Iltasatu unettaa usein myös aikuista. Niinpä moni fuskaa hiukan saattaakseen lukuhetken pikemmin päätökseen. Inhimillistä mutta aavistuksen arveluttavaa…

”Pupu pomppasi iloisena kolostaan, söi porkkanan, loikki takaisin koloonsa ja meni aa aa. Loppu.” Typistetystä sadusta saattaa jäädä vähän tyhjä olo.

Aikuisen päivä ei useimmiten pääty iltasatuun, vaikka väsymys painaakin silmiä jo siinä vaiheessa. Brittitutkimus paljastaa, että jopa kolmasosa vanhemmista pikakelaa sadun loppuun konetuliaseen nopeudella tai skippaa säälimättömästi sivuja kiirehtiessään kertomuksen läpi.

Kyllähän niitä lempparikirjoja joutuu jokusen kerran kahlaamaan läpi. Aika nopeasti jää kiinni, jos jättää edes yhden sanan välistä, ihmetyttääkin kuinka jotkut onnistuvat leikkaamaan kokonaisia kohtauksia. Tuuria, taitoa vai ihan vaan törkeää?

Illan lukuhetkistä ilmeni myös iloisia asioita: jopa 63% vanhemmista suosii lasten satutuokioissa yhä vanhoja kunnon kirjoja tablettien, padien ja älypuhelinten sijaan. Iltasatu auttoi lapsia myös avautumaan omasta päivästään ja kertomaan asioista, joista ei välttis muuten tulisi puhe. Monet vanhemmat totesivat iltasadun rentouttavan myös heitä itseään.

Iltasatu on ihana tapa, jonka lapset muistavat koko elämänsä. Moni innostuu lukemisesta jo pienenä, kun kirjat ovat osa jokapäiväistä elämää. Kirja kehittää mielikuvitusta ja rentouttaa täysin eri tavalla kuin televisio, joka jättää aivot liiankin aktiiviseen tilaan.

Jos sadusta jää jännittämään joku hurjempi kohta tai hahmo, on siihenkin pari käypää konstia; pahikset kannattaa kaivaa oikein dramaattisesti pienestä päästä pois korvan kautta ja heittää ikkunasta kauas ulos. Myös hirviösuihkeet ovat suosittuja. Koristele uudelleentäytettävä suihkepullo glitterillä tai muulla taianomaisella tavaralla ja täytä se vaikka laventelivedellä. Jos hirviöpelko yllättää illalla, ruiskikaa yhdessä karkotinta ympäriinsä, niin lapsi voi nukkua yöunensa rauhassa.

Tästä Daily Mailin uutisesta voit kurkata koko jutun ja top 20 suosituimmat iltasadut.

PS. Kaipaatko hiukan erilaista iltasatua?

PPS. Tätäkin voi kokeilla lukemisen sijaan. Mutta kannattaako se?

20160908_114354

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Nyt kävi käry! Skippaatko iltasaduista suurimman osan?”

  • "Olipa kerran sanoo:

    Joka ilta luetaan.myös päiväunille mennään sadun saattelemana. Aina yli aikaan vanhin lapsi (3v) tietää että nyt on aika valita satu jabei tulisi mieleenkään lukea satua mistään muualta kuin kirjasta. Hyllyt notkuvatkin minun ja mieheni vanhoja satukirjoja.
    Mitä skippaamiseen tulee niin voihan sitä koittaa mutta lapsi kun osaa sadut jo ulkoa sanotaan heti että välistä jäi sitä ja tätä toivottavasti nämä kirjat kestää ja joskus saamme antaa ne jälleen luettavaksi lastenlapsillemme.

  • Mari sanoo:

    Kieltämättä joskus tekisi mieli skipata. Meillä luetaan illalla 1-3 satua, riippuen sadun pituudesta ja paljonko kello on. Jos kello on vähän voidaan lukea kaikki kolme vaikka 1 olisi pitkäkin tai jos 2 on tosi lyhyitä. Jos kello on paljon luetaan 2 lyhyttä tai 1 pitkä. Kesällä oli paras yhtenä iltana, kun luin 140 sivua nalle puhia kerralla. Mutta paras palkinto oli, kun aloin lukea itselleni omaa kirjaa lapset nukkuivat tuhisten vieressä. En koskaan skippaa tarinasta mitään osaa pois vaan jätetään mieluumin pitkä tarina kesken ja jatketaan siitä seuraavalla kerralla. Sen verran itse olen aina lukemista ja tarinoita rakastanut, että lapset saa kuullane kokonaan. Kohta ne on niin isoja, että lukevat itse. (Meillä vanhemmat lapset 21 ja 19, ei oo pitkään aikaan ”tarvinnut lukea”. ) Pienemmille saa onneksi lukea vielä monta vuotta.