1. Heiheihei, nyt on uutisia!! Oletko aina hoitanut täitartunnat väärin? No kuule olet!

Edellisen täijutun jälkeen Huono Äiti sai postia – ja me kaikki melkoisen helpotuksen. Täinpenteleet kun kuolevat aika nopeasti, eikä suursiivoa tarvitakaan, kertoo asiantuntija:

 

”Yksi merkittävimpiä syitä täiepidemioiden leviämiseen on se, että ihmiset eivät hoida tartuntaa heti. Kun nyt en ennätä siivota, laitan lapset kouluun ja päiväkotiin ja olen hiljaa. Hoidetaan homma viikonloppuna kuntoon kun on aikaa siivota… Samalla levitetään uusille ja uusille kantajille epidemiaa ja kohta oma lapsi saa samaisten täiden jälkeläisiä taas takaisin.

Netti on pullollaan vanhentunutta tietoa ja kestää todella kauan, ennenkuin ihmisten pariin leviää tämä uusi tieto: täi muuttuu lisääntymiskyvyttömäksi alle puolessa vuorokaudessa ja kuolee 1-2 vuorokaudessa (ja sen jälkeen kun se ei enää lisäänny, on muuten ihan sama, onko se siellä päässä vai ei, aika hoitaa hommansa ja täi on entinen ilman saunotuksia)!

Tämän päivän hoitosuositukset eivät kehota enää siivoamiseen.”

Tässä vielä lainaus THL:n ohjeista: ”Täit kuolevat ihmisisännän ulkopuolella 1–2 vuorokaudessa. Hiusten kanssa kosketuksissa ollut materiaali (päähineet, kammat, harjat, pannat, hiusten kuivaukseen käytetyt pyyhkeet) puhdistetaan tai ne poistetaan käytöstä 2 vuorokauden ajaksi. Ylenmääräiseen siivoamiseen ei ole tarvetta.

Kerrottakoon myös, että tämän vinkin antoi meille täiden torjuntatuotteita markkinovassa yrityksessä työskentelevä kanssaäiti, siitäkin huolimatta että hänen työpaikkansa etu olisi mahdollisimman laajat täiepidemiat!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Oletko aina torjunut täit väärin?”

 • Kirsi sanoo:

  Ensin elävien karkoitus jollain öljypitoisella jutulla. Sitten muutama painallus suoristusraudalla hiusten juureen ja munat on varmasti kuolleita. Eikä tarvitse tehdä huomenna uudestaan.

 • Miee sanoo:

  Täistä pääsee vaivattomasti ja varmasti, kun pesee koko perheen päät vaikka apteekin myrkyllä, öljyillä tms. Ja ennenkaikkea kampaa hiukset päivittäin täiepidemian aikaan täikammalla. Pesee tyynyliinat ja pipot ja laittaa pompulat ja harjat pussiin viikoks. Eli kaikki pään kanssa kosketuksissa olevat jutut.

  En mä alkais kyllä suursiivouksia päätäin vuoksi tekemään, en pesemään leluja tai pehmoleluja, en saunottamaan enkä pakastamaan. Korkeintaan unilelu kävis jonku käsittelyn läpi, pesun, saunotuksen, pakastamisen tai pussittamisen, jos ja kun meillä ainaki unilelu nukkuu pään vieressä.

  Mutta opettakaa lapsille, että pipot säilytetään takin hihassa ja toisten pompuloita ja harjoja ei käytetä!

 • Nimetön sanoo:

  Juuri tuon ”uuden ohjeistuksen” takia täistä ei pääse eroon ja päiväkodeissa/kouluissa on epidemia päällä harvakseltaan. Ja sitten menee reilusti kaupaksi niitä tehoamattomia, superkalliita täishamppoita. Kunnollinen siivous ja koojosöljy hiuksiin. Siten pääsee täistä eroon!

 • Mompreneur sanoo:

  Oman kokemuksen kautta tärkeintä on poistaa munat hiuksista, oli käytetty myrkky mikä vaan.

  Viimeksi me käytettiin kotikonsteja: oliiviöljy+ piparminttu+ laventeli. Teepuuljyä ei ollut, mutta rohto toimi ilmankin.

  Setti tunniksi päähän ja sen jälkeen kun vaan kampailtiin läpi niin mitään elävää ei jäänyt.
  Kammattiin hiuksista öljyrohto pois ja lopulta pestiin.

  Tärkein: tsekkaa hiukset läpi supertarkkaan ainakin 3 peräkkäisenä päivänä ja sitten vielä kerran yhden välipäivän jälkeen. Kaikkia munia ei välttämättä näe kerralla.

  Meillä siivous pitää sisällään sohvan ja sänkyjen nopean imuroimisen sekä petivaatteiden ja ulkovaatteiden pesun. Tyynyliinat ja pyyhkeet pesuun käytön jälkeen sen 3-4 pv.

