Äitikin taantuu murrosikään, kun esiteini kamppailee säänmukaista pukeutumista vastaan. Eikä asiaa helpota yhtään se, että herätys on niin älyttömän aikaisin ja kouluun on ehdittävä kahdeksaksi. Väsyttää, ärsyttää, on pimeää! Miksi tämä arki on ikuista marraskuuta? En kestä. En jaksa olla aikuinen.

No, tilanne meni jotakuinkin näin: Oli karsea vesiloskakeli ja kaduilla polvea myöten harmaata vesiloskalöllöä. 12 vee ei suostu laittamaan vedenpitäviä kenkiä, vaan haluaa laittaa ohuet kangaslenkkarit – siis kesäkengät!

Asiasta väännetään puolisen tuntia, kunnes tajutaan että lapsi myöhästyy koulusta. Sitten kilahtaa. Laitat ne kengät mitkä käsken tai jäät kotiin. Lapsi jäi kotiin.

Hävettää.

Ilmoitin Wilmassa, että lapsi jää kotiin, koska ei suostu säänmukaiseen pukeutumiseen. Opettajan vastaus oli: ”Teette miten parhaaksi näette.” Ja niin teimme.

Huono olo. Tyhmä olo. Voimaton olo.

Miten tästä eteenpäin?

Keskustelimme esiteinin kanssa tekstiviesteillä. Noloa sekin.

Esiteini on kuin isänsä – mököttää aikansa. Minä taas haluan nostaa kissan heti pöydälle ja hoitaa asian selväksi. No, saimme juteltua myöhemmin illalla ja pyysin anteeksi. Halattiin.

Mutta vaikka olinkin nolo ja siinä mielessä vastuuton äiti, että lapsi jäi pois koulusta – tein mielestäni oikein kun huolehdin säänmukaisesta pukeutumisesta. Itsehillinnässä on silti vielä tekemistä. Mutta eikös äitiys kasvata meitä? Niin olen kuullut tapahtuvan.

Mitä ajatuksia tämä teissä herättää? Miten teillä hoidetaan vastaavat tilanteet?

Nimim. Melkein huono

P.S. Mistä voi olla kyse, kun teini ei halua mennä kouluun?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Kumpi päättää, äiti vai esiteini?”

 • Kengät katolle sanoo:

  Meillä muutama vuosi sitten tapeltiin vähän samasta asiasta, aiheesta kengät ja sää kouluun mennessä.
  Epäilemättä ansaitsin tuolloin aivan syystä Vuoden Hermoheikoin Idiootti-mutsi-leiman päättämällä riidan siihen, että avasin oven ja vippasin ne talvikeliin täysin sopimattomat ohuet kengät talomme matalamman osan katolle ja pistin miehelle viestin, että noukkii kengät katolta töistä tullessaan..
  Lohduttaudun sillä, että aina ei vaan pysty oleen aikuinen.

 • samaistuin sanoo:

  Näen tässä paljon itseäni. Haluaisin kuitenkin tietää miten tässä kävi jatkossa? Eli millä kengillä se teini meni seuraavan kerran kouluun? Jatkuvasti kun ei voi koulusta olla poiskaan jos ei edelleenkään suostu pukeutumaan sään mukaan.

 • AinaVoiYrittää sanoo:

  Joku jossain sanoi mielestäni viisaasti, että sen jälkeen kun on antanut kaiken tiedon, miksi pukeudutaan säänmukaisesti, eikä vieläkään lapsi suostu, niin silloin on aika antaa oppia kantapään kautta. Tietenkin tässä pitää olla aika tarkkana, eli jos on oikeasti tiedossa vaarallisen pitkä ulkoilu märissä kengissä, ei voi altistaa paleltumille. Kenkien tuhoutuminen ja uusien ostaminen omasta pussista voisi esim. olla vain hyväksi. Tai sen huomaaminen että märät kengät on kylmät.
  Mutta meilläkin on käynyt samoin, eikä ollut edes esiteini, vaan toka- tai kolmosluokkalainen. Väännettiin jostain aamulla niin pitkään, että ensimmäinen tunti jäi välistä. Se oli kurjaa ja noloa. En muista enää, mitä sitten tehtiin, jäikö lapsi kotiin kokonaan kun oli liian itkettynyt ja ahdistunut vai toivuttiinko lopulta. Illalla sovittiin.
  Vanhemmuus on vaikeaa, eikä kukaan voi onnistua koko ajan.

 • Tanja sanoo:

  Näen itseni tulevaisuudessa tuossa. Vinkki vitosena, uhatkaa ottaa puhelin, tabletti tms. pois. Ja ottakaa myös jos tilanne niin vaatii.