Kätkytkuolemaan on löydetty EHKÄ selitys
Kätkytkuolema on termi, joka tarkoittaa alle yksivuotiaan lapsen äkillistä kuolemaa, jolle ei löydy suoraa syytä vauvan kuolinympäristöstä, esitiedoista tai ruumiinavauksesta. Se on harvinainen ilmiö, joka esiintyy useimmiten 2-4 kuukauden ikäisellä lapsella. Kätkytkuolemat ovat olleet jo vuosikymmenten ajan tiiviin tutkimuksen kohteena ja nyt ainakin yksi altistava tekijä lapsen perimästä on löytynyt.
Aivojen välittäjäaineet avainasemassa
Vuoden 2022 tutkimuksessa, jossa tutkittiin kätkytkuolemaan menehtyneiden lapsien aivojen välittäjäaineiden toimintaa, löytyi poikkeavuuksia serotoniinireseptoreissa. Serotoniini on tärkeä aivojen välittäjäaine, jonka oikea toiminta on kriittistä muun muassa tietyissä vauvan hengitysreflekseissä. Autoresuskitaatio niminen refleksi on muun muassa riippuvainen serotoniinin ja sen reseptoreiden toiminnasta. Autoresuskitaatio tarkoittaa vauvan spontaania hengityksen aloitusta/palautumista. Ensimmäisen kerran tämä refleksi on toiminnassa heti synnytyksen jälkeen vauvan itsenäisen hengityksen alkaessa. Myöhemmin sen toiminta näkyy esimerkiksi, jos vauvan hengitys estyy vaikkapa vauvan nukkuessa kasvot tyynyä vasten.
Uraauurtavaa tässä tutkimuksessa oli se, että ensimmäisen kerran kätkytkuolemien taustalta löydettiin poikkeavuus itse vauvoissa. Lisätutkimuksille on vielä suuri tarve ja ne tulevat kohdistumaan muun muassa aivojen muiden välittäjäaineiden, kuten asetyylikoliinin, ja serotoniinin toiminnan yhteisvaikutuksiin. On mahdollista, että kätkytkuolemien riskitekijöitä on vauvoissa lukuisia ja vauvan riski kätkytkuolemalle on näiden kaikkien tekijöiden summa. Tutkimus onkin tärkeää, sillä selvittämällä riskitekijät, voidaan niitä sitten seuloa vastasyntyneistä sekä tarjota riskitekijöitä omaaville vauvoille ennaltaehkäisevää hoitoa.
Mitä sinä voit tehdä?
Tutkimus etenee omaa tahtiaan ja vain marginaalinen osa ihmisistä voi todella nopeuttaa sitä. On kuitenkin useita ohjenuoria, joita noudattamalla äidit voivat ehkäistä kätkytkuoleman riskiä omassa lapsessaan. Edellisten vuosikymmenien aikana tutkimus on kiinnittänyt huomiota muun muassa vauvan nukkumisasentoon sekä äidin tupakointiin. Tiedetään, että selällään nukkuminen on turvallisin tapa vauvalle nukkua. Se ehkäisee vauvan hengitysteiden tukkeutumisen riskiä. Samasta syystä vauvan myös suositellaan nukkuvan yksin omassa vuoteessaan ilman tyynyjä tai löysiä vaatteita. Nukkumistekijöiden lisäksi kätkytkuolemariskin tiedetään olevan yhteydessä myös äidin tupakointiin. Raskaudenaikaisen tupakoinnin on osoitettu nostavan kätkytkuolemariskiä. Sen sijaan imetyksen aikaisen tupakoinnin yhteydestä kätkytkuolemiin on vaikea saada tarkkaa tutkimusdataa, sillä silloin moni muukin tekijä vaikuttaa kätkytkuolemariskiin.
Edellä mainittujen asioiden lisäksi tutin käytöllä on todettu olevan kätkytkuolemia ehkäisevä vaikutus. Alle 6-kuukautisia vauvoja nukutettaessa suositellaankin, että vauvan suuhun laitettaisiin tutti. Näitä kätkytkuolemia ehkäiseviä suosituksia noudattavissa maissa on kätkytkuolemia saatu pudotettua jopa 85% edellisten vuosikymmenten aikana. Niinpä jokaisen vanhemman olisikin syytä niitä noudattaa. Loppujen 15% poistaminen on alati etenevän tutkimuksen vastuulla, mutta kuten sanottu, kukaan ei voi lapsesi puolesta tehdä yhtä paljon kuin juuri sinä.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Miettiikö kukaan, onkohan rokotteilla jotain yhteyttä terveiden vauvojen kätkytkuolemiin? Vai saako tätä vaihtoehtoa edes mainita?
Itse kannustaisin vanhempia, jotka ovat huolissaan kätkytkuoleman mahdollisuudesta, tutustumaan myös vaihtoehtoisiin näkemyksiin ja tutkimuksiin lasten rokotteista. Kaikki lääkärit ja tutkijat EIVÄT nimittäin ole asioista samaa mieltä, vaikka näin annetaan ymmärtää.
Vauvan tyypillinen uniasento on sammakko. On se kumma, että lapseni on vielä hengissä kun laitoksella nukkui minun sängyssäni ja kotonakin korisänky oli ihan vieressä. Mitä enemmän lapsi saa ihokosketusta ja hoivaa elämän alussa ja turvallisuuden tunnetta, sitä paremmin hän voi. En kuulunut heihin ketkä pakolla kapaloivat tai vääntävät vauvan nukkumisasennon luonnottomaksi. Kätkytkuolema on kamala, mutta niin marginaalinen, ettei sillä kannata tuoreita äitejä pelotella.
Odottaen sitä seuraavaa tutkimusta missä huomataan että lapset kuolee useammin kätkyyn yksin omassa sängyssä. Perhepedissä jos ei sitä oo saatu turvalliseksi on isompi tukehtuminen riski. Hienoa kuitenkin et nyt on tutkittu noita serotoniin vaikutusta kätkytkuolemiin.
Ei kaikki vauvat huoli tuttia. Sitä ei voi väkisin vauvan suuhun laittaa. Minulla on neljä lasta ja heistä vain yksi on tuttia vähän käyttänyt. Toiset vauvat oppivat aikaisin kääntymään ja silloin vauvan uniasentoakin on vaikea kontrolloida. Lieneekö oikeasti se tutti siihen kätkytkuolemaan vaikuttava tekijä.