  Kouluun voi mennä kun ensimmäinen hoitokerta on tehty. Jos päätä ei tsekkaa seuraavina päivinä, kokemukseni on että hoito on aina jouduttu tekemään uudestaan.

 • Mari sanoo:

  Viime talvena pikkukakkosessa oli joku ötökkäasiantuntija joka kertoi et saivare pudotessaan voi elää yli kk ja aktivoitua uudelleen kun ihminen sattuu paikalle. Esim sohvan selkänoja.
  Musta tuntuu et monet pesee vaan shampoolla eikä siivoa, siksi ne täit ja saivareet ei katoa vaan riemua riittää pidempään :-/

 • nem sanoo:

  Noin 10 vuotta sitten meillä oli täitä, eikä meinattu päästä niistä eroon täi-schampoolla, jotka vieläpä aiheutti ihottumaa ja kutinaa. Yh-äitinä rahaa oli tiukassa, ja täi-schampoot oli kalliita meille kolmelle, eteenkin, kun minulla oli todella pitkät hiukset. Luin silloin, että täit alkavat olla vastustuskykyisiä näihin myrkkyihin, ja suositeltiin vielä kalliimpaa öljypohjaista tuotetta, joka tappaa täit tukahduttamalla niitä. Jos kerran sitruunalle tuoksuva öljypohjainen, sikakallis tuote tappaa täit, miksipä ei tavallinen ruokaöljy, pohdiskelin mielessään, ja kaadoin hiuksiimme tavallista auringonkukkaöljyä. Sillä päästiin lopulta eroon täistä, aika halvalla vielä. Hiukset on myös huomattavasti helpompi täikammata, kun on öljyä niissä, eteenkin pitkät, ja panostinkin laadukkaaseen metalliseen kampaan.

 • em sanoo:

  ulkomailla asuva tuttavani oli aikoinaan napannut muutaman täin purkkiin ja todennut itse, että eivät ne pitkään hengissä sätki.
  Heidän kulmillaan ohjeina on häädön lisäksi vaihtaa tyynyliinat ja päähineet, ei juuri muuta. (ei saunotusta, kun ei kerran saunoja ole, noin alkajaisiksi)

  Niillä kokemuksilla olen itsekin aikonani uskaltanut jättää saunotus-pakastusepisodit pois huonoa omatuntoa potematta, enkä ole pehmolelujakaan ensimmäisen hysteerisen puhdistuksen jälkeen kerännyt sen kummemmin pois.
  Tosin olen käyttänyt kolmen häätökerran taktiikkaa ja kahta eri ainetta käyttäen. (Kaksi häätöä ensin yhdellä tuotteella, sitten vielä yksi jollain vähän toisentyyppisellä; kyllä lähtee!)

 • Suski sanoo:

  Taas oppi uutta!
  Viime talvena meillä oli täikierre, ja aina ne vaan tuli takaisin parin viikon jälkeen, vaikka kunka siivosi ja pakasti pehmoleluja. Kerkisin jo ajattelemaan, että en vaan siivoa tarpeeksi hyvin, mutta ilmeisesti tämä sitten ei ollutkaan minusta kiinni.
  Nyt ei ole näkynyt, ja kiitän siitä sitä, että laitoin suihkutettavaan päähän jätettävään hoitoaineeseen laventeliuutetta. Ei ole täitä sen jälkeen näkynyt! Toimii paremmin, kuin se apteekin suihkutettava estoaine, ja tuoksuukin paremmalta.. 🙂

  • Mervi sanoo:

   Hoidin meillä koko perheen apteekista saatavalla kertahoidolla kun löysin kahdelta lapselta täitä ja sen jälkeen käytin vajaan kuukauden estosuihketta. Tyynyliinat vaihdoin vaikka apteekin täti sanoi, ettei tarvitse siivota, täi kuolee itsestään nopeasti ja munien irtoaminen päästä on todella epätodennäköistä. Sen tajusin sitten itsekin kun yritin poistss käsittelyn jälkeen kuolleita munia, ne on niin tiukasti kiinni, että sai irti vain kynsien välistä vetämällä. Hetken kuluttua annoin periksi. Vielä puolen vuoden päästäkin ne saivareet näkyivät päässä rantuna, joka laskeutui kuukausi kuukaudelta alaspäin. Sitten leikattiin kesähiukset ja saivareet jäi kampaamon lattialle. En todellakaan enää usko siihen, että niitä munia on jossain ja yhtäkkiä täi pääsee jostain kodin punnalta takaisin päähän. Jos näin olisi, meillä olisi jatkuvasti täitä, niitä saisi bussin tai junan selkänojasta, kyläpaikan sohvasta tai kaupasta kun sovitat uutta lippistä tai hattua.