Pätkäpaasto, eli englanniksi intermittent fasting, ei oikeastaan ole dieetti vaan syömistapa. Vaikka kyseessä ei varsinaisesti ole laihdutuskuuri, pätkäpaaston väitetään laihduttavan ja parantavan terveyttä.

Pätkäpaastosta väitetään olevan apua niin veriarvoihin, painonhallintaan kuin vaihdevuosioireisiinkin, ja sen väitetään ehkäisevän vatsan turvotusta ja jopa pidentävän elinikää. Onpa melkoinen ihme”dieetti”!

Pätkäpaasto perustuu siihen, että ruokaa syödään vain tiettyyn aikaan vuorokaudesta ja loppuaika paastotaan. Tämän sanotaan olevan ihmislajille luonnollisempi tapa syödä kuin nykyinen tapa, jossa monet meistä syövät päivän mittaan usein ja monta kertaa.

Pätkäpaasto ei välttämättä juurikaan eroa vanhasta laihdutuskikasta, jonka mukaan kello 18 jälkeen illalla ei enää tulisi syödä.

Tätä on pätkäpaasto eli intermittent fasting

Pätkäpaastossa ei säädellä sitä, mitä ruokia saa syödä, toisin kuin monissa laihdutuskuureissa. Sen sijaan säädellään sitä, milloin syödään.

Syöminen ajoitetaan tiettyyn aikaikkunaan ja paastoaminen toiseen. Yleisin tapa on 8 tunnin aikaikkuna syömistä varten ja 16 tunnin paasto, jotka toistuvat joka vuorokausi. Monet muuntelevat näitä tunteja itselleen sopivaksi, eikä esimerkiksi 16 tunnin paastosta kannata aloittaa, vaan kokeilla vaikka 12 tunnin paastoa.

Syömistuntien ja paastotuntien ei tarvitse olla samaan aikaan joka päivä, vaan niitä voi muuttaa työvuorojen ja harrastusten mukaan.

Pätkäpaastoa pidetään tehokkaana ja nopeana laihdutuskeinona. Syömistuntien aikana tulee kuitenkin syödä riittävästi terveellistä ruokaa. Jos vedät silloin jogurtin ja suklaapatukan, ja paastoat 16 tuntia, voit huonosti ja todennäköisesti lopulta sairastut. Toisaalta taas jos ahmit kahdeksan tunnin aikana kaiken, mitä käsiisi saat, pätkäpaasto ei laihduta.

Pätkäpaaston laihduttava vaikutus perustuu varsinkin siihen, että napostelu jää pois ja syöminen järkevöityy. Monilla nimenomaan pitkin iltaa tapahtuva pupeltaminen ja mahdollisesti tissuttelu lihottaa. Toinen vaikuttava tekijä on se, että paastojakson aikana kroppa ottaa energiaa rasvavarastoista. Paastojakson tulee olla tarpeeksi pitkä, jotta energiaa ruvetaan ottamaan varastorasvasta, kahdeksan tuntia ei vielä riitä. Lisäksi pätkäpaaston aikaansaamat hormonitasojen muutokset voivat auttaa laihtumaan. Monet kokevat, että paastoaminen antaa energiaa, joten jos toimeliaisuus ja jaksaminen lisääntyvät, niin se johtaa myös runsaampaan energiankulutukseen.

Myös aiemmin suosittu muoto syödä normaalisti viisi päivää viikosta ja paastota kaksi niin että syö vain noin 500 kilokalorin verran per päivä on pätkäpaaston mukainen. Kolmas vaihtoehto on syödä normaalisti ja paastota 24 tuntia kerran tai kahdesti viikossa.

Pätkäpaastoa voi toteuttaa myös joustavasti niin, että ei syö silloin kun ei maistu. Joillekin ihmisille sopii harvakseltaan syöminen tasaisia ateria- ja välipala-aikoja paremmin.

Pätkäpaastoamisen pitäisi vaikuttaa positiivisesti insuliini- ja kasvuhormonitasoihin, parantaa aineenvaihduntaa ja laihduttaa tehokkaasti, varsinkin epäterveellistä vatsan alueelle kertynyttä rasvaa. Monet uskovat sen ehkäisevän vaihdevuosien painonnousua.

pätkäpaasto
Kuva Annie Spratt, ylin kuva Flipboard.

Miten 16/8 pätkäpaasto toteutetaan?

