Pakko avautua ja ihmetellä. Miksi nykyajan vanhemmat, erityisesti nuorten, eivät anna kantaa itse vastuuta sanomisistaan ja tekemisistään?

Olen ollut useita vuosia vapaaehtoisena sovittelijana nuorten tekemissä riita- ja rikosasioissa. Tarkoituksena olisi, että nuori voisi sovitella tekemänsä teon esimerkiksi työtä tekemällä. Ennen sitä on kuitenkin tärkeää käydä tapahtumat läpi ja miettiä miksi tapahtui mitä tapahtui.

Kuva Janko Ferlic.

On oikeasti käsittämätöntä, että todella usein sovittelijan on pyydettävä vanhempia, useimmiten äitiä, olemaan hiljaa ja annettava nuoren itse puhua. Vanhemmat nimittäin puhuvat, vaikka mustan valkoiseksi, kun kyse on omasta lapsesta. Vaikka olisi kuinka pitävät todisteet ja nuori itsekin myöntänyt, niin äidit saattavat jatkaa puolustuspuheitaan ja syyttävät muita.

En kertakaikkiaan ymmärrä miksi nuoren ei anneta ottaa itse vastuuta? Esimerkkejä löytyy myös muualta. Jos vanhemmat ovat eronneet ja nuorella on jotain ongelmia toisen vanhemman kanssa, asetutaan automaattisesti nuoren puolelle. Nuorilla saattaa olla ihan järkyttävän huonoa käytöstä esimerkiksi etävanhemman luona, mutta ilmeisesti tähän nykyajan curling-vanhemmuuteen kuuluu, että voi päästellä suustaan mitä tahansa, koska kaikki on siloteltavissa. Syy on aina muualla. On käsittämätöntä, ettei nykyään ilmeisesti tarvitse opetella minkäänlaista vastuunottoa. Oi niitä aikoja ennen, kun koko kylä kasvatti lasta. Nykyään näyttää olevan todellakin toisin.

Nimin. Oi aikoja oi tapoja

Artikkelikuva Allen Taylor. 

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia