Meillä luuraa kotona yksi teini-ikäinen, joten teineistä ja murrosikäisistä voisin sanoa paljon negatiivista ja vähän päälle. Kyllä me tiedämme, millaista on, kun tunteet myllertävät, kroppa muuttuu ja oma äänikin on ihan erilainen kuin eilen. Ei ihmekään, että välillä kiukuttaa.

Kyllähän teinit ovat aika kummallisia kapistuksia. Ja ärsyttäviä. Mutsin pitäisi relata eikä nipottaa ihan kaikesta. Eikä ainakaan halailla julkisilla paikoilla, eikä kyllä kotonakaan. Älä soita tuota, tuo on niin last season! Siis mitä sä kelaat, tää on niin in just nyt!

Suihkussa käydään omituisiin aikoihin, hieltä haisevia sukkia löytyy jopa jääkaapista välillä. Siis miten ne edes voi sinne joutua…olisi kiva nähdä kärpäsenä katossa se tilanne, kun sukat laitetaan jääkaappiin! Hiuslakkaa lainataan sanomatta ja se on loppunut juuri silloin, kun sinun itsesi pitäisi saada juhlakampaus kuosiin. Deodoranttia unohdetaan laittaa ja kämpässä leijuu tunkkainen teinin hiki.

Koulusta tulee viestiä, että oma ihana teini on vähän päättänyt sotkea koulun seinää. Mutta kun luovuus iski juuri kesken kiireisimmän koulupäivän…

Mutta en halua puhua näistä asioista tässä kirjoituksessa. Vaan siitä, mistä ei puhuta yleisesti vielä ollenkaan, mutta johon itse olen kiinnittänyt huomiota ilolla ja ylpeydellä: nykyajan nuoret ovat todella suvaitsevaisia ja avarakatseisia. Vaikka teinit ovat välillä meille aikuisille kuin avaruusolentoja ja emme ollenkaan ymmärrä, mitä heidän päässään liikkuu, niin tämä piirre on mitä ihailtavin ominaisuus, josta meidän pitää ottaa mallia!

Omasta kouluajastani muistan, että lapset ja nuoret kiusasivat minua vaikka mistä syystä. Erilaisuutta kummeksuttiin ja se oli negatiivinen piirre, ei ihastusta herättävä seikka. Minua kiusattiin jopa silmälasieni takia. Itsehän pystynkin vaikuttamaan siihen, että minulla sattuu olemaan ihan todella huono näkö ja tarvitsen kakkulat nenälleni. Minua kiusattiin siitä, että olin pidempi kuin pojat. Minua kiusattiin siitä, että olin puheliaampi kuin keskivertoisesti muut. Joskus heräsi ajatus, että mistä asiasta minua ei olisi kiusattu.

Sekä opemaailmassa että teinini elämän kautta kiinnitän uudelleen ja uudelleen huomiota siihen, miten luonnollisesti hän ja muut nuoret suhtautuvat erilaisuuteen. Jollain koulukaverilla on huivi päässään ja jollain toisella turbaani. Jotkut ovat tummempia kuin muut, jotkut puhuvat vähän hassusti. Nykään silmälasitkin ovat trendikkäitä ja nuoret hankkivat niitä, vaikkeivat näkönsä puolesta niitä tarvitsisikaan.

Erilaisuus on tavallista. Tavallisuus on erilaista. Nuoret ottavat asiat niinkuin ne ovat. On homoja, muslimeja, nörttejä, pissiksiä ja koulun komeita suosikkipoikia. On tyttöjä, jotka pukeutuvat hiphoppareiksi ja poikia, joilla on Frozen-paita päällä. Nuoret suhtautuvat aivan luonnollisesti homouteen, eri uskontoihin ja erilaisuuteen. He ovat uskomattoman avarakatseisia ja osaavat suhtautua erilaisuuteen ihanan luonnollisesti. Itseasiassa kun toin tämän asian esille teinilleni, hän piti kummallisena SITÄ, että edes mainitsin tällaisesta asiasta. Taas ei mutsi tajunnut!

Kun lukee uutisia terrori-iskuista, uusnatsien mielenosoituksista, rasistisista väkivallanteoista ja Pride-kulkueeseen kohdistuneista hyökkäyksistä, tuntuu epätoivoiselta. Mutta kun seuraa, kuinka kauniisti tulevat yhteiskuntamme aikuiset osaavat suhtautua erilaisuuteen, sydän täyttyy onnesta. Se on rikkaus ja voimavara. Tulevaisuus näyttää aika tosi hyvältä, kun kouluikäisetkin jo osaavat suhtautua erilaisuuteen näin ihailtavasti. Tämä jos mikä luo uskoa siihen, että tulevaisuudessa maailma voi olla hiukkasen parempi, hiukkasen kauniimpi, hiukkasen ihanampi paikka elää; olipa sitten minkälainen ihminen tahansa.

Haiskoon sukat pahalta, kun muutoin nuoret ovat aivan upeita ihmisen alkuja!

Nimim. Teinin äiti

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia