Lapsen vauva- ja taaperoaika voi olla vanhemmalle erittäin intensiivinen ja vaativa jakso elämässä. Jatkuva valvominen, vaipanvaihdot, ruokkiminen ja muu huolenpito ruuhkavuosissa voivat kuluttaa voimia ja vaikuttaa vanhemman hyvinvointiin. Tästä huolimatta ei ole harvinaista, että vanhempi saattaa tuntea haikeutta ja jopa huonoa omatuntoa, kun nämä vaiheet ovat ohi. Eritoten somessa näyttää monelta unohtuvan, että lapsen kasvatus jatkuu kuitenkin tämänkin jälkeen ja on tärkeä muistaa taaperovaiheen ohittamisen tuovan mukanaan useita hyviä puolia.

Vihdoin omaa aikaa

Yksi selkeä etu on vanhemman oman ajan lisääntyminen. Taaperovaiheessa vanhempien aika ja energia kuluvat usein täysin lapsen tarpeiden täyttämiseen. Kun lapsi kasvaa ja tulee itsenäisemmäksi, vanhemmalle avautuu enemmän vapaa-aikaa omien kiinnostusten ja harrastusten parissa. Tämä voi olla erittäin tervetullut muutos vanhemman elämässä ja antaa mahdollisuuden panostaa omiin tarpeisiin ja hyvinvointiin.

Toinen positiivinen puoli on mahdollisuus ylläpitää merkityksellistä keskustelua lapsen kanssa. Taaperovaiheessa kommunikointi voi olla haastavaa, kun lapsi ei vielä puhu tai ilmaise itseään selkeästi. Kun lapsi kasvaa, hän oppii käyttämään kieltä ja keskustelemaan vanhemman kanssa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia syvällisemmälle vuorovaikutukselle ja ajatusten jakamiselle lapsen kanssa. Vanhempi voi nauttia siitä, että voi kuunnella ja ymmärtää lapsen ajatuksia ja tunteita, sekä jakaa omia kokemuksiaan ja arvojaan.

Rikkautta elämään jokaisesta kasvuvaiheesta

On myös tärkeää huomata, ettei vanhemman tarvitse potea huonoa omatuntoa, vaikka taaperovaihe olisi tuntunut rankalta. Jokainen vanhempi kokee vanhemmuuden eri tavalla, ja kaikki vaiheet eivät ole helppoja kaikille. Jokaisella vaiheella on kuitenkin jotakin tarjottavana vanhemmalle. Vauva- ja taaperoaika tarjoavat erityisesti intensiivisen lähisuhteen, kun taas myöhemmin pääsee seuraamaan lapsen itsenäistymistä ja ylläpitämään monipuolista vuorovaikutusta lapsen kanssa. Jokaisella vaiheella on omat haasteensa ja ilonsa, ja jokainen vanhempi löytää oman tapansa olla läsnä ja rakentaa merkityksellistä suhdetta lapseensa.

Lapsen kasvaminen ja kehittyminen ovat luonnollinen osa vanhemmuutta, ja jokainen vaihe tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia ja ilonaiheita. Vaikka taaperovaihe olisi jo ohi, vanhemman ei tarvitse murehtia menetettyjä hetkiä. Sen sijaan kannattaa iloita siitä, että lapsi kasvaa ja oppii uutta jokaisena päivänä. Vanhemmuus on jatkuvaa oppimista ja sopeutumista, ja jokainen vaihe tuo mukanaan uudenlaisia iloja ja haasteita.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Älä sure, vaikka et muista mitään lapsen ekoista vuosista”

  • Black out sanoo:

    Ei hätää. Ei se lapsikaan muista omista ihan ekoista vuosistaan mitään. Ite oon jokaiselta onneksi valokuvannut paljon niin jää jotain edes talteen.