Pakko avautua ja ihmetellä. Miksi nykyajan vanhemmat, erityisesti nuorten, eivät anna kantaa itse vastuuta sanomisistaan ja tekemisistään?

Olen ollut useita vuosia vapaaehtoisena sovittelijana nuorten tekemissä riita- ja rikosasioissa. Tarkoituksena olisi, että nuori voisi sovitella tekemänsä teon esimerkiksi työtä tekemällä. Ennen sitä on kuitenkin tärkeää käydä tapahtumat läpi ja miettiä miksi tapahtui mitä tapahtui.

Kuva Janko Ferlic.

On oikeasti käsittämätöntä, että todella usein sovittelijan on pyydettävä vanhempia, useimmiten äitiä, olemaan hiljaa ja annettava nuoren itse puhua. Vanhemmat nimittäin puhuvat, vaikka mustan valkoiseksi, kun kyse on omasta lapsesta. Vaikka olisi kuinka pitävät todisteet ja nuori itsekin myöntänyt, niin äidit saattavat jatkaa puolustuspuheitaan ja syyttävät muita.

En kertakaikkiaan ymmärrä miksi nuoren ei anneta ottaa itse vastuuta? Esimerkkejä löytyy myös muualta. Jos vanhemmat ovat eronneet ja nuorella on jotain ongelmia toisen vanhemman kanssa, asetutaan automaattisesti nuoren puolelle. Nuorilla saattaa olla ihan järkyttävän huonoa käytöstä esimerkiksi etävanhemman luona, mutta ilmeisesti tähän nykyajan curling-vanhemmuuteen kuuluu, että voi päästellä suustaan mitä tahansa, koska kaikki on siloteltavissa. Syy on aina muualla. On käsittämätöntä, ettei nykyään ilmeisesti tarvitse opetella minkäänlaista vastuunottoa. Oi niitä aikoja ennen, kun koko kylä kasvatti lasta. Nykyään näyttää olevan todellakin toisin.

Nimin. Oi aikoja oi tapoja

Burnout olikin mahdollisuus

Artikkelikuva Allen Taylor. 

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Antakaa lasten kantaa itse vastuuta!”

 • Syvältä sanoo:

  Tuttu ilmiö ihan missä vaan. Erityisesti tytöt ovat hyviä valehtelemaan, ehkä myös äitejä vedätetään? Lapseni luokassa kiva kaveri-palkinto meni tytölle, joka nimittelee, on todella ilkeä pojalleni niin koulussa kuin vapaalla. Mutta poika kun on itse vilkas, niin ”vika on aina hänessä”. Niin niitä aikuisia asenteet edellä vedätetään.

 • Niinpä sanoo:

  Tiedän tapauksen jossa äiti on ollut ulkomailla reissussa ja 18 v nuori jäänyt kotiin yksin. Pitänyt bileitä lähes päivittäin, poliisit käyneet monta kertaa ja lopulta meinanneet viedä nuoren putkaan. Mitä tekee äiti, no kieltää koko asian. Ei heillä kuulemma bileitä ole pidetty, naapurit vaan kiusallaan valittavat. Ja tämä äiti on kaikenlisäksi itse lastensuojelussa töissä.

 • Opetus sanoo:

  Ehkä se johtuu siittä että, malkaa ei nähdä omassa silmässä 🤔 eli jos lapsi myöntää itse tyrineensä, vanhemmat ottaa sen niin että heidän kasvatuksessaan meni jokin vikaan. Ja sehän ei sovi. Koska se on sama kuin epäonnistuminen vanhempana. Itse olen esim.laittanut lapseni ilmoittamaan autoni kolhusta poliisilaitokselle, koska sanoi sen tapahtuneen parkkipaikalla mutta ei nähnyt tekijää. Poika meni ( en mennyt mukaan) ja odoteltiin muutama päivä eikä tietenkään tekijää löytynyt. Poika itse sitten tunnusti ettei sellaista löydy kun hän itse sen kolhi autotalliin ajaessaan. Kävi myös poliisilaitoksella tunnustamassa väärän ilmoituksen. Eli kyllä he vastuun teoistaan ottaa kun heille annetaan siihen mahdollisuus. Eikä heiluta päällepäsmärinä heidän puolestapuhujina. Osaa he itsekkin puhua.

