Osa lasten harrastuksista vaatii vanhempien osallistumista, ja monissa harrastuksissa muita vanhempia tapaa vähintään kisoissa ja talkoissa.

Olipa lajina voimistelu, luistelu, jalkapallo, tanssi tai jääkiekko, samat tyypit ovat aina paikalla.

Tunnistatko nämä vanhemmat – ja itsesi?

Staran äiti/ isä

Joskus kyseessä on erityisen lahjakkaan lapsen vanhempi, mutta sillä ei oikeastaan ole väliä, onko lapsella lahjoja vai ei. Staran vanhemman mielestä on, vaikka väkisin: Lisää peliaikaa minun lapselleni! Minun lapseni pitää päästä huippuvalmennusryhmään! Minun lapseni täytyy tanssia soolo!

Staran vanhempi panostaa lapsen harrastukseen aikaa ja rahaa. Lapsella on fyssarit, ravintoterapeutit, kimaltavat meikit ja treenien mukaan sovitetetut koulu- ja loma-ajat. Tämän vanhemman kanssa pääsee helpolla, kun ei lähde kilpasille vaan ihailee kohteliaasti.

Keltanokka

Siis mitkä talkoot? Miten mokkapalat leikataan? Pitääkö sinne ostaa lippu? Siis pitääkö vanhempien ostaa lippu? Mihin aikaan pitää olla paikalla? Mitä nuo pisteet tarkoittavat? Mitä täällä tapahtuu?

Keltanokan lapsi on vasta aloittanut, ja keltanokka itse on ihan pihalla. Ota keltanokka mukaan juttuihin, muistat varmaan millaista oli itse tulla kentän/ salin/ jään laidalle pyörimään hämmentyneenä. Sitäpaitsi tarvitsette varmasti apukäsiä, vai mitä?

”Kun minä olin nuori”

Tämä vanhempi on harrastanut samaa lajia itsekin nuorena, kenties harrastaa vieläkin sunnuntaisin. Hän voi olla kaihoisan nostalginen tai lapsen kautta omia unelmiaan toteuttava tyyppi. Ensimmäisessä tapauksessa hänellä saattaa olla mielenkiintoisia tarinoita kerrottavanaan. Jälkimmäisessä tapauksessa hän saattaa olla hiukan ahdistava tyyppi.

Zenmutsi/-faija

Hän on jo nähnyt kaiken. Hän tietää, että pisteidenlasku venyy. Hän tietää, että joku on kuitenkin unohtanut osan kisa-asusta ja ottanut varavaatetta mukaan. Hän huolehtii, että sinun lapsesi saa kannustusta vaikka et itse pääsisi paikalle. Hän huolehtii, että oma lapsi on syönyt oikeaan aikaan. He ovat korvaamattomia, rauhallisia ja vaatimattomia. Kuuntele, sano kiitos ja yritä itse olla isona zenvanhempi.

Ykkösfani

Ykkösfania ei kiinnosta, onko hänen lapsensa parhaassa valmennusryhmässä. Häntä ei kiinnosta, kuinka suuri osa omalla lapsella on. Hän kiljuu, taputtaa ja itkee sekä kukittaa lapsen joka tapauksessa. Iloinen ja kannustava tyyppi, josta on hyvä ottaa mallia.

tyttöjä tanssimassa balettia
Kuva Francesco Tommasini, ylin kuva Chris Liverani.

Selviytyjä

Selviytyjä tulee paikalle viime tingassa, taapero lahkeessa ja vauva rinnalla. Hän ei ehkä pysty tekemään talkootyötä eikä hän ole osallistunut ryhmächattiin, mutta hän ei yksinkertaisesti pysty. Selviytyjän pitää heti näytöksen jälkeen lähteä toiseen kaupunkiin toisen lapsen kisoihin. Selviytyjä ei oikein ehdi jutella, sillä imettämisen ja lapsensa esityksen seuraamisen lomassa hän yrittää vastata työsähköposteihin ja varmistaa, että äiti on ottanut lääkkeensä ja että esikoinen on päässyt paikalle omiin kisoihinsa.

Itkupilli

Lapsi onnistui, lapsi epäonnistui, lapsi ylipäätään on paikalla. Itkupilli itkee, kävi miten kävi. Hyvää seuraa siinä mielessä, että saat itsekin itkeä rauhassa eikä äänen värinää tarvitse häpeillä.

Aktiivi

Aktiivi on läsnä ja aktiivi hoitaa. Hän talkoilee vaikka yötä myöden ja on silti aamulla ensimmäisenä paikalla. Hän on järjestänyt luvat, hän on hankkinut arvat, hän on luonut whatsapp-ryhmät, ja ilman häntä me muut emme selviäisi mitenkään. Koko lasten harrastustoiminta pyörii pitkälti sen varassa, että osalla meistä on kykyjä, aikaa ja voimia järjestää asiat. Kiitos heille siitä!

”Ei kukaan kertonut -mulle”

Ei kukaan kertonut mulle -tyyppi löytyy hänkin joka porukasta, mutta hänen käytökselleen on useita syitä. Joskus hän on laiska, häntä ei kiinnosta, ja ainakaan häntä ei kiinnosta ottaa vastuuta. Mutta monesti treenit missaava ja muutoksista hämmentyvä vanhempi on niin kovasti kuormitettu jo muutenkin, että hän ei ymmärrä lukemaansa viestiä tai unohtaa merkitä sen kalenteriin. Jos sinulla riittää energiaa itselläsi, jeesaa tätä tyyppiä. Paitsi jos hän on muistamaton tahallaan!

Pihallaolija

Tämä tyyppi voi olla pihalla siksi, että hän on iskä, joka joutuu ensimmäistä kertaa elämässään tekemisiin baletin kanssa. Tai hän voi olla ikänsä uimahalleja vältellyt vanhempi, jonka lapsesta on yhtäkkiä tullut uimari. Kenties hän on äiti, joka ei koskaan ole tehnyt lettiä, ja nyt pitäisi osata väkertää monimutkaiset kampaukset kisoihin.

Aika usein vanhemmalle käy niin, että lapsen laji on jotain muuta, mihin on itse tottunut. Sitten ei auta muu kuin opetella liimaamaan strasseja, solmimaan luistimennauhoja ja leipomaan mokkapaloja! Jos törmäät pihallaolijaan, neuvo häntä. Kukapa sitä kaikkea osaisi valmiiksi!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia