Pitkähiuksisen lapsen vanhempia piinaa ihan erityinen riesa. Hiusten letittäminen. Sehän ei ole mitään helppoa hommaa.

Lähtötilanne on yleensä erittäin hankala. Joko kyseessä on kiireinen aamu, tai sitten juhlat, urheilukilpailu tai vastaava tilanne, ja lettien onnistumisesta hirveät paineet. Usein letitettävä on kriittinen, ja hyväksyy vain tietynlaisen lopputuloksen.

Haasteita riittää. Kädet ovat karheat ja kynnet lohkeilleet, joten hiukset jäävät kiinni niihin. Lisäksi kädet sekä hikoavat että tärisevät tästä hermostuttavasta, kirjaimellisesti käsilläolevasta tehtävästä. Letitettävä ei pysy paikoillaan. Letitettävä valittaa, että sattuu. Letittäessä huomaa että hetkinen, täällähän mönkii jotain ja sitten seuraa täidenkarkotushepuli.

Hiukset ovat liukkaat ja liukuvat pakoon. Hiukset menevät takkuun. Hiukset eivät suostu taipumaan sinne minne pitäisi. Sormetkaan eivät todellakaan suostu taipumaan sinne, minne pitäisi. Letitettävältä menee hermot. Letitettävä sättii letittäjää. Kädet hikoavat entistä enemmän. Lopputuloksena on räjähtänyt kasa, jota letitettävä kiskoo kirkuen ja itkien…

Onko mitään tehtävissä? Kyllä! (Mutta varoitus, et ehkä tykkää seuraavista neuvoista.)

– Letittämään oppii letittämällä. Hommaa pitää siis harjoitella. Juu ikävä juttu, kun se on tuskallista hommaa, mutta näin se on. Ehkä voisi ajatella että se on mukava hetki yhdessä lapsen kanssa? Ja kannattaa harjoitella joskus muulloin kun silloin kun on kiire ja letin pakko onnistua.

– Letittämään oppii parhaiten kun joku opastaa. Mene lettikurssille tai pakota taitava letittäjä opettamaan.

– Harjoittelun lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta. (Tsemppiä itse kullekin tämän kanssa!)

– Valitse lettisi. Toisille ranskalainen letti on helpompi, ja toisille hiusten ”pinnalla” kulkeva hollantilainen letti. Kalanruotoletti on näyttävyydestään huolimatta helppo. Tee niitä lettejä, johon sormesi taipuvat.

– Oikuttelevat tai sähköiset hiukset voi taltuttaa vedellä. Muotoilutuotteita ei välttämättä tarvita.

– Jotta ranskalaisesta tai hollantilaisesta letistä saa siistin, tulee ottaa hiuksia pieniä osioita. Osiot otetaan koko matkalta, hiusrajasta lettiin asti. Ja myös niskassa letitetään pään myötäisesti, jotta letti ei joudu päästä irralleen.

Onko nyt itsevarma olo? Kokeile siis köysilettiä, johon ei tarvita paljoa sorminäppäryyttä:

Ota hiuksista kaksi osiota. Pyöritä kumpaakin osiota vastapäivään, letitettävä voi pitää toista osiota sillä aikaa kun pyörität toista. Tämän jälkeen pyöritä osiot yhteen myötäpäivään, ja kiinnitä lenkillä. Valmista on!

Letitysvinkit antoi letittämisestä kirjoja tehnyt ja lettikursseja ohjaava Jenni Petänen.

Ylin kuva Emma Simpson.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia