Usein kaveriporukoissa, jotka toivottavat ensimmäiset lapsensa tervetulleiksi tähän maailmaan suunnilleen samaan aikaan tapahtuu hauska asia. Lasten ensimmäisten syntymäpäivien jälkeen ystävät jakautuvat kahteen leiriin: niihin, jotka ilmoittavat odottavansa toista vauvaa, ja niihin, jotka ihmettelevät, onko vielä liian aikaista hankkia toinen.

Monet vanhemmat ovat huolissaan raskauden ja toisen lapsen vaikutuksista perheen elämään – tuleeko esikoinen saamaan tarpeeksi huomiota? Tulemmeko saamaan 8 tunnin yöunia kertaakaan tällä vuosikymmenellä? Riittääkö jaksaminen, vaikka tahtoa olisi?

Tutkimukset viittaavat siihen, että raskauksien välillä olisi hyvä olla 18-24 kuukautta. Asiantuntijat neuvovat synnyttäneitä vanhempia odottamaan, kunnes heidän nuorin lapsensa on noin 18 kuukautta, jotta he olisivat mahdollisimman  hyvässä fyysisessä ja emotionaalisessa kunnossa. Nimittäin ensimmäinen vuosi vauvan kanssa tapaa olla suhteellisen raskas.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että alle 18 kuukauden ero raskauksien välillä liittyy lisääntyneeseen lapseen kohdistuvaan riskiin. Näitä ova muunmuassa ennenaikainen synnytys, alhainen syntymäpaino ja pieni koko raskausikään nähden. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että liian lyhyt aikaväli raskauksien välillä on myös raskaana olevan naisen terveydelle riski.

Toisaalta pidemmät aikavälit – yli 59 kuukautta raskauksien välillä – on yhdistetty lisääntyneeseen riskiin, kuten raskauden aikaisen verenpaineen nousun kehittymiseen.

Tiede ei kuitenkaan sanele kaikkia tekemiämme valintoja, joten tässä on joitain muita asioita, joita olisi hyvä ottaa huomioon:

Elämäntilanne

Oletko luonut mukavia rutiineja muiden lastesi kanssa? Onko sinulla hyvä tukijärjestelmä? Nukkuvatko kaikki muut perheessä yönsä? Oletteko päässyt siihen pisteeseen, että sinulla ja kumppanillasi on taas aikaa toisillenne. Ehkä olet palannut töihin, näät ystäviäsi useammin ja elät omaakin elämää. Kannattaa muistaa, että vastasyntynyt valtaa elämäsi. Pohdi, onko sinulla todella aikaa ja energiaa, joita vauva tarvitsee, ja ovatko lapsesi valmiita elämään vauva arkea kotona

Ikä

Valitettavasti iällä on merkitystä, varsinkin naisille. Jos olet 38-vuotias ja haluat kaksi lasta lisää, sinulla ei luultavasti ole sitä ylellisyyttä, että heidän kaikkein välillä olisi 18-24 kuukautta. Mutta jos olet alle 30-vuotias ja sinulla ei ole terveysongelmia, jotka voisivat vaikeuttaa hedelmöittymistä, voit olla hieman joustavampi. Keskustele ikäkysymyksestä kumppanisi kanssa: Monilla ihmisillä on idea siitä, kuinka vanhoja he haluavat olla, kun he ovat saaneet lapset tehtyä.

Kuuntele sydäntäsi

Toki voit istua alas ja  käydä läpi plussat ja miinukset. Mutta tämä on yksi niistä päätöksistä, joita myös sydän johtaa, joten mene eteenpäin ja kuuntele omaasi. Jos haluat toisen vauvan, ja kumppanisikin haluaa, ei ehkä ole yhtä hyvää aikaa kuin nyt.

Mitä teidän perheessä otettiin huomioon ennen toisen vauvan hankkimista? Keskustellaan kommenteissa.

Lähde

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Näin kauan pitäisi tutkimuksen mukaan odottaa ennen seuraavaa lasta”

 • 34v ensisynnyttäjä, joka halusi ehdottomasti toisenkin lapsen sanoo:

  Lapset eivät tule tilaamalla, joten ”suunniteltu” ikäero helposti venähtää. Hyvä, että artikkelissa mainittu äidin ikä, jolla todella iso merkitys tähän ” suunnitteluun”.
  Itse sanoisin, että jos äiti esikoisen syntyessä jo 33v, on tämä ikäeroa miettiessä syytä huomioda.
  Esikoisen syntyessä olin 34v ja kuopusta alettiin toivoa kun esikoinen 10kk ja nukkui yönsä. Ikäeroa tuli 1v8kk mikä toimi meillä loistavasti, vaikka sukulaiset asuivat kaukana.

 • Paapii sanoo:

  Ensimmäisten lasten väli oli 2v ja 2 kk, ihan sopiva väli. Kun vanhin oli 7v syntyi kolmas ja 1v ja 2kk jälkeen neljäs. Nuorimmaisten tyttöjen reilun vuoden ikäero on ollut pikemminkin rikkaus kuin hidaste. He ovat olleet kuin kaksoset😊

 • Äiti sanoo:

  Kannattaa ottaa huomioon 1. lapsen mahdollisuus olla riittävän kauan vanhempiensa jakamattoman huomion omistaja. Jos lapsilla on ikäeroa vain 9-12kk, 1. lapsella tätä jakamattoman huomion aikaa ei ole käytännössä ollenkaan. Lapsen psyykkinen syntyminen toteutuu paremmin, jos eroa on vähintään 24kk. Esikoisuus on erityisyyttä.
  Kaksosilla ja muilla monikoilla asia on hiukan erilainen.

 • Miemie sanoo:

  Otettiin huomioon se, että lapsi ei tule syksyllä vaan pitenevän päivän aikoihin. Synty tammikuussa, kun heti tärppäsi.

 • Icsi sanoo:

  Lompakon paksuus saneli. Hoidot yksityisellä x4, tulos 2 lasta. Kolmas tuli yllätyksenä.