Nämä on näitä elämän tärkeitä kysymyksiä: kumpi päälle leivällä, juusto vai makkara? Miten päin vessapaperirulla laitetaan? Pitääkö sänky pedata aamulla vai ei?

Koulukunnat vaihtelevat, ja aika paljon petaaminen tuntuu olevan omantunnon kysymys. Petaamisen uskotaan myös vaikuttavan elämään sillä tavalla, että sänkynsä petaavalla ihmisellä on elämä muutenkin hanskassa.

Sänky pitää pedata!

Varsinkin monet äidit ja isoäidit uskovat siihen, että pedattu sänky pitää elämän ruodussa. Mutta niin uskoo myös Navy Seal -erikoisjoukoissa palvellut amiraali William H. McRaven. Hänen puheensa sängyn petaamisen tärkeydestä ja mullistavista vaikutuksista on ollut valtavan suosittu sosiaalisessa mediassa, ja hän on jopa julkaissut elämäntaito-oppaan Make Your Bed: Little Things That Can Change Your Life…And Maybe the World (Petaa sänkysi. Pienet asiat, jotka voivat muuttaa elämäsi ja ehkä myös maailmaa).

McRaven uskoo, että kun sängyn petaa aamulla, on suoritunut päivän ensimmäisestä tehtävästä. Suoritettu tehtävä antaa voimaantumisen tunteen ja kannustaa tarttumaan muihinkin hommiin. Päivän päätteeksi pieniä tehtyjä tehtäviä onkin kertynyt jo useita. McRavenin mielestä sängyn petaaminen myös osoittaa sen, että pienillä asioilla on iso merkitys.

Sänkyä ei saa pedata!

Jos sängyn petaa heti herättyä, siihen yön aikana kertynyt kosteus ei pääse haihtumaan. Kosteus auttaa pölypunkkeja selviämään, mutta petaamaton ja kuiva sänky ei ole niille mieluisa elintila. Oulun yliopiston yli-intendentti Marko Mutasen mukaan pölypunkkeja ei Suomen kodeissa enää tavatakaan, mutta hei, miksi ottaa riskiä!

Äiti kertoo:

”Meillä kotona oli tiukka kuri sängyn petaamisen suhteen. Vain moraalittomat laiskimukset ja varmaan rikolliset jättivät sänkynsä petaamatta. Äidin mielestä se näytti kivemmalta ja pedatulla sängyllä voi makoilla lukemassa ilman että petivaatteet likaantuvat (vaikka meillä ei myöskään saanut kotona pitää ulkona pidettyjä vaatteita vaan vaihdettiin kotiasuun). Tärkein syy oli kuitenkin moraalinen. Kunnon ihmiset petaavat sänkynsä ja piste.

Ostin päiväpeittoja aina joka kotiini vaikka kieltämättä petaaminen unohtui monina aamuina. Kun sain lapsia, luin imetysoppaasta että ”vauvaperheessä päiväpeittoa tarvitaan vain silloin kun anoppi tulee kylään”. Aika äkkiä päiväpeitto jäikin käytettäväksi vain silloin jos oli vieraita tulossa. Miehen lapsuudenkodissa sänkyjä ei pedattu, joten en pystynyt tartuttamaan petaustapaa häneen, varsinkin kun itsekin olin aika huoleton sen kanssa.

Lasten sänkyjä en ole koskaan pedannut. Näyttäisihän se nätimmältä että niissä olisi kauniit päiväpeitot. Mutta totuus on että lastenhuone on 99% ajasta räjähtäneen näköinen, ei siinä paljon päiväpeitot auta.

Hankin aina nättejä pussilakanoita ja käytän yhteensopivia settejä, joten minusta päiväpeitto ei ole mitenkään välttämätön. Silti takaraivossa kolkuttaa, että kunnon ihmisen pitäisi pedata sänkynsä. Katson lakanoita ja ajattelen että ryhdistäydy hyvä nainen ja petaa! Ehkä petaajat tosiaan ovat parempia ja hienompia ihmisiä. Haluaisin olla sellainen, edes varmuuden vuoksi.”

Mitä mieltä olet? Ehdottomasti sänky pedataan vai turhaa vouhotusta? Kommentoi!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Kyllä kunnon ihmiset petaavat sänkynsä joka aamu!!”

 • Suht' siisti. sanoo:

  Lapsuuden kodissani pedattiin sängyt aamulla. Olen koko elämäni ajan pelannut sängyt aina. Päiväpeitto suojaa sänkyvaatteita pölyltä. Olen pedantti, mutta en ole tyrannisoinut perhettäni sillä. Olen korjannut hiljaisuudessa toisten jäljet, jolloin itselläni on ollut hyvä mieli. Kotiini on voinut aina tulla. Ymmärrän, että meitä ihmisiä on monenlaisia ja jokainen eläköön omalla tavallaan.

 • Karamelli sanoo:

  Meillä piti lapsuudenkodissa pedata. Se jäi itsellekin hyväksi rutiiniksi. Mies tykkää myös pedata. Aikuistuvat tyttäret eivät, mutta iso alakoululainen poika petaa aina sanomattakin ja ilmeisesti tykkää itsekin makoilla pedatulla sängyllä. Pojan tavasta olen todella tyytyväinen. Ajatuskin kulkee paremmin kun ympärillä on siistiä.

 • Pipa sanoo:

  Minä olen sitä vanhaa koulukuntaa,että sänky pedataan.
  Vaikka olen päivän töissä ja makuuhuoneenovi olisi kiinni, silti sänky on pedattava 😀

 • Hmm sanoo:

  Itse petaan joka aamu; se on osa aamurutiinia siinä missä hampaiden pesu, aamupala tai pukeminenkin. En tosin petaa ihan heti, vaan annan sängyn tuulettua ensin.

  Mitä tulee muiden tapoihin, en hirveästi niihin kiinnitä huomiota, eikä sitä sänkyä välttämättä tarvitse pedata, jos on tulossa vieraaksi joku läheinen, mutta jos tulee vähemmän tuttua porukkaa tai isompi joukko (juhlat), niin silloin olisi mielestäni korrektia pedata sänky tai muussa tapauksessa pitää makuuhuoneen ovi visusti kiinni.

 • Kunnoton ihminen sanoo:

  Kas kun ei keskustella kummalla jalalla pitäisi ottaa päivän ensimmäinen askel jotta koko Suomen kansa aloittaisi päivänsä samall tavalla. Ei kyllä kiinnosta mitä muut ihmiset tekee petinsä kanssa.

 • Ei oo pakko pedata sanoo:

  Ei pedata kovin usein. Usein myös makkarin verhot on aina kiinni
  Mulla on etätyönurkkaus makuuhuoneessa, joten etätyöpäivänä usein tuuletan makkaria ja petaan sängyn, että itsellä mukavampi olla. Toisaalta usein työskentelen jossain ihan muualla kuin siinä varatusta nurkassa. Silloin ei epäsiisti sänky haittaa. Siivouspäivinä tulee pedattua.

 • Ihan sama sanoo:

  Kukin taaplaa tyylillään, eli jokainen toimii omassa kodissaan, kuten parhaaksi näkee. Jos päiväpeittoa isompaa ongelmaa ei ole, niin olepa tyytyväinen.