Lapsi voi olla tottelevainen, kaikin puolin helposti hoidettava, sopeutuvainen ja aurinkoinen – ja silti käyttäytyä joskus huonosti.

Lapset kun eivät ole hankalia ilkeyttään, vaan muista syistä. Näitä syitä ovat esimerkiksi olosuhteet, kuten nälkä ja väsymys, sekä osaamattomuus toimia toisin. Aikuisillakin on paljon tilanteita, joissa tekisi mieli heittäytyä vetämään itkupotkuraivarit, mutta kasvatus, käytöstavat ja opitut itsesäätelymallit pidättelevät. Lapsilla näitä ei vielä ole, ja seuraus voi sitten olla itkupotkuhuuto.

Lapsi voi toki myös käyttäytyä tahallaan huonosti, esimerkiksi siksi, että hän haluaa vanhemman huomiota. Tällöinkin on tietysti kyse siitä, että lapsi ei osaa sanoa vaikkapa että ”olen tylsistynyt ja haluan syliin ja seuraa”. Tai kenties lapsi ei halua keskeyttää leikkejään? Ei sekään ole ilkeyttä, vaan täysin ymmärrettävä juttu.

Siksi lapsen oikutellessa kannattaakin yrittää pitää mielessä se, että lapsi ei ole ilkeä, vaan hän on lapsi.

Toimi näin:

Lapsi ei kuuntele

Helposti sitä ajattelee, että lapsi esittää, ettei kuullut. Kyseessä on kuitenkin todennäköisesti se, että lapsi on keskittynyt omiin puuhiinsa. Voi myös olla kyse siitä, että hän kaipaa lisää päätäntävaltaa. Älä siis käskytä lasta pesulle, vaan kysy häneltä miten hän haluaa mennä pesulle. Hiippaillen, pomppien vai niin, että otat aikaa miten salamannopeasti hän ehtiikään kylppäriin?

Lapsi riehuu

Meidän aikuisten on vaikea ymmärtää sitä, miten lapsilla riittää energiaa. Itse kun jaksamme hädintuskin raahautua paikasta toiseen. Mutta lapsilla energiaa riittää. Toisaalta he eivät osaa säädellä fyysisiä tuntemuksiaan. Aikuinen osaa levätä tai lähteä lenkille, lapsi ei. Jos lapsesi riehuu, varmista, että hänellä on mahdollisuuksia purkaa energiaansa esimerkiksi juoksentelemalla ja telmimällä.

Jos riehuminen tapahtuu esimerkiksi kaupassa, sitä voi yrittää välttää antamalla lapselle tehtävän, johon hän voi keskittyä. Esimerkiksi kauppalistan tarkistaminen ja joidenkin ostosten etsiminen kaupasta voi auttaa.

Lapsi on levoton

Tiedäthän, menette kerrankin ravintolaan, ja lapsi närpii ranskiksensa ja sen jälkeen hän kitisee ja vääntyilee tuolillaan niin, että omasta ruokailusta menee kaikki ilo. Tämä johtuu siitä, että ravintola on lapsesta tylsä. Yleensä lapsia ei kiinnosta aikuisten keskustelut tai ruoan nyanssit. Sama tilanne tulee toki eteen silloinkin, kun joudut ottamaan lapsen mukaan vaikkapa kampaajalle tai lääkäriin. Näissä tilanteissa ei voi odottaa, että lapsi jaksaisi odotella tyynesti ja hymyilevänä koko ajan. Ota mukaan ajanvietettä, kuten värityskuvia ja värikynät tai anna suosiolla tabletti viihteeksi. Hyvät pöytätavat ja kohtelias keskustelu tulee toki opettaa, mutta se on pitkä prosessi. Osa ruokailuajasta riittää kasvatustarkoituksiin, lapsen ei tarvitse jaksaa istua kolmea tuntia nätisti paikallaan.


Kuva Jelleke Vanooteghem, ylin kuva Meghan Thompson.

Lapsi puhuu rumasti

Äiti on tyhmä! on hyvin tavallinen huuto lapsen suusta. Tällöinkään lapsi ei pyri loukkaamaan, vaan hän purkaa turhautumistaan tilanteeseen. Tee lapselle selväksi, miten teillä kotona saa puhua: muiden haukkuminen ei ole hyväksyttävää. Opeta lasta sen sijaan sanoittamaan tunteensa. Sano esimerkiksi, että ”ymmärrän, että sinua kiukuttaa ja haluaisit vielä jatkaa leikkejä”. Vähitellen lapsi oppii kertomaan tunteistaan sen sijaan, että hän purkaisi oloaan puhumalla ikävästi.

Lapsi vetää itkupotkuraivarit

Joskus vanhemmat ajattelevat, että lasten raivarit ovat vallankäyttöä. Toki jos lapsen opettaa siihen, että kiukuttelemalla saa tahtonsa läpi, lapsi voi myös alkaa kiukutella saadakseen haluamansa. Mutta lasten on vaikea kontrolloida tunteitaan ja pukea niitä sanoiksi. Raivokohtaukset ovat aito tunnereaktio, eivät manipulointia tai ylidramaattisuutta. Anna lapselle aikaa käsitellä tunteensa esimerkiksi itkemällä. Älä anna periksi lapsen vaatimuksiin, mutta ole lohdullinen ja ymmärtäväinen. Älä hylkää lasta. Jos joudut viemään hänet syrjemmälle rauhoittumaan, jää seuraksi ja lohduta.

Lapsi on väkivaltainen

Lapsen väkivaltaisuus sekä hävettää että pelästyttää. Onkohan jotain vialla? Yleensä kuitenkin kyse on ihan tavallisesta käytöksestä. Syy juontaa taas siihen, että lapsi ei osaa käsitellä eikä ilmaista tunteitaan. Auta häntä siinä. Kertaa myös sitkeästi sääntöjä: muita ei lyödä, omista tunteista puhutaan – ja jos leikit eivät suju, aina voi vaihtaa seuraa.

Lähde.

P.S. Vetikö lapsi sellaisen shown kaupassa, että nyt tarvitaan suklaata?! Heitä koriin Lohtulevy tai Pelastuspatukka, tai vaikka molemmat ja johan helpottaa!

Huonon Äidin suklaat

Suklaatit löydät Huonon Äidin verkkokaupasta. Ne valmistaa kotimainen Kultasuklaa vastuullisesti tuotetusta, UTZ-sertifioidusta kaakaosta. Nam!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Huonosti käyttäytyvä lapsi…vai vaan LAPSI?”

  • Jenniina sanoo:

    Hyviä neuvoja sinänsä, mutta eivät nuo kaikki ikävä kyllä tepsi ihan kaikkiin lapsiin. etenkin jos kyseessä on eityistarpeinen lapsi. Toki, silloin vanhemmat koittavat kaikkensa voidakseen saada lapsensa ”hallintaan” mutta se ei ole helppoia. Toki voihan tavallinenkin lapsi olla normaallia haastavampi toisin kuin se erityislapsi, mutta vanhempien pitäisi osata tulkita lapsiaansa ja osattava hallinnoida tilanteita.
    Toki kaikki vanhemmat eivät osaa sitä tai vielä harjoittelevat itsekin.