 • Huolestunut mummeli sanoo:

  Asia on juuri näin.Yhä nuoremmat tekevät tuhoja kiinteistöille,sotkevat,haistattelevat kun asiasta huomauttaa.Kun asiasta ottaa yhteyden vanhempiin niin samat haistattelut tulee sieltä.Olen ollut sovittelutilanteessa itsekin mukana ja jouduin myös torppaamaan toisen äidin kun hän alkoi huutamaan ettei hänen lapsensa ole tehnyt mitään pahaa vaan se toinen pakotti.Kun katsoo mitä tänä päivänä on tapahtunut,vakaviakin nuorten tekemiä asioita niin niitä luulis olevan vaikea kenenkään vanhemman puolustaa mutta näin vaan tapahtuu edelleen.
  Kannatan työrangaistusta mutta henkirikostapauksessa sekään ei mitään opeta.
  Omalla paikkakunnallani monet teot ovat isien jatkumoa poikien kohdalla ja muutaman tytön,ikävä kyllä.Muutaman vuosikymmenen asiaa seurannut,sovittelijanakin.

  • No huhhuh sanoo:

   No kyllä lapset voivat yllyttää ja pakottaa toisiaan aivan kuten aikuisetkin ja siihen pitää puuttua. Muutenhan se pakottaja oppii siihen, että hänellä on oikeus pakottaa muut tekemään vasten omaa tahtoa tai jotakin väärin. Näissä jutuissa kun pitää ottaa huomioon kaikki ja se kokonsisuus eikä vain yhtä näkökulmaa.

  • Eräs äiti sanoo:

   Ja sillä toisella äidillä on todellakin ollut oikeus huomauttaa pakottamisesta. Pikkuisen pitäisi olla enemmän ammattitaitoa ettei asetu sovittelussa vain toisen puolelle. Ei ole ihmekkään miksi asiat ovat niin huonosti ja kiusaaminen vain pahenee kun ei ymmärretä miten kierosti jotkut lapset todella osaavat pistää muut tekemään vaikka mitä. Meilläkin oli koulussa aikoinaan tyttö joka vuoron perään laittoi ihmiset toisiaan vastaan ja tekemään jotakin ikävää toisilleen. Kerroin opettajalle ensimmäisenä, että kiusataan. Se oli iso virhe, koska opettaja ei uskonut ja hän uskoi kiusaajaa joka valehteli. Hän pakotti muita näpistämään ym. Aikuiset olivat ihan lapasia hänen kanssaan. Koska hän oli kaunis ja mukava niin sai tehdä mitä vaan. No aikuisena hän sitten hyppi erään ystävämme pään päällä niin, että siitä tuli oikeus juttu ja puukotti naapuriaan. En tiedä mitä muuta kauheaa hän on ehtinyt tehdä, mutta aina tämä käärme 🐍 sai sympatiat osakseen lapsena ja oli suosittu. Kysy itseltäsi miksi täällä Suomessa uskotaan kieroja ihmisiä. Kyllä vanhemmilla on oikeus pitää oman lapsensa puolia silloin kun vastassa on tuollainen kenties narsisti joka osaa manipuloida. Nehän ratsastaa just sillä miten toinen reagoi. Kyllä minäkin äitinä olisin saattanut huutaa jos mun lasta olisi pakotettu johonkin. Mieti omalle kohdallesi. Vanhempien pitääkin opettaa lasta ettei tarvi suostua jos kaveri yllyttää tai pakottaa. Liika tottelevaisuus ei ole siinä yhteydessä hyvä.