Pakko avautua ja ihmetellä. Miksi nykyajan vanhemmat, erityisesti nuorten, eivät anna kantaa itse vastuuta sanomisistaan ja tekemisistään?

Olen ollut useita vuosia vapaaehtoisena sovittelijana nuorten tekemissä riita- ja rikosasioissa. Tarkoituksena olisi, että nuori voisi sovitella tekemänsä teon esimerkiksi työtä tekemällä. Ennen sitä on kuitenkin tärkeää käydä tapahtumat läpi ja miettiä miksi tapahtui mitä tapahtui.

Kuva Janko Ferlic.

On oikeasti käsittämätöntä, että todella usein sovittelijan on pyydettävä vanhempia, useimmiten äitiä, olemaan hiljaa ja annettava nuoren itse puhua. Vanhemmat nimittäin puhuvat, vaikka mustan valkoiseksi, kun kyse on omasta lapsesta. Vaikka olisi kuinka pitävät todisteet ja nuori itsekin myöntänyt, niin äidit saattavat jatkaa puolustuspuheitaan ja syyttävät muita.

En kertakaikkiaan ymmärrä miksi nuoren ei anneta ottaa itse vastuuta? Esimerkkejä löytyy myös muualta. Jos vanhemmat ovat eronneet ja nuorella on jotain ongelmia toisen vanhemman kanssa, asetutaan automaattisesti nuoren puolelle. Nuorilla saattaa olla ihan järkyttävän huonoa käytöstä esimerkiksi etävanhemman luona, mutta ilmeisesti tähän nykyajan curling-vanhemmuuteen kuuluu, että voi päästellä suustaan mitä tahansa, koska kaikki on siloteltavissa. Syy on aina muualla. On käsittämätöntä, ettei nykyään ilmeisesti tarvitse opetella minkäänlaista vastuunottoa. Oi niitä aikoja ennen, kun koko kylä kasvatti lasta. Nykyään näyttää olevan todellakin toisin.

Nimin. Oi aikoja oi tapoja

Artikkelikuva Allen Taylor. 

Kaupallinen yhteistyö Rooty

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Antakaa lasten kantaa itse vastuuta!”

  • Opetus sanoo:

    Ehkä se johtuu siittä että, malkaa ei nähdä omassa silmässä 🤔 eli jos lapsi myöntää itse tyrineensä, vanhemmat ottaa sen niin että heidän kasvatuksessaan meni jokin vikaan. Ja sehän ei sovi. Koska se on sama kuin epäonnistuminen vanhempana. Itse olen esim.laittanut lapseni ilmoittamaan autoni kolhusta poliisilaitokselle, koska sanoi sen tapahtuneen parkkipaikalla mutta ei nähnyt tekijää. Poika meni ( en mennyt mukaan) ja odoteltiin muutama päivä eikä tietenkään tekijää löytynyt. Poika itse sitten tunnusti ettei sellaista löydy kun hän itse sen kolhi autotalliin ajaessaan. Kävi myös poliisilaitoksella tunnustamassa väärän ilmoituksen. Eli kyllä he vastuun teoistaan ottaa kun heille annetaan siihen mahdollisuus. Eikä heiluta päällepäsmärinä heidän puolestapuhujina. Osaa he itsekkin puhua.

  • Huolestunut mummeli sanoo:

    Asia on juuri näin.Yhä nuoremmat tekevät tuhoja kiinteistöille,sotkevat,haistattelevat kun asiasta huomauttaa.Kun asiasta ottaa yhteyden vanhempiin niin samat haistattelut tulee sieltä.Olen ollut sovittelutilanteessa itsekin mukana ja jouduin myös torppaamaan toisen äidin kun hän alkoi huutamaan ettei hänen lapsensa ole tehnyt mitään pahaa vaan se toinen pakotti.Kun katsoo mitä tänä päivänä on tapahtunut,vakaviakin nuorten tekemiä asioita niin niitä luulis olevan vaikea kenenkään vanhemman puolustaa mutta näin vaan tapahtuu edelleen.
    Kannatan työrangaistusta mutta henkirikostapauksessa sekään ei mitään opeta.
    Omalla paikkakunnallani monet teot ovat isien jatkumoa poikien kohdalla ja muutaman tytön,ikävä kyllä.Muutaman vuosikymmenen asiaa seurannut,sovittelijanakin.