Kaupallinen yhteistyö Happy Olive

Auringon lämmin syleily herättää sinut varhain aamulla. Kukaan ei pyydä sinulta mitään. Avaat ikkunan ja hengität sisään raikasta meri-ilmaa, joka on täynnä lupausta. Tänään on oliivienkorjuun päivä, ja olet innoissasi siitä, että pääset osallistumaan tähän perinteiseen tapahtumaan pienellä Kreetan oliiviviljelmällä Merjan kanssa. Merjasta lisää myöhemmin..

Mutta miten siis hetkinen voit päästä nauttimaan aivan omaa aikaa kreetalaiselle oliiviviljelmälle? Näin:

Osallistu Happy Olive’n arvontaan ja voit voittaa paikan syksyn oliivinkorjuumatkalle lentoineen ja ruokailuineen!!

”Happy Olive kutsuu yhden onnekkaan asiakkaan mukaan syksyn oliivinkorjuuseen. Arvontaan voi osallistua 9.5.-19.5.2024 Happy Oliven verkkokaupassa (happyolive.fi).

Voitto sisältää suorat meno-paluulennot Kreetalle sekä osallistumisen viikon mittaiseen oliivinkorjuumatkaan lokakuussa 2024 sisältäen majoituksen omassa yksityisessä huoneistossa Vamosin kylän Fabricalla sekä kaikki matkaan kuuluvat ohjelmat ja ruokailut. Matkaan kuuluu erityisesti oliivinkorjuun opettelua ja oliiviöljyn valmistukseen tutustumista oliiviöljyerottamolla, mutta myös rakinpolttoa, retkiä ja yhteisiä illallisia. Lisätiedot. 

Kerrataan – osallistu TÄÄLLÄ!!! Happy Oliven verkkokaupassa (happyolive.fi).

Pukeudut mukaviin vaatteisiin ja suuntaat kohti oliiviviljelmää, joka kohoaa jylhästi kukkulan laella. Auringonsäteet kimmeltävät vihreiden lehtien läpi ja luovat kimaltelevan valoilmiön. Ilmassa leijuu oliivien ja tuoreen ruohon tuoksu, joka sekoittui meriveden suolaiseen tuoksuun.

Perhe antaa meille haravat ja ämpärit ja opastavat puiden alle. Oliivipuut ovat vanhoja ja majesteettisia, ja niiden oksat notkuvat kypsästä sadosta.

Alamme varovasti ravistella oksia, jolloin oliivit putoavat pehmeälle verkon päälle. Oliivien kerääminen on hauskaa ja meditatiivista työtä. Keskityt jokaiseen hedelmään, sen sileään pintaan ja ainutlaatuiseen muotoon. Tunnet itsesi osaksi luontoa ja sen kiertokulkua.

Ai niin Merja! Kesäkuussa 1980 Merja laskeutui Hanian lentokentälle työskennelläkseen sen kesän matkaoppaana. Sittemmin Merjan paluulento on hieman viivästynyt, nyt jo yli neljä vuosikymmentä. Saarelta löytyi aviomies, monien kreetalaisten tapaan oliivinviljelijä. Vähitellen Merja oppi oliivipuun vuodenkierron ja oliiviöljyn käytön. Merja haluaa tukea kotikylän ja sen lähialueen viljelijöitä luomalla suoran myyntikanavan heidän satonsa parhaimmistolle ilman suurostajia.

Kun oliiviöljy tulee pieniltä oliivitarhoilta, se saadaan aina joka vuosi uudesta sadosta. Tuoreutensa lisäksi tämä öljy on varhain korjattua satoa eli early harvestia. Silloin se saadaan vihertävistä puolikypsistä oliivimarjoista, jotka on korjattu hieman ennen oliivien tavallista korjuuaikaa. Ainoastaan satokauden parhaimmisto kelpuutetaan tähän öljyyn. Koska oliivit ovat puolikypsinä pienempiä, niitä tarvitaan 4 kiloa jokaista öljypulloa kohden. Miksi varhainen sadonkorjuu sitten kannattaa? Koska oliivimarjoissa on tällöin enemmän oliivimarjan makuaineita polyfenoleja. Ne tekevät öljystä pitkäikäisen ja myös sen nauttijasta. Tuoreuden huomaa öljyssä olevasta vastaleikatun nurmikon kesäisestä aromista ja vahvasta tymäkästä mausta.

Ilmassa leijuu herkullisen ruoan tuoksu, sekoitus yrttejä, valkosipulia ja jotain ainutlaatuista, jota et osaa määritellä. Olet myös maistanut öljyä suoraan puristimen suusta, ja se oli ollut kuin makea ja mausteinen auringonsäde kielelläsi.

Aloitat pilkkomalla valkosipulin ja sipulin, ja ne tuoksuvat voimakkaasti keittiössä. Sitten lisäät joukkoon tuoreita yrttejä, kuten rosmariinia ja timjamia, ja annat niiden hautua hitaasti oliiviöljyssä. Tuoksu on lumoava, täynnä Välimeren makua ja auringon lämpöä.

Seuraavaksi lisäät pannulle kanaa ja vihanneksia, ja annat niiden kypsyä hitaasti öljyn ja yrttien makuisessa seoksessa. Huippulaatuinen oliiviöljy antaa ruoalle syvän ja monimutkaisen maun, joka on täynnä hedelmiä, yrttejä ja pientä mausteisuutta. Se on kuin olisin maistanut itse Kreetan auringon.

Kreetalainen oliiviöljy on paljon enemmän kuin vain ruoanlaittoon käytettävä ainesosa. Se on maku, joka vie sinut takaisin lämpimiin kesäpäiviin ja auringonpaisteisiin rinteisiin. Se on maku, joka kertoo tarinan perinteistä ja intohimosta. Ja se on maku, jota et koskaan unohda.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia