Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Tuttavallani on useampia aikuisia lapsia, jotka eivät asu enää kotona, mutta niin lähellä että viikoittain näkevät vanhempiaan. Tämä äiti sairastaa etenevää sairautta, joten hän tarvitsisi joskus apua lapsiltaan muunmuassa kodinhoitoon.

Ongelma on se, että lapset eivät auta vaikka äiti pyytää, eivätkä myöskään oma-aloitteisesti. Ottavat yhteyttä kyllä, kun tarvitsevat itse apua jossain asiassa, kuten lapselle tai lemmikille hoitajaa. Tulevat ja menevät, mutta eivät koskaan auta esimerkiksi ruoanlaitossa. Puolisonsakin tuovat syömään. Eivät ymmärrä äitinsä sairautta eivätkä avun tarvetta, vaikka sairaus on ollut jo vuosia ja edennyt. Puoliso tekee pitkiä työpäiviä, joten hänkään ei aina ehdi eikä jaksa.

Joskus äiti väsyneenä ja turhautuneena suuttuu ja sanoo rumasti, kun kipu vie yöunet ja masentaa, kun ei jaksa itse tehdä kotitöitä eikä kukaan auta. Lapset lähtevät riidan jälkeen eivätkä enää käy tai pidä yhteyttä hetkeen, koska äiti suuttuu.

Kohta kuitenkin ovat taas vaatimassa hoitoapua lapsilleen ja lemmikeilleen ja haluavat unohtaa välikohtauksen ja jatkaa kuin ei mitään olisi tapahtunut. Tai äiti soittaa ja pyytää käymään.

Selkeää hyväksikäyttöähän tämä on ja äiti on kaiketi ollut liian kiltti kun lapset ovat olleet pieniä. Mutta miten tätä asiaa lähtisi selvittämään ja selittämään, että edes joskus äiti saisi apua ja lapset ymmärtäisivät, että nyt ei enää äiti ole entisellään? Kun puhe ei auta, pyynnöt eikä suuttuminen senkään vertaa. Muita avuksi tarjoutuvia ei myöskään ole, paljon kyllä monella tavalla kilttiä ihmistä hyväksikäyttäviä ihmisiä lähipiirissä.

Miten laittaa rajoja aikuisille lapsille ja muille läheisille aikuisille.

Onko ulkopuolinen apu ainoa ratkaisu?”

Nimim. Huolestunut

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Aikuiset lapset käyttävät hyväksi sairaan äidin kiltteyttä”

  • Äiti ja mummo sanoo:

    Olet varmaan itse lapseton? Tuttavasi pystyy hoitamaan lasten lemmikkejä ja lapsia, mutta tarvitsee apua ruuanlaittoon? Kuulostaa siltä, että tuttavasi avautuu välillä sinulle väsymyksestään, mutta ei koe tarpeelliseksi muuttaa mitään elämässään. Lapset tottuvat kaiken tekevään äitiin ja ovat ehkä tarjonneet apua, mutta äiti ei ole sitä ottanut vastaan. Onko lastenlasten hoitaminen työtä vai ilo, useimmille iloa tuottavaa, vaikkakin työlästä. Tuttavasi varmaan haluaa hoitaa lapsia ja eläimiä ja passata läheisiään. Ensisijainen auttaja pitäisi olla tuttavan puoliso, eikä lapset. Jos haluat sekaantua asiaan, puhu puolisolle. Et voi elää toisten puolesta heidän elämäänsä. Et myöskään tiedä kaikkea. Jos kovasti huolestuttaa, tee huoli-ilmoitus.