitää yhteyttä. Luulit olevasi toiselle tärkeä, luulit väärin. Tunnet itsesi hyväksikäytetyksi, petetyksi. Pyydät äitiäsi ja siskoasi puutarhaan kesäkukkaostoksille, he olivat jo käyneet muutama päivä sitten, yhdessä, eivät pyytäneet sinua mukaansa.

Kotona mies istuu useimmiten ruokapöydässä hiljaa, saunan lauteilla hiljaa, automatkalla hiljaa, keskustelua ainoastaan jos sinä aloitat. Aina ei jaksa. Ei vitsailua, hassuttelua, hellyyden osoituksia, niinkuin joskus. Menoja vain, jos sinä järjestät ja huolehdit kaikesta.

Avaat somen, jossa kaikki hehkuttavat kesäisistä illanvietoista ystävien ja perheiden kesken, ruokaa, juomaa, seurustelua ja iloista yhdessäoloa. Asioita, joista sinäkin aikanaan unelmoit. Nyt on vain tyhjyys sisälläsi. Kyyneleet valuvat, vaikka kuinka yrität estää. Huolehdit kaikista ja kaikesta, miksi kukaan ei halua huolehtia sinusta, aidosti? Olet yrittänyt miettiä syytä, et vain löydä sitä. Miten tällaista voi kestää?

Nimim. Yksinäinen keiju

Artikkelikuva Joshua Rawson.

— Huono Äiti -toimitus

Artikkelissa on 27 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

27 vastausta artikkeliin “Luulit olevasi toiselle tärkeä, luulit väärin”

 • Anna sanoo:

  Hyvin kirjoitettu kuvaus yksinäisyydestä ja ulosjäämisestä ja tunnen empatiaa sinua kohtaan.
  Lääke on aikuisena se että alkaa huolehtimaan ITSE itsestään, välittää itse itsestään. Pitää lopettaa liian kilttinä oleminen. Itse asiassa joillekin näistä ulosjättäjistä voi myös sanoa suoraan että tuntuu pahalta kun sinulla ei ole minulle aikaa ja olen se vika vaihtoehto. Samalla löytyy ne aidot ihmissuhteet niistä ”hyväksikäyttäjistä”.
  Puhu suoraan, luultavasti menetätkin muutaman ihmissuhteen mikä voi olla myös ok.

 • Kavereitako? sanoo:

  Moi kaikille!

  Mulla hyvin samantyylisiä kokemuksia ja haasteita. Olen sosiaalinen ja ulospäinsuuntautuva, puhelias ja iloinen. Töissä olen pidetty, perhekin löytyy sekä muutama hyvä ystävä, joiden kanssa nähdään aina silloin tällöin ja yhteydenpito on tasapuolista. Aina ei toki näin ole ollut ja aiemmin ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunne on ollut hyvinkin vahva. Välillä tämä vaivaa vieläkin, vaikka tilanne on jo parantunut.

  Meitä on varmasti monta samassa tilanteessa olevaa ja laajempaa sosiaalista piiriä kaipaavaa. Jos haluat olla yhteydessä, laitahan sähköpostia tulemaan. Katsotaan, kuinka käy ja saadaanko tästä laajempikin ystävättömien ystäväpiiri aikaan 🙂
  Postia voi laittaa kavereitako@gmail.com

 • Maiggeni sanoo:

  Kannattaa miettiä , olisiko sellaiset ihmissuhteet jättää huomioimatta, jos itsellä kurja olo. Itse olen aika introvertti ja töissä hoitoalalla..eipä ole silleen kaveri suhteita tullut, mutta en ole katkera. Pari hyvää ystävää on olemassa ja heitä yritän huomioida mahdollisuuksien mukaan.niin hekin huomioivat minua. Miehen kanssa sama juttu, että itse pitää ehdottaa ja suunnitella menoja , jos jotain haluaa tapahtuvan.Edellisessä suhteessa ei olisi saanut nähdä omia kavereita, miehen kavereita ja ystäväpiiriä vain.

  Uusia harrastuksia kannattaa kokeilla ja vaan lähteä yksinkin jonnekin ihmisten ilmoille, se tekee hyvää.itse olen aikoinaan aloittanut judon ihan itsekseen menemällä kurssille. Siellä ihan kiva ilmapiiri ollut.