– Aloita 16 tuntia lyhyemmällä paastolla, jotta ehdit tottua ja ehdit tunnustella, miten paastoaminen sinulle sopii. Esimerkiksi 12 tuntia voi olla sopiva paastoaika alkuun.

– Valitse sinulle soveltuva paastoaika, jota voit vaihdella eri päivinä. Pitkä paasto ajoittuu luontevasti yöhön, mutta oletko mieluummin syömättä illalla vai aamulla vai tasan kumpaankin suuntaan?

– Aamulla ja/ tai illalla voit juoda juomia, joissa ei ole energiaa, kuten kahvia tai teetä. Monien mielestä pienestä tilkasta maitoa juomassa ei ole haittaa.

– Viimeiseksi ennen paaston alkamista kannattaa syödä ruokia, jotka vapauttavat energiaa pitkään, jotta nälkä ei tule niin pian.

– Syö kunnollista ruokaa ja riittävän suuria annoksia, että pärjäät paastoajan yli. Älä yritä paastota niin, että olet hyvin tiukalla laihiksella kahdeksan tuntia ja syömättä 16. Tarkoitus on normalisoida syöty ruokamäärä, voida paremmin ja laihtua terveelliselle tasolle, ei nälkiintyä!

– Jos harrastat liikuntaa, kannattaa se ajoittaa niin, että pääset treenin päälle syömään. Näin palautuminen lähtee käyntiin ja jaksat paremmin.

– Aluksi saatat olla nälkäinen ja tuntea heikotusta, mutta sen pitäisi mennä ohi kun kroppa tottuu.

– Päätä, että kokeilet pätkäpaastoa esimerkiksi kaksi, kolme viikkoa. Jos olosi on jatkuvasti huono, elämästäsi tulee ikävää ja kärsit erilaisista oireista, lopeta. Pätkäpaasto ei välttämättä sovi kaikille.

Älä kokeile pätkäpaastoa, jos

– olet raskaana tai imetät

– yrität tulla raskaaksi

– olet alipainoinen tai kärsit syömishäiriöstä

– sinulla on ongelmia verensokerin säätelyssä

– sinulla on matala verenpaine

– olet kasvuiässä. Paastoaminen ei sovi lapsille.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Laihduttaako pätkäpaasto eli intermittent fasting?”

 • kuosikuntoon sanoo:

  Toimii. En ole aamupalaihminen, mutta vastaavasti pupellan iltaisin ilman nälkää tavan vuoksi. Klo 10- 18 välinen aika normaalia ruokaa, normaalit määrät. Muu aika sujuu ilman ähellystä tai kurisevaa vatsaa, ei ahdista eikä heikota. Helppo ja hyvä ratkaisu minulle.

 • 55 yhtäjaksoista 16/8 päivää takana sanoo:

  Itselleni tämä sopi loistavasti! Paino on pudonnut tahtiin n 1kg/10pv. Paasto voi olla pidempi kuin 16h, ja syömisjaksoakin voi vaihdella, vaikka 4-12h, niin pystyy jatkamaan paastoa. Itse pyrin lopettamaan syömisen klo 18 mennessä niin pääsen aamiaiselle klo 10. Pidempään venynyt ilta esim. juhlapäivällisellä aiheutti ainakin alkupuolella vähän nälkää, kun aamiaista/lounasta piti seuraavana päivänä odotella alkuiltapäivään. Vettä pitää muistaa juoda tarpeeksi, ja vesilasillinen helpottaa myös nälkää vähän. nyt en kyllä enää edes muista koska viimeksi olisi ollut kova nälkä.
  Syöminen on keventynyt muutenkin samalla, esim hampurilaisateria ei enää mahdu (ranut jää ainakin puoliks), vaikka ennen oman aterian lisäksi saattoi mennä vielä muksujen jämätkin. Myöskin makea on jäänyt pitkälti pois, kun sitä tuli aiemmin mussutettua lähinnä vain iltaisin.

  Aloitusneuvo 12h kuulostaa minun korvaani oudolle, mutta jokainen toki saa itse päättää.

  Paaston toteuttamisessa ja seurannassa olen käyttänyt Zero-nimistä appsia, pysyy kellonajat tallessa…

 • Sweet sanoo:

  Ehdottomasti kannattaa kokeilla pätkäpaastoa. Tasoittaa verensokereita myös tehokkaasti. Alun jälkeen keho tottuu myös rytmiin.